הנפילה בשוק ההון בימים האחרונים, ועליה בתשואות אגרות החוב מביאה עליה בריביות המשכנתאות, הדבר הצפוי לפגוע בציבור גדול ובסכומים של עשרות ומאות אלפי שקלים. ברק הס: “מי שחתם על משכנתא בחודשים האחרונים ורוכשי דירות מקבלן שמושכים את המשכנתא בתשלומים – בפעולה זריזה יכולים לחסוך לעצמם עשרות אלפי שקלים בריבית המשכנתא”.
משבר הקורונה, והנפילות בשוק ההון מגיעים גם לשוק המשכנתאות. בעקבות הנפילה בשוק ההון ישנה עליה חדה בתשואות על אגרות החוב, דבר שגורם להתייקרות הריבית על המשכנתאות. בימים אלו הבנקים מעלים את הריבית על המשכנתא ב0.8-1% ואף יותר. משמעות הדבר היא עליה של עשרות אלפי שקלים, ולעיתים גם יותר בהחזרי המשכנתא, למי שטרם משך את כספי המשכנתא וביצע את משיכת הכספים.
מדובר בציבור גדול אשר חתם על משכנתא בחודשים האחרונים ואף מוקדם יותר, וטרם משך את הכספים מההלוואה, וכן רוכשי דירות חדשות מקבלן אשר משלמים ע”פ התקדמות קצב הבניה ומושכים את כספי המשכנתא בהדרגה, ביניהם אלפי משפחות שרכשו דירות במסגרת ‘מחיר למשתכן’, אשר החלו בלקיחת המשכנתא, אך הבניה טרם הסתיימה.
מנכ”ל חברת ברק יעוץ והשקעות, ברק הס, קורא לרוכשים ולחותמי המשכנתאות לממש את ההלוואה במהירות האפשרית ולחסוך לעצמם עשרות ואף מאות אלפי שקלים “בפעולה זריזה אנשים יכולים לחסוך לעצמם סכומים גדולים השווים לחודשים ארוכים של החזרים במשכנתא ואפילו שנים. מדובר בעשרות אלפי שקלים למשפחה, ולפעמים אף יותר מכך. אני קורא למי שחתם משכנתא בחודשים האחרונים וטרם משך את ההלוואה לרוץ ולעשות זאת. גם רוכשי דירות מקבלן שמשלמים לפי התקדמות קצב הבניה או בתשלומים כדאי מאד לשקול את הקדמת התשלומים” אומר הס.
הס הסביר כי גובה הריבית המדויק נקבע ברגע משיכת הכספים ומימוש ההלוואה בפועל, לכן הריבית שהלווה ישלם תקבע ע”פ מצב הריבית ביום משיכת כספי המשכנתא “בהסכם ההלוואה נקבעת הריבית במשכנתא. עם זאת, ישנו מנגנון התאמה, שמוודא שבמצב בו חל שינוי בשוק בין הריבית ביום חתימת הסכם ההלוואה, לבין הריבית ביום משיכת הכספים בפועל מהבנק, מבוצעת התאמה של הריבית ללווה בהתאם לשינויים, והריבית שהלווה ישלם עשויה להיות שונה מהריבית שחתם עליה בהסכם ההלוואה. מנגנון התאמה זה מפוקח ע”י בנק ישראל, ומופעל כמעט בכל הבנקים.
ניתן דוגמא, אדם שנשאר חייב לקבלן 400,000 ₪, וטרם משך את המשכנתא, משמעות עלייה של אחוז אחד בריבית, למשכנתא של כ-25 שנה, היא תוספת של יותר מ-200 ₪ לחודש בתשלומי המשכנתא למשך כל התקופה, בסך הכל, האדם ישלם לבנק עוד כ-70,000 ₪ על פני השנים לבנק, זה משמעותי מאד מאד.”
לסיכום אומר הס “אם חתמתם על משכנתא, ועוד לא ביצעתם את כולה, אנחנו ממליצים לבחון אפשרות לבצע באופן מידי את החלק של המשכנתא בריבית קבועה, בכדי לחסוך את עלית הריבית שצפויה בעוד מספר ימים. ב-10/4 תפורסם הריבית הממוצעת העדכנית ע”י בנק ישראל, ובמרבית הבנקים הריביות יעלו. לכן, למרות שאנחנו נוטים כעת לצמצם בהוצאות ולדחות מה שניתן, בהסתכלות לטווח ארוך זה יהיה משתלם ויחסוך לכם סכומים גדולים.”