׳תוכנית גלנט לגור בכבוד׳ – תוכנית החירום הלאומית בתחום הדיור הציבורי בישראל, אשר הוצגה בתחילת חודש יוני במסיבת עיתונאים, אושרה בממשלה. בין עיקרי התוכנית, הקמת צוות בין-משרדי לגיבוש תכנית פעולה ממשלתית להגדלת מלאי הדיור הציבורי על ידי צעדי מיסוי, תכנון, הפרשה מתקבולי קרקע, הקצאת 5% משיווק מכרזי ‘מחיר למשתכן’ לטובת הדיור הציבורי ועוד.
הממשלה אישרה את ׳תוכנית גלנט לגור בכבוד’ להצלת מערך הדיור הציבורי בישראל, על פיה ייקבע יעד ממשלתי שנתי של הגדלת מלאי הדירות בדיור הציבורי בהיקף של 7,200 דירות בכל שנה בעשור הקרוב, ובסה”כ 72,000 דירות בסוף התהליך. לאחרונה הסתיימה עבודת מטה ממושכת במשרד הבינוי והשיכון, בסופה גובשה תוכנית ארוכת טווח ובה צעדים מפורטים להגדלת מלאי הדירות ופתרון בעיית הדיור הציבורי בישראל, המתבססת על ארבעה עקרונות:
1. שימוש רציונלי במקורות תקציביים קיימים ומינופם
2. “הפרשת מעשר” מעסקי נדל”ן של המדינה עבור דיור לאוכלוסיות מוחלשות בחברה
3. עידוד יזמים וקבלנים לשלב דיור ציבורי בבניה חדשה ובהתחדשות עירונית, כמקובל במדינות ה-OECD.
4. מתן פתרונות ביניים בשכר דירה מוגדל לאוכלוסיות שהוצאו ממעגל הזכאים בשל מחסור בדירות.
על פי ההצעה, שהוצגה כבר לפני יותר מחודש במסיבת עיתונאים מיוחדת, יוקם צוות בין משרדי בראשות מנכ”ל משרד הבינוי והשיכון, ובהשתתפות ראש המעוצה הישראלית לכלכלה או מי מטעמו, משקיפים ממשרד המשפטים ומשרד הפנים, לגיבוש תכנית פעולה ממשלתית, אשר תבטיח את העמידה ביעד הממשלתי. הצוות יבחן, בין היתר, את הכלים הבאים לצורך הגדלת מלאי הדירות בדיור הציבורי:
1. גיוס אג”ח לצורך מימון רכש דירות דיור ציבורי חדשות.
2. בחינת האפשרות להקצאת קרקע על ידי רשות מקרקעי ישראל, לטובת הגדלת מלאי דירות הדיור הציבורי.
3. רכש דירות חדשות באמצעות מימון בנקאי, כאשר ההחזר מבוסס על איגום תקציבי של מענקי הסיוע בשכר דירה, ההשתתפות העצמית של הזכאי בשכר דירה, ותקבולי קרן הדיור הציבורי, והכול בכפוף להוראות חוק יסודות התקציב, תשמ”ה – 1985.
4. עידוד בניית דירות דיור ציבורי והעברתן לבעלות המדינה, כתנאי לקבלת זכויות בנייה נוספות בפרויקטים חדשים, בקרקעות מדינה ובקרקעות בבעלות פרטית.
5. עידוד בניית דירות דיור ציבורי לבעלות המדינה, במסגרת בניה חדשה והתחדשות עירונית, באמצעות תמריצי מס בכפוף להוראות חוק יסודות התקציב, תשמ”ה – 1985.
6. הקצאת חלק מהדירות המשווקות במסגרת מכרזי “מחיר למשתכן” לטובת דיור ציבורי בבעלות המדינה.
כמו כן, במהלך עבודת הצוות הבין משרדי, תיבחן תכנית עבודה במסגרתה המשרד ישפץ את דירות הדיור הציבורי בתדירות שתספק את הצרכים של דיור ראוי.
