עו”ד שיר הספרי, ממתגת הערים והנדל”ן של ישראל, עוסקת רבות בקידום הפריפריה ולא רק ביצירת הגירה חיובית לעיר של אוכלוסיות חזקות אלא גם בחשיבה רעיונית ובקידום מרכזי מסחר ותעסוקה אשר יתנו מענה לתושבים המקומיים, ייצרו ת.ז. וגאווה בעשייה הלוקאלית וגם ישרתו את תושבי ואזרחי הטבעות ההיקפיות. פגשנו אותה לשיחה על מסחר ותעסוקה מחוץ למרכז.
שיר, איך מפתחים את המסחר והתעסוקה בפריפריה?
בואו ניקח לדוגמה את אחת הערים הכי מתפתחות היום בארץ, אם לא המתפתחת ביותר, שצפויה להפוך למטרופולין השלישי בגודלו בישראל בשנת 2040 – קריית גת. העיר צפויה למנות 420,000 תושבים. עיר שביעית בצעירותה כיום אך תהיה הראשונה עם האכלוס הצפוי. 1000 משפחות בכל חודש קובעות את מקומן בקריית גת .
עיר חיה ובועטת במרכז החדש של ישראל עם יצירת מיתוג ראוי של עיר מרכזית בעלת עניין לשרת את תושבי הדרום והמרכז.
עם רכבת, כבישי גישה ראשיים ותחבורה ציבורית נוחה, לקריית גת גישה נוחה ומהירה לכל הערים הגדולות סביבה, וכמובן כניסה מהירה ונוחה לעיר ולשכונת כרמי גת שהפכה בתוך 7 שנים בלבד להיות עיר בתוך עיר (הסכם הגג הראשון שכבר אוכלס בישראל).
עיר מובהקת של עשייה, פיתוח ובנייה, בשיתוף עם גורמי הכשרה נכונים, מניעים את המשק והכלכלה לקידום מיזמים שונים דווקא בתחום הבילוי, הפנאי והמסחר. אז לצד מעסיקים פוטנציאלים מהחברות המובילות במשק ובפארק התעשייה החדש של קריית גת, סוללים נתיבי קריירה חדשים המעודדים הגירה חיובית של זוגות צעירים ומשפחות לעיר.תוכניות מגוונות להרחבת הפארק בעוד 2000 דונמים נוספים לאור הביקושים של חברות מובילות במשק להרחבת הפעילות שלהן. בין החברות שכבר פועלות ניתן למנות את אינטל, HP אינדיגו ונסטלה.
וכדי לאפשר את חגיגת המגורים ופיתוח אזור התעסוקה משקיעים ביזמים ואטרקציות לבילוי ופנאי- בתוך כך, בניית פארק אתגרי בשטח כולל של 400 דונם והשקתו החודש כפארק הכי גדול בישראל זאת לצד השקעה מאסיבית במבני חינוך, נמצאים בתהליכי תכנון מתקדמים וצפויים להפוך את מרכז העיר למעצמה תרבותית, עם רחובות רחבים ועשירים בהולכי רגל, מסלולי אופניים, הצללות, מרכזים מסחריים וכל מה שמאפיין עיר גדולה – בדיוק כמו במרכז הארץ. כל אזור התעסוקה והמסחר יהנה מרמת ביקושים שטרם נראתה כמותה בישראל. נוכח עשייה מאסיבית ומקבילה בכל המישורים.
העיר מובילה פרויקטים רבים בהתחדשות עירונית, בפיתוח תשתיות ובאג’נדה להפרחת הדרום והפיכתה של קריית גת לעיר מתקדמת.
העיר היום בחשיבה לפיתוח עוד מרכזי מסחר, בילוי ופנאי חדישים וייחודיים. יזמים רבים בוחנים בימים אלה, הצטרפות והשקעה למגה מיזמים כגון: לונהפארק, מרכז סרטים חדשני ועוד.
דוגמא אחרת לקידום אזור התעסוקה והמסחר בפריפריה הוא פארק נעם – השלישי בגודלו בישראל המשותף לאופקים, נתיבות ושדות נגב. אזור תעשייה אקולוגי ראשון מסוגו באר להפרחת הנגב- אקו סיסטם שאין שני לו עם תוכניות מהפכניות לתעשייה קלה והייטק. הפארק תוכנן בראייה עתידנית וחדשנית המשלב טכנולוגיה, תשתיות מתקדמות, מסחר, פנאי ועוד. זהו בהחלט מודל לחיקוי לפארקי עשייה עתידיים.
דווקא כאן הבינה לראשונה עיריית נתיבות המנהלת את הפארק כי יש לשאוב השראה ממגמה עולמית של איחוד מתחמים: תעסוקה, לימודים ואפילו מגורים- מדובר גם ביתרונות כלכליים מובהקים כמו גם הגדלת מקומות תעסוקה והכנסה של עובדים ומשפחותיהם. קהלי המטרה העומדים בפני הרשות אינם רק החברות והמפעלים שרוצים לקחת חלק בחדשנות ולנצל הטבות מס כלכליות ולייצר גם תרומה לאומית, כמו גם תושבי העיר וגאוותם וזאת לצד הגברת הדיור ויצירת הגירה מואצת אלא שוב ראייה רחבה והתייחסות כמו בקריית גת, לתושבי כלל המדינה- התרומה היא לאומית ורחבה.