אין זה סוד כיום, כי גורמים וגופים רבים (פרטיים ומסחריים כאחד), נוהגים להסתייע בשירותיהם של חוקרים פרטיים למטרות שונות כאלו ואחרות, אחת הבולטות שבהן בשנים האחרונות היא איתור נכסי נדל”ן.
ישנם מקרים של ביצוע חקירה כלכלית אשר במסגרתה יש צורך לאתר נדל”ן בישראל או בחו”ל. אלו מקרים בהם קיים חייב שאינו משלם חובו, או כזה שמתנער מהתחייבויות חוזיות אחרות שנטל על עצמו ומנסה להתחמק מתשלום חובותיו וכו’. הרצון בביצוע חקירה שכזו הוא לנסות ולאתר נכסים שיהיה ניתן לעקלם כדי להכריח אותו לשלם את החוב ו/או כדי שאלו ימומשו במסגרת תביעה משפטית. במקרי חקירה אחרים, פרטיים ואישיים יותר, נוגעים לבן או בת זוג אשר חושדים כי נרכשו נכסים בכספם המשותף או שלא נרשמו על שם שני בני הזוג וכו’.
הסתרת נדלן – מה עושים?
שיטות ההונאה וההסתרה דומה לרוב במרבית המקרים כאשר הרוכש “המעלים” רושם את שם הנכס על שם מישהו אחר. במדינות רבות בעולם ניתן לעשות זאת ללא קושי מיוחד בגלל שניתן לעקוף את החוק ביתר קלות.
פנייה לביצוע חקירה אזרחית בנושא נעשית לרוב בעת סכסוכים בין שותפים, בין לקוח ונותן הלוואה, משברים זוגיים וכו’. התהליך מתחיל כאשר גורם המרגיש כנעקץ פונה למשרד חקירות או חוקרים פרטיים ומבקש לאתר עבורו נכס מוסתר עם כל הפרטים הרלוונטיים הנדרשים לשם התחלת וקידום החקירה. חשוב לציין כי כמעט כל חקירה לאיתור נדלן נחשבת למורכבת כאשר יש לאתר את מיקום הנכס או למצוא אותו פיזית. לאחר מכן, יש לברר על שם מי רשום הנכס בפועל והיכן בדיוק (בישראל נכסים רשומים בטאבו, במנהל או בחברות משכנות).
כיצד מתבצעת החקירה?
כדי לנסות למצות את החקירה היטב על כל רבדיה יש צורך לפעול בשני מישורים מרכזיים:
- בדיקה כללית ראשונית על ידי חיפוש במאגרי מידע. חיפוש זה נעשה בעיקר כדי לוודא שכל הנכסים הרשומים על שם האובייקט אכן ידועים למבקש החקירה.
- אמצעי איתור אחרים הינם פיזיים ומדובר על מעקבים רגליים או רכובים, תצפיות, האזנות, איתור מסמכים, עיון ברישומים שונים ובדיקת רלוונטיים אחרים ועוד. לצורך ביצועם נעזרים החוקרים במצלמות, משקפות, מכשירי האזנה והקלטה ועוד.
החוקר הפרטי אשר מוצא נכס “חשוד” ינסה לקשר אותו לאובייקט על ידי איתורו ברישומים שונים שחלקם רשמיים. החוקר יכין דין וחשבון מסודר שיתאר את החקירה ואת הממצאים. הוא יגישו למזמין החקירה אשר יעשה בו שימוש בהתאם לצרכיו. החוקר פועל תחת הוראות ומגבלות החוק וחייב להשיג את המידע באופן חוקי על מנת שלא להיקלע למצב בו הוא עובר עבירה פלילית. יותר מכך, מידע שהושג באופן לא חוקי לא יהיה קביל בבית משפט וכל הישגיו ירדו לטמיון. מסמכי החקירה יכולים להיות קבילים בבתי משפט והחוקר אף יכול להגיע ולמסור עדות על פי הצורך.