אנשים רבים מבטחים עצמם בשלל ביטוחים על מנת שבעת צרה חברת הביטוח תשלם להם את הפיצוי שמגיע להם. לצערנו הרב אנו יודעים שלעיתים חברות הביטוח מערימות קשיים לאחר קבלת התביעה. להלן מספר טיפים מעורך דין יואב רונקין כיצד להתנהל עם חברות הביטוח
למידע נוסף: עורך דין ביטוח.
- מה לעשות לאחר שקרה מקרה הביטוח ?
דבר ראשון שאני ממליץ לעשות זה לתעד את האירוע. תאונה של הרכב, הצפה בבית, כל אירוע ביטוחי לצלם את המפגע ולצלם את הנזקים. היום זה מאוד פשוט. לצלם עם הטלפון הנייד.
- האם צריך לרשום את הפרטים של העדים לתאונה ?
אם יש עדים לאירוע או לתאונה לא להתבייש ולבקש מהם לקבל את הפרטים שלהם. עדות חיצונית של עד אובייקטיבי יכולה לסייע להצלחת התביעה. דבר זה נכון בעיקר למצב שנרצה לתבוע את חברת הביטוח של הצד הנוסף שמעורב בתאונה.
- ומתי צריך ליידע את חברת הביטוח על המקרה ?
– יש למסור לחברת הביטוח הודעה על קרות מקרה הביטוח תוך זמן קצר. בהתאם לחוק על המבוטח להודיע לחברת הביטוח על המקרה מייד לאחר שנודע לו על המקרה. הפרטים בהודעה צריכים להיות נכונים ומדויקים. חברות הביטוח אוהבות לנצל סתירה בגרסה של המבוטח גם אם היא נגרמה בטעות או בהיסח הדעת.
- ידוע שבחלק מהמקרים חברות הביטוח שולחות חוקר פרטי לבדוק את התביעה. האם המבוטח חייב להיפגש עמו ?
המבוטח חייב לשתף פעולה עם חברת הביטוח וזה כולל גם להיפגש עם החוקר. יחד עם זאת, המבוטח זכאי לכך שעורך דין מטעמו יהיה נוכח בפגישה. בהחלט ישנם תיקים שאנו ממליצים על כך ומלווים את הלקוח בפגישה.
עוד אני ממליץ שלא לחתום על שום מסמך שמוגש על-ידי החוקר מבלי לקבל עותק שלו, לקרוא אותו היטב ולהיוועץ בעורך דין. צאו מנוקדת הנחה שהחוקר מצלם ומקליט את הפגישה כך שלדברים שנאמרים יש משמעות גם אם לא תחתמו על המסמך.
- איך אתה ממליץ לפעול בתביעות ביטוח גדולות או מורכבות כגון ביטוח חיים וכיוצ”ב ?
בתביעות כאלו אני ממליץ לפנות מיד לעורך דין שמתמחה בביטוח. שאנו יושבים לראשונה עם לקוח אנו שומעים ממנו את פרטי המקרה. מאחר ואנו מכירים את הפוליסות, במקרים רבים אנו יכולים לזהות היכן עלולות לצוץ בעיות שיובילו לדחייה של חברת הביטוח ולהיערך מראש.
אנחנו קוראים את הפוליסה, את המסמכים הנלווים כמו הצעת הביטוח וכל חומר שקשור לתביעה. למשל בביטוח חיים ואובדן כושר עבודה לעיתים יש לבדוק את התיק הרפואי של המבוטח ואת הצהרת הבריאות שעליה חתם.
בביטוח נזקים קיימים מקרים שנרצה שמומחה כגון שמאי או מהנדס יבדוק ויתעד את הנזקים על מנת שניתן יהיה בעתיד להגיש חוות דעת.
כל מקרה לגופו אך בתביעות גדולות עדיף להתייעץ מראש.
- האם יש פרק זמן מסוים שבו צריך להגיש תביעה לחברת הביטוח ?
תביעות ביטוח מתיישנות תוך 3 שנים. כלומר אם לא הגשנו את התביעה לבית משפט תוך 3 שנים מיום שקרה מקרה הביטוח נהיה מנועים מלהגיש אותה. שליחת מכתב לחברת הביטוח לא עוצרת את ההתיישנות. רק הגשת תביעה לבית המשפט.
7. אם איחרנו בהגשת התביעה לבית המשפט ביום לא נוכל לקבל פיצוי ?
אכן יכולה להיות בעיה גם אם המבוטח איחר ביום אחד והגיש את התביעה לאחר ההתיישנות. יחד עם זאת אין להרים ידיים. אם נודע לכם למשך שהייתה לכם פוליסה שלא הייתם מודעים לקיומה יש מה לעשות. התייעצו עם עורך דין שמתמחה בביטוח. ישנם מקרים שבהם ניתן להתמודד בהצלחה עם טענת התיישנות.