בעקבות דוח הכלכלן הראשי שהתפרסם אתמול, לוי יצחק, עורך מחירון הדירות מזהיר: “אנו עומדים בפתחו של כאוס נד”לני חמור שעלול להביא, אם לא תהיה התערבות מהירה של הגורמים הרגולטורים, עד כדי קריסה כלכלית של יזמים”.
לוי יצחק, עורך מחירון הדירות מזהיר:”כפי שזה נראה היום, לא מן הנמנע כי אנו עומדים בפתחו של כאוס נדלני חמור שעלול להביא, אם לא תהיה התערבות מהירה של הגורמים הרגולטורים, עד כדי קריסה כלכלית של יזמים, ולא בפני ירידת מחירים הנובעת מהיצע המדביק את הביקוש. החשש הוא שיזמים, הממומנים ע״י הבנקים שלוחצים אותם, יהיו חייבים להתפשר ולהוריד מחירים בכדי למכור ולהשיב לבנקים את המימון שלקחו. חשוב לזכור כי חברות יזמיות רבות, בעיקר בינוניות וקטנות, רכשו את הקרקע במחיר מלא, ולכן יש סכנה כי ההפסדים שיגרמו להם עלולים להביא חלק מהחברות עד כדי פשיטת רגל. במצב כזה גם הקונים, כולל אלה שרכשו בזול, עלולים להינזק ולמצוא עצמם ללא דירה”.
”כמו כן גם עשרות ואולי מאות אלפי צעירים שממתינים להגרלות למחיר למשתכן וגם אלו שזוכים, עתידים לראות, אם בכלל (הרוב הרי לא יזכו), את הדירות בעוד 5 שנים ואולי יותר. בינתיים עליהם להתגורר בשכירות וכבר היום אנו רואים כי מחירי שכר הדירה החודשים נוסקים כתוצאה מעודפי ביקוש. הקיפאון בשוק הוא קיפאון מלאכותי, שנוצר ע״י הוצאת המשקיעים והזוגות הצעירים מהשוק. הזוגות הצעירים שיהיו חייבים לשלם משכנתא ושכירות ולא יידעו עד מתי, עלולים גם הם לא לעמוד בהתחייבות הכפולה שלקחו על עצמם והדבר בעייתי ביותר בלשון המעטה” הוסיף יצחק.
מקבלי ההחלטות חייבים להבין כי קיימת סכנה מוחשית לקריסת יזמים וזוגות צעירים בשוק החופשי ועליהם להתערב מיד טרם יהיה מאוחר. הן דירות יד שנייה והן דירות חדשות יימכרו בירידת מחירים רק ע״י מי שחייב למכור. לפי המצב בשוק היום חברות שיש להן נשימה ארוכה וגב כלכלי איתן ימתינו וימכרו במחירים ריאליים. עם זאת אם האוצר, הממשלה והרגולטורים יהיו ערים לעניין ימצאו פתרון אמיתי לקיצור הביורוקרטיה במחלקות התכנון ברמה ארצית, יש סיכוי לפתרון כלשהו וגם להנעת השוק בצורה הנכונה”.
ניר שמול מנכ”ל חברת שניר המשווקת פרויקטים בתחום המגורים ובתחום המסחרי, מגיב לבדיקה של עורך מחירון הדירות לוי יצחק שפורסמה בתקשורת שהעלתה כי מחירי השכירות טיפסו מחודש אפריל בכ-8%, תוך הערכה שלא מדובר בסוף פסוק והעלייה צפויה להמשיך, בעיקר בפריפריה.
לדברי ניר שמול: “למרות החלטת בג”ץ לבטל את מס דירה שלישית והחזרתו לכנסת לחקיקה מחדש כפי שהצהיר משרד האוצר, אנו רואים כי מחירי השכירות ממשיכים לעלות מדי חודש לצד המשך העלייה של מחירי הדירות.
חשוב להבין כי שוק הנדל”ן בישראל מושפע מציפייה ועל כן בעלי הדירות לא המתינו לביטול החוק והעלו אפריורית את מחירי השכירויות כבר לפני למעלה משנה עוד שהחוק היה בתהליכי חקיקה, זאת על מנת להקדים תרופה למכה .
בשנה האחרונה שוכרים רבים משלמים סכום גבוה יותר מזה ששילמו בשנה הקודמת, מכיוון שכל אותם בעלי דירות המחזיקים בדירה שלישית או יותר לא המתינו זמן רב והעלו בחוזי השכירות, שנחתמו בשנה האחרונה, את מחיר השכירות כדי להתמודד עם המס העודף שהוטל עליהם. כך, נוצר מצב כי הסכום החדש כבר אינו תלוי במס כזה או אחר והוא בעצם מהווה את שכר דירה החדש הבסיסי וללא כל קשר להחלטת בג”ץ. כעת שכבר הועלה מחיר השכירות ונחתם בחוזה, אף בעל נכס לא יתנדב מיוזמתו להחזיר לשוכר הדירה, שחתם על מחיר גבוה יותר, את ההפרש בדמי השכירות.
חשוב להבין כי לכל החלטה הקשורה לעולם הנדל”ן בישראל ישנן השלכות מרחיקות לכת לא רק במובן הכלכלי אלא גם במובן הפסיכולוגי. בדיוק כפי שביטול מס דירה שלישית לא הביא את הישראלים לזנוח את האופציה של רכישת דירה בחו”ל , אלמנט שמתחזק בצורה משמעותית בחודשים האחרונים בעקבות
המיסים שהוטלו על המשקיעים.
כאשר משקיעים ישראלים רבים מבינים שבמקום לשלם מס של 8% על רכישת דירה נוספת להשקעה בישראל מס שמוערך במאות אלפי שקלים בממוצע לדירה , במחיר של תשלום המס ניתן במחיר הזה לרכוש דירה חדשה במגוון מדינות יעד הן באירופה והן בארצות הברית.
על כן, אני חוזר וקורא לקברניטי המדינה לא לקבל החלטות נמהרות וחפוזות בשוק הנדל”ן הישראלי, עליכם להבין כי לכל צעד צפויות השלכות עתידיות, שמשמעותן הוצאת כסף ישראלי לחו”ל ו/או לחליפין לגרום לעליית מחירי השכירויות והדירות בישראל “.