“חלק מגל הפשיעה בחברה הערבית- בגלל משבר הדיור”. מהנדס העיר סכנין, סולימאן עותמאן, הדגיש את האתגרים הייחודיים בחברה הערבית בכנס איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים; מהנדסת כרמיאל: “מבנים רבים בעיר יפלו כמו קלפים במקרה של רעידת אדמה”
השבוע נערך כנס איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים השנתי. במושב בנושא “שפה מקומית בהתחדשות עירונית” פתח את דבריו מהנדס העיר סכנין, סולימאן עותמאן, בשליחת תנחומים לנרצחים בחברה הערבית וסיפר על ההתלבטות שלו האם להגיע לכנס, בעקבות השביתה במגזר השבוע בשל גל הרציחות.
“אני מגנה את אוזלת ידה של הממשלה שלא מטפלת ברצינות בחברה הערבית. אל תגידו “זה לא אצלי”, חלק מהעמיתים פה ירו עליהם. הפשיעה בעיקרה כלכלית והכסף נמצא בחברה היהודית אז הכתובת על הקיר. צריך לשלב ידיים כדי למגר את זה. מי שיושב בירושלים לא מבין- התחדשות עירונית ותמ”א 38- לא מתאים לחברה הערבית. אין כמעט שטחים ירוקים. אבל למרות מה שחושבים, בסכנין מפרישים 40% מקרקע פרטית למוסדות ציבור. יש תכנית של 3000 יח”ד לעיר אבל לא מקודמת בגלל שמועצה אזורית משגב מתנה את קידום התכנית בסלילת כביש עוקף. זה יכול לקחת עשר שנים ואין קשר בין הדברים אבל זה המצב ומצוקת הדיור במגזר הערבי מחריפה. חלק מגל הפשיעה בשל מצוקת הדיור בחברה הערבית.”
עוד הוסיפה אדריכלית העיר כרמיאל, ענת דרור שרף: “אצלנו אומרים שכשבסכנין טוב אז בכרמיאל טוב. אמנם כרמיאל צעירה אבל חלק מהעיר כבר נבנתה בשנות ה-60 בבת אחת, לפני תקנות רעידות אדמה. מבנים רבים יפלו כמו קלפים כשתהיה רעידת אדמה. הבנייה הזאת לא יודעת לשאת עליה תמ”א 38. בשנה וחצי האחרונות מבול של יוזמות ורואות פוטנציאל בפינוי בינוי על כתפי מחלקה של 3 אנשים. לא רוצים לאבד את היזמים אבל רוצים ציביון לעיר. אז עושים מיפוי- מה המקומות החזקים, מה האזורים המאפיינים את העיר ומה האזורים הכושלים- ונותנים פתרונות יצירתיים”
אדר’ יניב רמוס, אדריכל העיר אילת, על הייחודיות של עיר התיירות הדרומית: “עיר היברידית, שמתפקדת אחרת בעונות התיירות והכנסים” רמוס הציג פרויקטים להתחדשות עירונית ללא בניינים אפורים ולבנים, אלא שמירה על גווני ההרים והסביבה, חום וצהוב. “סוג נוסף של התחדשות עירונית גם בקו רצועת החוף. היה משבר ב-2020 עם סופה שפירקה את קו החוף, סופה של פעם במאה שנה שעשתה נזק בלתי יתואר. הייתה תכנית אסטרטגית שהמדינה קידמה, 100 פרויקטים מוכנים במגירה, מתוך זה הוצאנו הנחיות על קווי חוף, צפון ודרום, כל אחד בתפיסה שונה, הצפון אינטנסיבי רועש עם טיילת ואורות, והדרום שקט עם אלמנטים טבעיים וחומריות מקומית”.
ליטל שלף דורי, אדריכלית העיר חיפה, שהנחתה את המושב, סיכמה: “כולם אומרים שהערים בישראל נראים אותו דבר והבנייה דומה מאוד וזה די נכון. ואנחנו עובדים כדי לשנות את זה ובכל יישוב השפה הייחודית שלה”. כנס איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים שמתקיים (4-7.9) בקיבוץ אילות, בהשתתפות מעל 250 מהנדסי ואדריכלי ערים ורשויות מקומיות, מתמקד באתגרים בהם נתקלים המהנדסים והאדריכלים ובנושאים הבוערים של עולם הנדל”ן.