קשה להצביע על פונקציה מקצועית שאין לה חשיבות בתוך פרויקט בנייה, אבל אפשר בהחלט לציין כמה וכמה פונקציות מקצועיות שהנוכחות שלהן בפרויקט היא סופר חשובה, ואחת הבולטות שבהן היא הפונקציה של מפקח בניה. מה תפקידו של מפקח הבניה? מי צריך לשלם את משכורתו וממה צריך להיזהר? על כך בשורות הבאות.
מהו תפקידו של מפקח בניה?
בכל פרויקט בנייה ואפילו שיפוץ, ישנם תהליכים רבים ומורכבים המשלבים שורה של אנשי מקצוע, פועלים, קבלנים, חומרים, שיטות עבודה, סיכונים, כללים ועקרונות הנדסיים. כל בעיה שנוצרת במכלול הזה של אלמנטים, יכולה להוביל לפגיעה באיכות העבודה, פגיעה שיכולה לבוא לידי ביטוי כליקוי בנייה אסתטי, בטיחותי, פונקציונלי או מבני. מפקח בניה הוא איש המקצוע שאמור לבחון את כל התנהלות הפרויקט, ולוודא שהכל מתנהל על פי הכללים ההנדסיים, על פי הסטנדרטים הנדרשים, ובעיקר על פי האינטרסים של הלקוח, אתם.
כך למשל, אם הריצוף היפה אינו מיושר במאה אחוז, מישהו צריך לדעת את זה מבעוד מועד ולדרוש כי יתקנו זאת במקום, וזהו בדיוק המקום בו מפקח בניה עושה את תפקידו. על המפקח לבחון שורה של אלמנטים בפרויקט, החל מעמידת הקבלן בתכנית הבנייה ולוחות הזמנים, דרך ווידוא כי הכל מתנהל על פי היתרי הבניה שניתנו לפרויקט וכלה באופן בו הורכב הברז בחדר האמבטיה או השירותים.
מי אמור לשלם את משכורתו של המפקח?
אחרי שאמרנו כי מפקח בניה אמור לייצג למעשה את האינטרסים שלכם בפרויקט, די ברור מדוע אתם הם אלה שאמורים לבחור אותו, לשכור אותו ולשלם לו את שכרו. אתם לא רוצים שייווצר מצב בו מפקח הבניה שאמור לפקח על קבלן הביצוע, הוא גם במקרה חבר שלו ולא לחינם בחר בו הקבלן לפקח על הפרויקט. זה למעשה גם הדבר ממנו אתם צריכים להיזהר כאשר אתם שוכרים מפקח בניה לפרויקט שלכם – שהמפקח אינו בעל אינטרסים אחרים פרט לייצוג האינטרסים שלכם בפרויקט. ניגוד עניינים בהיבט זה עלול להפוך את תפקידו למיותר לחלוטין ולסכן את תוצאת הפרויקט כולו.
בכל פרויקט בנייה, חייב להיות גורם מומחה שיפקח על התהליך, על האנשים ועל אנשי הביצוע, כדי להבטיח שהעבודה מתבצעת על פי העקרונות ההנדסיים ועל פי הסטנדרטים הנדרשים בהתאם לאינטרסים של הלקוח. לגורם המקצועי הזה קוראים מפקח בניה, והבוס שלו צריך להיות אתם, האנשים שאותם הוא אמור לייצג ושעבור האינטרסים שלהם הוא אמור לעמוד מול הקבלנים.