בשנים האחרונות, אנחנו יכולים לראות יותר ויותר חברות נדל”ן ישראליות, קבלנים ואדריכלים הפונים לגישה של בנייה ירוקה. בנייה אשר מעמידה במרכזה שמירה על הסביבה ומתחשבת במרכיבים הסביבתיים השונים, הן מתוך כוונה לשמור עליהם והן מתוך כוונה להשתמש בהם בצורה נכונה ולא להכניס אל תוך הבנייה אלמנטים שאינם קשורים ואינם יכולים להשתלב באופן טבעי בהליך הבנייה.
תחום הבנייה הירוקה אינו חדש בעולם ומספר מדינות במערב אירופה מאמצים שיטת בנייה כבר בשנות השישים והשבעים. עם השנים התחום התפתח בכל העולם וכאמור, בשני העשורים האחרונים בערך זה הגיע גם לישראל וכיום רשויות ערים יכולות להיעזר בשרותי ניהול פרויקטים בתחום הסביבה הירוקה.
יתרונות בנייה ירוקה
לפני שניכנס לשאלה על התעשייה הישראלית וכן על התקן המוכר בישראל בכל הקשור לבנייה ידידותית לסביבה, אנחנו נסביר בקצרה מה היתרונות של בנייה זו.
ראשית, מדובר על בנייה ששומרת על הסביבה, מתחברת ומתמזגת עמה ואיננה פוגעת בה. זה יכול לבוא לידי ביטוי בכך שהיא לא משנה תוואי של נוף, בכך שהיא מנצלת מקורות אנרגיה טבעיים (למשל שמש) במקום להשתמש בחשמל, מתבססת על מחזור חומרים ולא על חומרים חדשים ועוד.
שנית, בנייה ירוקה היא מאוד חסכונית, הדוגמא הקלאסית לכך אנחנו יכולים לראות בניצול מקורות אור טבעיים, קרי שמש, על חשבון שימוש בחשמל. זה בא לידי ביטוי בהתקנת חלונות גדולים אשר מאפשרים כניסה של קרני שמש אל תוך המבנה במקום להתקין מנורות ואלמנטים אחרים.
שלוש, זו שיטת בנייה הרבה יותר משתלמת מבחינת עלויות הבנייה, יותר זול להשתמש בחומרים ממוחזרים וידידותיים לסביבה מאשר בחומרי בטון רגילים.
חומרים לבנייה ירוקה בישראל
כפי שניתן להבין, אפשר למצוא מגוון רחב של חומרים לבנייה ידידותית לסביבה. החל משימוש בגבס וחומרים מבודדים אשר שומרים על טמפרטורה קבועה בחדר ונחשבים ידידותיים לסביבה, המשך בהתקנת זכוכיות מבודדות וכן בחלונות בסדרי גודל שונים שיכולים לעזור לנו להכניס אור אל תוך הבית, וכלה במערכות של מים אפורים, מערכות שמאפשרות לנו למחזר את מי הכביסה בשביל שנוכל להשתמש בהם שנית.
צריך לומר, מלבד חומרים אלו, אנחנו יכולים למצוא עוד מגוון רחב של מוצרים וחומרים, אשר נחשבים ידידותיים לסביבה וקשורים לשימוש ולעיצוב של הבית, בין אם מדובר במנורות לד שנחשבות יותר ידידותיות לסביבה ובין אם מדובר בריהוט ממוחזר לעיצוב הבית או שימוש בדשא סינתטי שהוא חסכוני יותר מדשא רגיל.
תקן לבנייה ירוקה
משרד הגנת הסביבה קבע תקנים מסוימים אשר מגדירים מהי בנייה ירוקה, כל קבלן שמתעסק בתחום חייב להכיר את התקן, כפי שהוא מופיע ברשומות המשרד וכן מתפרסם באתר האינטרנט שלו.
מעת לעת התקן מתחדש ומתעדכן בהתאם לשינויים בעולם. חשוב להדגיש, תקן זה נועד לאפשר את ה בנייה באופן אופטימאלי, אך במקרים רבים אנחנו נאלצים להתפשר מסיבות שונות ולהתאים את התקן אלינו כשהשאיפה היא להתאים את עצמנו לתקן.