כדי לבצע את חלוקת העיזבון שהותיר אחריו המנוח לעתים ממנים מנהל עיזבון מטעם הרשם לענייני ירושה, בית המשפט לענייני משפחה או מטעם בית הדין הרבני. למנהל העיזבון יש מספר תפקידים, בהם איתור היורשים של המנוח, פירעון חובותיו של המנוח וביצוע חלוקת העיזבון בין יורשי המצווה.
מהו עיזבון?
עיזבון הוא מושג המתאר את סך כל הרכוש והנכסים, כולל זכויות וחובות, שהיו לאדם מסוים בעת מותו. העיזבון שהותיר אחריו המנוח יתחלק בין היורשים של הנפטר בהתאם להוראותיו בצוואה. אם המנוח לא הותיר אחריו צוואה העיזבון יחולק בין היורשים של המנוח בהתאם לכללים שנקבעו בחוק הירושה. כדאי לדעת כי חוק הירושה קובע שכספים שיש לשלם לאחר מותו של המנוח על פי חוזה ביטוח, חברות בקופת תגמולים או בקרן פנסיה וכדומה, לא נכללים בעיזבון.
מתי נהוג למנות מנהל עיזבון?
ברוב המקרים אין צורך למנות מנהל עיזבון, אך במקרים שבהם יש חילוקי דעות בין יורשי המצווה ובמקרים שבהם אי אפשר לאתר חלק מהיורשים צריך למנות מנהל לעיזבון המנוח. החוק בישראל קובע מי יכול להתמנות כמנהל עיזבון:
- אדם שהמנוח ציין בצואתו כמנהל עיזבון.
- אדם שלא הוזכר בצוואתו של המנוח אך כל היורשים המוזכרים בצוואה מסכימים על מינויו כמנהל העיזבון.
- כל אדם המוסכם על כלל היורשים על פי דין, במקרה שהמנוח לא הותיר אחריו צוואה.
באופן כללי כל יורש או אדם הכלול בצוואת המנוח רשאי לבקש מינוי של מנהל עיזבון זמני על מנת לשמור על העיזבון שהותיר אחריו הנפטר. אפשר להגיש בקשה למינוי מנהל עיזבון לפני קבלת צו ירושה או צו קיום צוואה, את הבקשה יש להגיש ללשכת הרשם לענייני ירושה. אם אין הסכמה בין כל היורשים יש להגיש את הבקשה לבית המשפט לענייני ירושה על פי אזור מגוריו של המנוח או לבית דין רבני.
מהם תפקידיו של מנהל עיזבון?
למנהל עיזבון יש מספר תפקידים, בין היתר עליו לכנס את נכסי העיזבון, לפרוע את חובותיו של המנוח מתוך העיזבון ולדאוג לחלוקת יתרת העיזבון בין יורשי המנוח. בנוסף, מנהל עיזבון חייב להגיש פרטה ודוחות שונים לאפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים, להכין ולהגיש בקשות שונות לבית המשפט, לבצע הליכים מטעם היורשים, לגבות חובות של העיזבון, לאתר יורשים ונכסים נוספים של המוריש, לנהל באופן שוטף את נכסי העיזבון, לבצע פעולות הכרחיות בנכסי העיזבון, לנהל הקדש או נאמנות מטעם המנוח וכיוצא בזה.
כמו כן, מנהל עיזבון יכול לסייע ליורשי המנוח להגיע להסכם בין יורשים כדי לקבוע את אופן חלוקת העיזבון שהותיר המנוח, גם בדרך שונה מהקבוע בצוואה או בצו הירושה.
ראוי לציין כי ניתן למנות מנהל עיזבון באופן זמני עד מתן צו קיום צוואה או מתן צו ירושה, יש אפשרות למנות אותו כמנהל עיזבון קבוע עד סיום חלוקת כל העיזבון.
הכתבה באדיבות עו”ד ונוטריון יוסי ברקוביץ המתמחה בתחומים משפטיים כדוגמת צוואות, ירושות, מקרקעין, מיסוי, ניהול עיזבון ועוד. עו”ד ברקוביץ מציע שירות מקצועי וברמה הגבוהה ביותר ללקוחות מכל הארץ.