מה זה בדיוק עיזבון? האם המונח מוגדר בחוק הקיים בישראל? כיצד החוק בישראל קובע איך לחלק את העיזבון שהותיר אחריו המנוח? כל זאת ועוד במדריך הבא.
עיזבון הוא מונח נפוץ מעולם המשפט שמתאר את הנכסים הכלולים בירושה. כדאי לדעת כי למרות השימוש הנפץ במונח המשפטי עיזבון, המונח עצמו לא מוגדר בחוק הישראלי. למעשה, הפירוש שניתן למונח עיזבון בא לידי ביטוי בפסיקה המשפטית והמונח מתאר את כלל נכסי המנוח העוברים בירושה אל היורש.
מה זה עיזבון על פי חוק הירושה
עיזבון הוא תיאור של כלל הנכסים של המנוח, כלומר רכוש, נכסים כולל נכסים של קניין רוחני, זכויות וחובות של המנוח בזמן מותו. בחוק הירושה המחוקק קבע כי יש שלושה סוגי נכסים שאינם נכללים בעיזבון: כספים שיש לשלם לאחר מותו של המוריש על פי חוזה ביטוח, חברות בקופת תגמולים וחברות בקרן פנסיה.
החוק בישראל קובע שבמקרה שבו המנוח הותיר אחריו צוואה, העיזבון שלו יחולק בין יורשים על פי רצונו החופשי ובכפוף להוראות שהוא קבע בצוואתו. אם המנוח לא הותיר אחריו צוואה, החוק בישראל קובע שהעיזבון של המוריש יחולק בהתאם לכללי הירושה על פי דין, הכללים מוגדרים בחוק הירושה.
דברים שכדאי לדעת על עיזבון
כספים שצריך לשלם עקב מותו של המוריש אינם כלולים בעיזבון, למשל פנסיית שאירים, כספי קופת גמל וכו’. יש אפשרות לקבוע בצוואה שהיורשים יקבלו את כספי קופות הגמל לאחר מותו של המוריש כמוטבים שלו, ויש לעדכן את מנהלי הקופה.
במקרים מסוימים יש למנות מנהל עיזבון, אך בדרך כלל אין צורך ורק אם יש סכסוכי יורשים וחילוקי דעות, או במקרים בהם מתקשים לאתר חלק מהיורשים, מקובל למנות מנהל לעיזבון המנוח.
מה תפקידו של מנהל עיזבון?
מנהל עיזבון המתמנה מטעם האפוטרופוס הכללי נדרש לכנס את כל נכסיו של המנוח, לשלם את החובות שהמנוח הותיר אחריו ולחלק את יתרת העיזבון בין היורשים. מנהל עיזבון חייב להגיש דוחות שונים, כולל פרטה, לאפוטרופוס הכללי, עליו להגיש גם בקשות שונות לבית המשפט ולנהל הליכים אחרים מטעם היורשים. המנהל אחראי בין השאר על ניהול העיזבון כולו למען היורשים, הוא יכול להגיע להסכם עם היורשים ולקבוע את דרך חלוקת העיזבון, גם באופן שונה מהקבוע בצוואה או בצו הירושה.
ניתן למנות מנהל עיזבון שהמנוח ציין את שמו בצוואה כמנהל העיזבון, אדם שלא הוזכר בצוואה אך היורשים מסכימים על מינויו, או אדם אחר שהיורשים מסכימים לגביו להתמנות כמנהל העיזבון במקרה שהמנוח לא הותיר צוואה אחריו. ניהול עיזבון יכול להתבצע גם על ידי עורך דין מוסמך ומנוסה, אם היורשים אינם מסכימים על מנהל עיזבון עליהם לפנות לבית המשפט לענייני ירושה וזה יפסוק בנושא.
הכתבה באדיבות עו”ד ונוטריון יוסי ברקוביץ – מומחה בתחומים משפטיים כמו ירושות, צוואות, ניהול עיזבון, ליווי יורשים, מקרקעין, מיסוי ועוד.