הבנת בית המשפט למשפחה ובדיקות סמים בישראל
בישראל, אדם שעובר גירושין עם ילדים עשוי למצוא את עצמו מול בית משפט למשפחה שיש לו סמכות להחליט על משמורת וביקורים, למרות שהמחלוקות הן אזרחיות. בית המשפט עשוי גם להתבקש להחליט על סוגיות פליליות, כגון האם הורה צריך להיבדק בבדיקת סמים בהליך בבית המשפט למשפחה. הבקשה הזו היא פעולה משפטית פשוטה אך מורכבת שיכולה להשפיע על ההתנהגות העתידית של הצדדים המעורבים.
מה קורה בבית המשפט למשפחה?
באופן כללי, הליך בבית המשפט למשפחה כולל צד אחד שמגיש בקשה לסעד, בדרך כלל בנוגע למשמורת על ילדים, ביקורים או חלוקת נכסים. לאחר שהבקשה הוגשה, בית המשפט выдает הודעה על ההליכים, אשר מתוכננים להתקיים במהירות לאחר ההגשה. השופט חייב להחליט על הבקשה זמן קצר לאחר שהוגשה, ולמטרה זו, ברגע שהמטרה הושגה, סמכותו של בית המשפט נעלמת. האדם שמגיש את הבקשה אינו חייב להשתתף אם הוא אינו רוצה, ואם הוא כן, הוא יכול להיסוג לחלוטין מההליכים.
אפשר בהחלט שיתקבל פסק דין בהליך בבית המשפט למשפחה בהתבסס אך ורק על הצהרת הצד המגיש את הבקשה. ההורה המואשם בעבירה עשוי לבחור לא להשתתף כלל, מה שאומר שהמגיש יכול להופיע בפני בית המשפט בצורה דומה להופעה בפני טריבונל משטרתי, למרות שהמערכת של בית המשפט למשפחה היא אזרחית במהותה. מה שמטריד יותר הוא שהאדם המואשם אפילו לא חייב להיות מודע לכך שיש הליך פעיל בבית המשפט למשפחה, שכן השופט יזמין אותו בכל דרך שנראית לו סבירה. אנשים רבים “מוזמנים” כך כל שנה בהקשר של בתי המשפט הפליליים בישראל, וכך, כאשר הבקשה של המגיש לסעד משולבת עם בקשה לבדוק סמים, היא כמעט תמיד תתקבל.
חשיבות חיפוש השאלה
הביטוי “האם אפשר לסרב לבדוק סמים בבית המשפט למשפחה?” מחפש באופן קבוע באינטרנט, אולי על ידי הורים שאינם סומכים על בן הזוג השני ורוצים לערב צדדים חיצוניים כדי למצוא איזשהו פגם. מנקודת המבט של דיני המשפחה, זו טעות חמורה. מצד אחד, הורים עשויים להשתמש בידיעה שהם ביקשו בדיקת סמים כדי להכריח איזושהי ויתור מהמשיב. מצד שני, לשופט אין סיבה להאמין שאין שימוש בסמים בהיעדר בדיקת סמים, ולכן יש סיכון שהחלטת משמורת חמורה תתבסס על מה שבמקרה הטוב הוא האשמה לא מוכחת.
מה יקרה בשטח?
בית המשפט למשפחה ישמע את המגישים, אך הניסיון יגיד להם שהבקשות נדירות מדויקות. זה בהחלט נכון, עם זאת, שהרבה אנשים בישראל עדיין פוחדים מבית המשפט למשפחה, גם אם הם לא אשמים בעבירה כלשהי. אם בית המשפט מאמין שההאשמה הלא נבדקת של הורה אחד היא אמינה, הוא יכול למנוע מההורה המואשם את זכויותיו החוקיות לבקר את הילדים, או אפילו להכניס אותו למשמורת על הילדים. הכוח המדהים של בית המשפט למשפחה צריך להעלות אזעקות במוחות הציבור הרחב, שכן בית המשפט יכול גם לקחת בעלות על נכסי הנדל”ן של המשפחה, בחלקו בגלל יכולתו להציע תנאי כופר בתגובה לבדיקה.
כאשר ד”ר ז’, נוירולוג מתל אביב, גילה שאשתו א’, הגישה בקשה לגירושין מבלי להזהיר אותו על ההליכים והגישה בקשה לבדוק אותו בסמים בתגובה, הוא הניח בתחילה שזו אשתו שרוצה להתגרש ממנו, אך מאוחר יותר גילה שהייתה מאבקי כוח ביניהם בנוסף לילדים צעירים וחשדות לשימוש בסמים מצד א’. הוא שכר עורך דין בתקווה לשוב למשמורת בלעדית על ילדיו ולשמור על השקעותיו הגדולות בשוק הנדל”ן הישראלי. עם זאת, לאחר מאבקים משפטיים שנמשכו יותר משנה, אשתו הצליחה להשיג פסק דין מבית המשפט למשפחה שאיפשר לה להימנע מבדיקת הסמים תוך הענקת משמורת על שני ילדיהם הצעירים. א’ גם שכנעה את ד”ר ז’ לחתום על חלקים כמעט מכל נכס שהוא בעליהם, אשר כיום מסתכמים ביותר מ-500, כולל ביתו. למרות שא’ לא יכולה למכור את הנכסים הללו ללא רשות, ולא יכולה למנוע מד”ר ז’ להשתמש בהם כדי לדאוג לילדיו, אלא אם כן הוא ייכנס לכלא, לגרום לד”ר ז’ להשתמש בסמים הוא אפשרות ממשית עכשיו, כמו גם הפחתה בערך נכסיו דרך ניהול רשלני. כרגע, א’ עשויה להרגיש כאילו היא מחזיקה בכל הקלפים, אך מה שא’ לא מבינה הוא שהניצחון שלה מגיע עם מלכוד.
מה הלאה?
בהמשך, א’ ללא ספק תיתקל בבעיות מההחלטה הלא משולמת של בית המשפט למשפחה שהסירה את הנכסים הרלוונטיים מרשימת הנכסים של המשפחה. היא לא יכולה לפרק את ההסכם עד שכל הילדים יגדלו ויצאו מהבית, ואפילו אז, היא תצטרך הרבה עזרה מרופאים ועורכי דין המתמחים בדיני משפחה. זה לא עניין קטן לחיות בבית שבו המשכנתא לא משולמת, במיוחד כאשר בעל הבית אפילו לא גר שם, וההשלכות רק יתחילו להתפרק ברגע שהילדים יעזבו. לפי המדריך המעמיק על הגישה לבדיקות סמים בבית המשפט למשפחה, השאלה היא, האם א’ תצליח להחזיק מעמד כל כך הרבה זמן?