בכנס הנדל”ן השנתי של EY, פירמת הייעוץ וראיית החשבון המובילה בישראל, ומשרד עורכי הדין שטיינמץ, הרינג, גורמן ושות’ שהתקיים בדיוויד אינטרקונטיננטל, השתתפו בכירים מתחומי עולמות הנדל”ן השונים, מנכ”לי חברות מובילות מהארץ ומחו”ל, שמאים, בתי השקעות, נציגים מעולמות הטכנולוגיה המשיקים לנדל”ן ועוד.
חן שיין, שותף בכיר, מנהל תחום הנדל”ן ב-EY ישראל, אמר בפתח הדברים “אנחנו לפני מערכת בחירות נוספת ולפני הרכבת ממשלה חדשה. שר האוצר הקודם השקיע את כל מרצו בתכנית ‘מחיר למשתכן’ אך התוצאות מאוכזבות, הוקמו שכונות רפאים, הביקוש היה נמוך והמחירים המשיכו לעלות. ננסה לגבש המלצות לשר האוצר החדש לגבי מה צריך לעשות בשוק הדיור כדי להפוך אותו נגיש יותר.”
בפאנל שהנחה שיין בהשתתפות עודד גבולי, לשעבר מהנדס עיריית ת”א-יפו; גיל גבע, יו”ר קבוצת תדהר; תמיר דגן, מנכ”ל שיכון ובינוי נדל”ן; אורן הוד, מנכ”ל אפריקה ישראל מגורים; דלית זילבר, מנכ”לית מינהל ותכנון; שאולי לוטן, מנכ”ל קבוצת לוינשטיין; ראול סרוגו, נשיא התאחדות בוני הארץ; אברהם קוזניצקי, יו”ר ובעלים קבוצת מנרב.
בשאלה לגבי דעתם על תכנית ‘מחיר למשתכן’, האם זו היתה טעות או הצלחה, האם היה צריך לשנות. השיבה דלית זילבר, מנכ”לית מנהל התכנון: אני אתייחס למשבר התכנון או הדיור, הממשל קיבל משימה ומבחינתי צריך לעשות תכנון טוב ולייצר מאסה. עשינו מהפכה בקנה מידה לאומי, ואין לזה אח ורע והמדינה צריכה להחליט איך לשווק.
גיל גבע, יו”ר קבוצת תדהר השיב: אני חושב שזה לא פייר לשאול את דלית את השאלה הזאת אבל כדי לא לשפוך את התינוק עם המים, ככלי הוא ותיק בן 20 שנה לפחות, הוא הצליח במידה חלקית, ואם המטרה היה להגדיל היצע אז מדובר בכישלון חרוץ. אם המדינה התיימרה להוריד מחירים אז ברור שנכשלה, התכנית הזאת יצרה כמה עשרות אלפי משפחות שמחות, תקעה את השוק, ולא פגעה במטרה. הדרך להוריד את המחירים מאוד פשוטה להגדיל היצע ולהוריד עלויות ייצור.
אברהם קוזניצקי: לדעתי הכיוון היה נכון, זה היה אינטרס משותף גם של היזמים והקבלנים אבל היו יכולים לשפר את הביצוע. מחיר למשתכן תלוי באזור, אם היו לפחות מקימים ועדת ציפיות שבה שותפים גם הקבלנים והיזמים ולא כדי לסרבל אלא כדי לקבוע יחד איפה יש להקים את התכנית, זאת תהיה ברכה לבטלה. לכן תמיד הדברים נמדדים ביישום שלהם למרות שהכוונות שלהם טובות.
ראול סרוגו: אני רוצה לציין נתון – במחיר למשתכן נרשמו 70 אלף להגרלות בפרויקטים של מחיר למשתכן ורק 12 אלף חתמו על הסכמים מחייבים. מחיר למשתכן כרעיון הוא חיובי ואני מברך את השר כחלון שלראשונה החליט להפסיק לספסר בקרקע. היינו עדים למחירי הקרקעות שהלכו ועלו, והוחלט לשווק קרקעות במחירים מוזלים. ככלל מחיר למשתכן הוא סוג של דיור בר השגה, לבוא ולומר שמחיר למשתכן זאת חסות הכל זה רע מאוד, הפתרון כמו שנאמר הגדלת הדירות באזורי הביקוש. פרויקטים של התחדשות עירונית תקועים, יש אנרכיה מוחלטת בכל שוק הדיור בישראל, כל ראש עיר מחליט לעצור את הבנייה וכאן הבעיה בעצם.
שאולי לוטן: קשה להוסיף אחרי כל מה שאמרו, אז בוא נראה מה השיגה – קודם כל גירעון של 7.5 מיליארד, קבלנים שפשטו את הרגל, קבלנים שבנו את הדירות ולא יקבלו את התשלום, ויצרה הפרשים בין אנשים שזכו במקומות טובים למקומות לא טובים ןזה לא הגון. היא עוד עשתה שאדם שגר בעפולה וזכה בדימונה – פשוט טמטום סליחה על הביטוי, יצרה ציפיות שלא מתגשמות.
אורן הוד: אפריקה ישראל בהחלט משתתפת בבנייה של מחיר למשתכן, אנחנו חלק מהמדינה ואנחנו בונים בכל מקום שאפשר וצו השעה הוא מחיר למשתכן. זה עדיין לא אומר שהיא השיגה את המטרה שלה, אנחנו פוגשים לקוחות שיכלו להיות הרבה יותר מרוצים אם לא היו צריכים לחכות שנתיים להיתר בנייה. הממשלה כנראה לא מרוצה, הרשויות מאוד לא מרוצות, רואים את המלחמות על הסכמי הגג, הדיירים חיים בחוסר ודאות של מספר שנים לגבי מועד ואופי הכניסה לדירה, הקבלנים וכל הספקים של הקרמיקה, המטבחים, עורכי הדין צריכים להתאים את עצמם לקיטון בפעילות וכל זה היה טוב אם מישהו היה נהנה בסוף, עוד לא מצאתי אותם.
הוסיף כי כשאנחנו שיווקנו את הדירות בגליל ים, הפעלנו חניון מסודר כדי שאנשים לא יבזבזו זמן, אני לא מבין איזה מחיר למשתכן זה, אם כל היום סידרנו חניה ללקסוס ולוולבו, המטרה לא השיגה את עצמה.
עודד גבולי: כל פעם שאני מגיע לכנס כזה או אחר אני לא מצליח להבין את השליפות מהמותן. אין למדינה שום אסטרטגיה, שכונת מגורים זה לא מוצר, זה דבר הרבה יותר מורכב, זה חלק מעיר וכל השאיפות של הממשלה בשנים האחרונות לא התקרבו לפתור את הסוגיה. מחיר למשתכן זו שליפה מהמותן, כל הנושא של הרגולציה לא תצליח אם המדינה הזאת לא תעצור לרגע ותייצר אסטרטגיה של איך בונים וכמה ואיך מייצרים תשתיות ותעסוקה, שום דבר פה לא יתקדם. לא יודע כמה פעמים צריך להגיד את זה כדי שזה ייכנס לקברניטי המדינה לראש.