אדם עתיר נכסים היה נשוי פעמיים ונולדו לו ילדים משתי נשים שונות. אותו אדם ערך בחייו מס’ צוואות, כאשר בכולן איזן בין ילדיו מנישואיו הראשונים לבין ילדיו מנישואיו השניים, כך שאיש מילדיו לא ייצא מקופח.
האיש חילק בצוואותיו השונות בין ילדיו השונים דירות, כספים, רכוש עסקי וכן עשרות דונמים של קרקע באחד האזורים היוקרתיים ונחשקים במרכז הארץ. במסגרת צוואותיו השונות הוקצו אותם עשרות דונמים לילדיו מנישואיו השניים, בעוד שאר הרכוש והממון חולקו בין הילדים מנישואיו הראשונים, תוך ניסיון לאזן בין ערך הקרקע לערכו של שאר הרכוש הנדון.
כשהלך אב המשפחה לעולמו, ילדיו מנישואיו הראשונים הופתעו מן הצוואה האחרונה שהתגלתה, במסגרתה ציווה לפתע את אותה הקרקע לילדיו מנישואיו הראשונים, בעוד שאת כל יתר רכושו, מכל מין וסוג, הוריש לילדיו מנישואיו השניים. שינוי דרמטי זה לא הוסבר בצוואה.
בהתאם לכך, החליטו ילדי האב מנישואיו הראשונים (המיוצגים ע”י עו”ד אור גל-און) להביא צוואה זו לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, על מנת לבחון את תוקפה. במסגרת הליך משפטי זה טענו ילדי האב המנוח מנישואיו השניים כי אין לאחיהם למחצה על מה להלין, וזאת משום שקיבלו את הקרקע שהנה בעלת שווי ניכר, ובכך יש למעשה איזון רכושי בין שתי ‘קבוצות הילדים’.
ואולם, במסגרת חקר העובדות בהליך המשפטי, התגלה כי זמן קצר טרם עריכת הצוואה האחרונה, הופקע חלק ניכר מאותה קרקע, כמו גם שהחלק שלא הופקע, פשוט שינה את ייעודו, באופן זה שע”פ תנאי חוזה החכירה, הקרקע חוזרת למעשה לבעלות הרשות המקומית בה היא מצויה, וזאת תמורת זכות של היורשים לפיצוי זעום (כ-50,000 ₪ לדונם בלבד).
עוד התברר בהליך המשפטי, כי ילדי המנוח מנישואיו השניים נחשפו וידעו אודות טיב השינוי בזכויות ובשווי של אותה הקרקע, תוך שאלו אף ערכו מצדם בדיקה יסודית וגילו כי ערכה של הקרקע הזו ירד פלאים והפך לשולי. בד בבד, אין כמעט חולק שהאב המנוח, במצבו ובגילו אותה עת, לא ידע ולבטח לא הבין את משמעות השינויים שאירעו בקרקע ואשר הפכו אותה לנכס בעל שווי דל.
בנסיבות אלה, עולה חשד ממשי כי אשתו השנייה של האב וילדיו מנישואיו השניים, ניצלו את מצבו, השפיעו עליו, והביאו אותו תחת טעות או הטעיה לערוך צוואה חדשה בערוב ימיו, לפיה אותה קרקע מדוברת, אשר באופן מסורתי הוקצתה לילדיו מן הנישואין השניים, הוקנתה לפתע לילדיו מן הנישואים הראשונים, בעוד שכל יתר רכושו של האב הוקצה לילדיו מנישואיו השניים.
כל זאת נעשה, תוך שבצוואה האחרונה אין כל הסבר לשינוי הנ”ל, וכאשר התוצאה של צוואה זו הינה חוסר איזון מוחלט – הילדים מן הנישואים הראשונים מקבלים נכס ששוויו כמה מאות אלפי ש”ח לכל היותר, בעוד הילדים מן הנישואים השניים מקבלים רכוש בשווי של כ-30 מיליון ש”ח.
סוגייה זו עומדת כיום לפתחו ולהכרעתו של ביהמ”ש לענייני משפחה, אשר נדרש לדון בתוקף הצוואה האחרונה של אב המשפחה, כמו גם במשמעות הטעות או ההטעיה מכוחה נערכה אותה צוואה, אשר יצרה חוסר איזון ואי צדק מוחלט אליו לא התכוון האב, וזאת אף תחת החשש שהדבר נעשה בכוונת מכוון ותחת השפעה פסולה של אשתו השנייה של האב וילדיו מנישואיו השניים.
“מדובר בסוגייה מורכת במסגרתה על בית המשפט לבחון מה היה רצון האמת של המנוח, והכיצד להביא רצון זה לידי ביטוי חרף לשון הצוואה, ותוך בחינת הטעות ומצג השווא שהונח בפני המנוח לעת עריכת צוואתו האחרונה” ציין עורך דין אור גל-און, מטעמם של ילדי המנוח מנישואיו הראשונים. עו”ד גל-און הוסיף כי: “באמצעות הנחת וחשיפת שלל הראיות בתיק, הוכח עד כה בפני ביהמ”ש תמונת המבט הערכית של המנוח, לפיה ביקש ליצור זהות בין שתי קבוצות ילדיו, וכי לא ידע על השינוי שחלו בייעוד ובשווי הקרקע, בעוד ילידיו מנישואיו השניים ידעו גם ידעו אודות האמור, ועל פי החשד פעלו בשל כך לשינוי צוואת אביהם ולעריכתה באופן בו נערכה. אנו סבורים שנסיבות אלה מחייבות פסילת הצוואה, וקביעת מנגנון חלוקת הרכוש הניכר בהתאם לאיזון והשוויון שהמנוח ביקש לייצר בין ילדיו.”.