הדיור הציבורי הוזנח במשך שנים ארוכות. עם תחילת כהונת הממשלה הנוכחית, נעשה יותר מכל מה שנעשה עד כה, ולראייה, בשנת 2014 נרכשו 6 דירות, זאת לעומת רכש מאסיבי של כ- 1,770 דירות שנרכשו עד כה בכהונה הנוכחית. בשנים האחרונות, בהובלת השר וסגנו, נעשו פעולות מהפכניות לחיזוק מערך הדיור הציבורי, ביניהן: גיוס מיליארד ש”ח לרכש דיור ציבורי, בניית 2,650 דירות לקשישים דיירי דיור ציבורי , הגמשת קריטריונים, שיפוץ כ-600 דירות בפריפריה, מהלך למיצוי זכויות שהכניס 20,000 זכאים נוספים למעגל הסיוע ועוד. מימוש התוכנית “לגור בכבוד” יביא תוך עשור לגידול במלאי כך שיהווה כ- 4.06% דירות ציבוריות מתוך מלאי הדירות במשק. מהלך זה יקרב את ישראל למדינות החברות ב- OECD שדואגות לרשת ביטחון דיורי לאזרחיהן.
מנכ”ל משרד הבינוי והשיכון, חגי רזניק: “מדובר ביום היסטורי עבור דיירי הדיור הציבורי ומדינת ישראל. תוכנית ‘לגור בכבוד’ מהווה אמירה ברורה וחזקה של המדינה, כי אוכלוסיות מוחלשות אינן שקופות עוד. אני גאה להיות חלק מהמהלך החשוב הזה ואעשה הכל כדי שהקמת צוות היישום יוביל לשינוי עמוק ואמיתי עבור עשרות אלפי משפחות”.
סגן שר הבינוי והשיכון, חה”כ ז’קי לוי: “בפעם הראשונה משרד הבינוי והשיכון מניח תכנית כוללת שתעזור להתמודד עם בעיית הדיור הציבורי ולהוביל לפתרון ראוי לסוגיה שהוזנחה לחלוטין ב 20 השנים האחרונות. השר גלנט ואני הנחנו תכנית שעונה על כל הצרכים ונותנת את כל הכלים הדרושים כדי לפתור את הבעיה הכואבת אחת ולתמיד. לשמחתי החליט משרד האוצר בראשות השר משה כחלון לאמץ אותה ואנו נחזה במהפך חסר תקדים ביחס לדיירי הדיור הציבורי.
כבר ביומנו הראשון בתפקיד, הבטחנו, השר גלנט ואני, לשים את הדיור הציבורי בראש סדר העדיפויות ולהקצות לו משאבים רבים כדי לצמצם את המחסור האדיר בדירות לאוכלוסיות החלשות בישראל וכך עשינו ונוסיף לעשות. אנו נמשיך להיות אנשי בשורה לדיירי הדיור הציבורי ולעשות צדק חברתי אמיתי”.
שר הבינוי והשיכון, אלוף (במיל׳), יואב גלנט: “אחרי שנים רבות של הזנחה, ממשלת ישראל שמה את השכבות המוחלשות בראש סדר העדיפויות. תוכנית ‘לגור בכבוד’ שאושרה היום בממשלה, מהווה פתרון אמיתי לבעיית הדיור הציבורי במדינת ישראל, דבר שלא נעשה בעבר. זוהי בשורה של ממש למאות אלפי משפחות חסרות דיור במדינת ישראל, המסתייעות במשרד הבינוי והשיכון. באמצעות תכנית זו נגדיל בתוך עשור את מלאי הדירות לדיור הציבורי ב-72,000 דירות חדשות. עם כניסתי לתפקיד שמתי למטרה את החזרת הטיפול בתחום השיכון לסדר היום. התכנית מהווה פריצת דרך בתחום הדיור הציבורי ותהווה את הבסיס להתייחסות לכל דבר הקשור לדיור הציבורי בעתיד. אני מברך את אנשי משרד הבינוי והשיכון על העבודה המאומצת. אנו נמשיך לפעול במלוא המרץ על מנת שהתכנית תיושם ותצא לדרך״.