הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית מוציאה לדרך יוזמות תכנון ממשלתי בהיקף של כ-77 מיליון ₪, לטובת תכנון מתחמי ענק ופרויקטים מורכבים של פינוי בינוי. התכניות שנבחרו לקידום כוללות כ-61,100 יחידות דיור ברחבי הארץ, רובן המכריע בתכנון מפורט המאפשר הוצאת היתרי בניה.
במטרה להאיץ התחדשות עירונית במתחמי ענק ובמתחמים מורכבים, אשר תכנונם לא קודם עד עתה בכוחות השוק החופשי בשל מורכבותם, איתרה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, בשיתוף פעולה עם רשויות מקומיות, מתחמים אלה, והיא מוציאה לדרך מהלך תכנוני ממשלתי בעלות כוללת של כ-77 מיליון ₪, לצורך קידום תכניות פינוי בינוי בהם. תכנון מתחמים אלה צפוי לאפשר קידום זריז של הליכי ההתחדשות בהם.
המתחמים בהם תקדם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית את מהלכי התכנון כוללים את הסוגים הבאים:
- שכונות שלמות, הכוללות מאות ואלפי יחידות דיור, אשר יתוכננו לפינוי בינוי, בתכנון מתארי ומפורט.
- מתחמי פינוי בינוי בהם יקודם תכנון מפורט, בשכונות בהן כבר קיימות תכניות אב או מתאר להתחדשות עירונית.
- מתחמי פינוי בינוי בסביבת תחנות מרכזיות.
במסגרת מהלך זה, פורסם כבר בחודש ספטמבר 2022 קול קורא לרשויות המקומיות המעוניינת לקדם תכנון מתארי או מפורט של שכונות שלמות בשטחן. כעת מודיעה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית על הזוכות בהליך – הערים כרמיאל, נהריה, קריית גת, קריית ים, קריית מלאכי, הרצליה, גבעתיים, בת ים, רמלה ורעננה. התכנון יתבצע בתקציב של כ-28 מיליון ₪, כאשר מחצית מהתכניות יהיו בתכנון מפורט, שיבוצע באמצעות צוותי תכנון מטעם הרשות הממשלתית.
לצד הליך זה, איתרה הרשות הממשלתית מתחמים הזקוקים לתכנון מפורט, בשכונות בהן כבר קיימות תכניות אב או מתאר להתחדשות עירונית. בהליך זה נבחרו מתחמים בערים חדרה, פרדס חנה, גבעתיים, קריית ביאליק, כפר סבא, רחובות, עכו וחיפה. התכנון יתבצע בתקציב של כ-28 מיליון ₪, והוא יכלול 10,580 יחידות דיור, כולן בתכנון מפורט המאפשר הוצאת היתרי בניה.
למתחמים אלה יצטרפו מתחמים חדשים נוספים, אותן הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית תקדם לבקשת הרשויות המקומיות מגדל העמק, טירת הכרמל, פתח תקווה, רמלה, רחובות ובאר שבע. במתחמים אלה יחל כעת תכנון מפורט לכ-6,100 יחידות דיור, בתקציב של כ-15 מיליון ₪.
בערים עכו ונהריה תקדם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית תכנון מפורט של מתחמי פינוי בינוי למגורים סביב אזורי התחנות המרכזיות, תוך חידוש התחנות עצמן. התכנון ייצור הפרדה בין מתחמי המגורים, המסחר והתעסוקה, למתחמי תחנות האוטובוסים והתחבורה הציבורית, וזאת בתקציב כ-6 מיליון ₪. תכניות אלה יכללו כ-2,600 יחידות דיור.
מהלך תכנוני רחב היקף זה, אשר יופעל על ידי צוותי תכנון של הרשות הממשלתית, יהווה כלי חשוב להנעת תהליכי התחדשות עירונית מחד, וליצירת ודאות והסדרת תהליכים, מצד שני. המהלך יאפשר פעילות של התחדשות עירונית במתחמים בהם מסיבות כלכליות, חברתיות ועוד, לא התקיימה פעילות זו עד היום.
אלעזר במברגר, מנכ”ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית: “מהלך התכנון רחב ההיקף שהוצאנו לפועל היום, יניח תשתית להמשך פעילות מסיבית של התחדשות עירונית בערי ישראל, גם בשנים הקרובות. היקפי הפעילות הרחבים של התחדשות עירונית אליה הגענו כיום הינם קריטיים להמשך פיתוחה של המדינה, לצד היותם מרכיב מרכזי בפתרון משבר הדיור. המהלך הנוכחי מטרתו להבטיח את המשכיותה של פעילות זו, ואף הרחבתה.”
גורי נדלר, מנהל אגף תכנון, הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית: “תכנון מתחמים אלו נעשה בשיתוף פעולה וגיבוי של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית יחד עם הרשויות המקומיות, בפריסה ארצית רחבה. זאת על ידי הצוותים המיומנים והמנוסים ביותר בתכנון המורכב של התחדשות עירונית. פעילות תכנונית זו של הרשות הממשלתית מגדילה בכ-15% את היקף התכנון להתחדשות עירונית בכלל הארץ, כאשר הדגש בעבודתנו הוא איכות ומהירות, מתוך הבנה עמוקה של הצורך לקדם תכניות שמעצבות את עתיד הערים בארץ לעשרות השנים הבאות לצד מענה יעיל לצרכי התושבים כעת.”