השקעה בקרקע היא אחת ההשקעות שללא הבנה וניסיון בתחום, יהיה לכם קשה לדעת האם היא קרקע מניבה או לא והאם מדובר בהשקעה כדאית. במדינה קטנה כמו ישראל, שכמות הקרקעות בה היא קטנה יותר וחוסר הידע הנרחב בסוגי הקרקעות הקיימות הוא ניכר בקרב האנשים שלא עוסקים בנדל”ן, החשיבות לקבלת החלטה נכונה מבחינה אסטרטגית היא קריטית. הכתבה הבאה היא סוג של מפת דרכים שתסייע לכם לנווט בתחום ולענות על השאלה: איך בוחרים קרקע להשקעה בישראל בצורה נכונה?
הבחנה בין סוגים שונים של קרקעות
לפני שבכלל ניגשים לנושא של רכישת קרקע להשקעה, עליכם תחילה להבין אילו סוגי קרקעות קיימות בישראל. את הנושא של סוגי קרקעות ניתן לחלק לפי קרקע למגורים, קרקע חקלאית, קרקע מופשרת לבנייה וקרקע שאינה מופשרת לבנייה.
קרקע למגורים – זוהי קרקע שיש לה ייעוד למגורים ואם היא מופשרת, כנראה שבקרוב יהיה ניתן לבנות בה.
קרקע חקלאית – זוהי קרקע שיש לה ייעוד חקלאי ולכן כל מה שניתן לבצע בה הוא כל הקשור לחקלאות על פי חוק התכנון והבניה. בקרקע זו לא ניתן לבנות בתי מגורים, אלא אם שינו לה את הייעוד, דבר שהסיכוי שלו בשלב זה נמוך יותר.
לכן, כשאתם מחפשים קרקע להשקעה, עליכם לבדוק שני דברים, האם מדובר בקרקע חקלאית או קרקע למגורים והאם היא מופשרת לבניה או לא.
הבנת הדינמיקה של המקום
היה ומצאתם קרקע להשקעה שטובה לכם, כעת עליכם להיכנס לניואנסים הקטנים יותר ולבחון האם מדובר בקרקע שנמצאת במיקום מרכזי.
מומלץ לבחון האם בקרבה לקרקע יש מרכזים עירוניים, נגישות לצירי תנועה מרכזיים ופוטנציאל לפיתוח עתידי. השקעות נדל”ן באזורי ביקוש תמיד יהיו מניבות יותר מקרקעות באזורים נידחים.
בהבנת הניואנסים הקטנים, עליכם להעמיק בכל הקשור בדינאמיקה המקומית של העיר והעירייה שההחלטות מתבצעות בתוכה בוועדה המקומית לתכנון ובניה.
שיקולים משפטיים ורגולטוריים
הנדל”ן בישראל מעוגן בחוק התכנון והבנייה. ניווט בנוף המשפטי ובחוק זה הוא בעל חשיבות עליונה בעת השקעה בקרקעות ישראל.
לפני בחירה בקרקע וודאו הבנה מקיפה של חוק התכנון והבנייה ותקנותיו. התייעצו עם עורכי דין למקרקעין ושמאים וודאו מה נתוני הקרקע שאתם רוצים לרכוש. השקעה טובה בקרקע היא כזו שיש בה פחות מכשולים והפתעות מהצד המשפטי רגולטורי.
תכניות תשתיות ופיתוח
עוד דבר שכדאי לכם לבצע לפני רכישת קרקע הוא הערכת התשתית הקיימת ותכניות הפיתוח הקרובות במקום הנבחר. זהו שלב קריטי שיאפשר לכם לדעת האם הקרקע שאתם הולכים לרכוש יכולה לעלות את ערכה בעתיד.
קרבה למוקדי תחבורה, מוסדות חינוך ומרכזים מסחריים יכולה להשפיע באופן משמעותי על ערך הקרקע. בנוסף, מידע לגבי פרויקטי פיתוח עירוניים יכולה להציע ראיית הנולד לגבי הערכה פוטנציאלית וביקוש מוגבר לנכסים באזור.
לסיכום, השקעה בקרקעות בישראל מחייבת גישה הוליסטית המתחשבת בשילוב הייחודי של גיאוגרפיה, תקנות ופיתוח. על ידי הבנת הדינמיקה של המיקום, ניווט במורכבויות משפטיות, התעדכנות בפיתוחי התשתיות העתידיים, תוכלו למצוא קרקעות להשקעה מניבות ורווחיות.