סקר מיוחד שערכה עמותת “לא למגדלים בכיכר אתרים” בא לבחון את יחסם של התושבים לבנייה המתוכננת ע”י עיריית ת”א במיקום המוכר והקרוב כ”כ לים. מהממצאים עולה כי כמעט 90% מהם מתנגד לתוכניות 3 מכל 4 נשאלים מאמין כי הקמת מגדלים גבוהים על חוף הים תפגע באיכות החיים ובגישה לים
נתונים אלה ואחרים עולים מסקר שערך מכון גיאוקרטוגרפיה עבור עמותת “לא למגדלים בכיכר אתרים” בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל
73.1% מקרב הישראלים מאמינים שהקמת מגדלים גבוהים על חוף הים, הכוללים מגדלי מגורים, קניון ושטחי מסחר תפגע באיכות החיים בעיר (33.5% ציינו שהפגיעה במידה רבה מאד, 19.6% במידה רבה ו- 20% במידה בינונית). רק 26.9% סבורים כי בנייה כזו לא תפגע באיכות החיים (12.3% השיבו כי איכות החיים תיפגע במידה מועטה ו- 12.8% ענו כי איכות החיים כלל לא תיפגע). השאר השיבו כי אינם יודעים.
הסקר בוצע על ידי מכון הסקרים גיאוקרטוגרפיה, בהנהלתם של פרופ’ אבי דגני וד”ר רינה דגני, עבור עמותת “לא למגדלים בכיכר אתרים”, הנאבקת למען עצירת תכנית שאושרה על ידי עיריית תל אביב להקמת מגדלי ענק על שטח כיכר אתרים. הסקר, שכלל מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל, בדק את עמדות הציבור ביחס להשפעת פרויקט כזה על איכות החיים בעיר, הגישה לים והעדפותיו לתכנית העירייה אל מול תכנית אלטרנטיבית השונה באופייה ומהותה.
עוד עולה מהסקר כי 86.4% מהאוכלוסייה מאמינים כי בנייה על חוף הים תפגע בגישה לים (52.4% ציינו שהפגיעה במידה רבה מאד, 18.7% במידה רבה ו- 15.3% במידה בינונית).
רק 12.3% חושבים כי בנייה כזו לא תפגע בגישה לים (6.6% השיבו כי הגישה לים תפגע במידה מועטה ו- 5.7% ענו כי הגישה לים כלל לא תפגע). השאר השיבו כי אינם יודעים.
יש לציין כי כלל תושבי מדינת ישראל הצביעו נגד תכנית העירייה באחוזים דומים לדפוס ההצבעה של תושבי העיר תל אביב. עובדה זו מעידה כי החשש מפגיעה באיכות החיים בעיר ובגישה לים אינו חשש אינטרסנטי של תושבים המתגוררים סמוך לבעיה בלבד – אלא של רוב תושבי המדינה באשר הם.
במסגרת הסקר הוצגו לנשאלים שתי תמונות: תמונה המציגה את התכנית של החברה היזמית JTLV, כפי שאושרה לבנייה על ידי עיריית תל אביב – תכנית בנייה של מגדלי ענק, קניון ושטח מסחר, הקמת כביש בן שישה נתיבים וניתוק החיבור ההיסטורי בין שדרות בן גוריון לחוף הים.
תכנית שניה אשר הוכנה על ידי האדריכלים אופיר צרפתי וברק הררי, כדוגמא לתכנית אלטרנטיבית שהוצגה בזמנו לעירייה (2013), ומציגה שיפוץ של כיכר אתרים כשטח פתוח, המשמר את השטחים הציבוריים ואת הרצף בין העיר לחוף.
רק 12.2% בחרו בתכנית שאושרה לבנייה על ידי העירייה. שאר המשיבים – 87.8% – מעדיפים תכנית המשאירה את השטחים הציבוריים בידי הציבור ולא בידי בעלי הון, תוך הקמת שטחי ציבור, פארק וכדומה – כדי שניתן יהיה להשקיף ולראות את הים מרחוק והשטחים ישמשו את כולם.
האדריכלית מאירה מור, עמותת “לא למגדלים בכיכר אתרים”: “עיריית תל אביב יפו קידמה בשנים האחרונות, ממש מתחת לאפנו, תכנית מגלומנית, שעברה במחשכים להקמת מגדלים על שטח כיכר אתרים. התכנית פוגעת באופן בלתי הפיך באיכות החיים של כולנו ובצביון העיר תל אביב – מגדלי ענק שישמשו למלונאות ודירות יוקרה במקום שטחים ציבוריים, הים ייחסם לטובת העשירים, ורצועת החוף תנותק משדרות בן גוריון באמצעות שישה נתיבי תנועה. אנו בעמותה פועלים למען עצירת התכנית והצגת אלטרנטיבה ראויה – שיפוץ הכיכר כשטח פתוח לרווחת הציבור, תוך שמירה על החיבור ההיסטורי הרציף של שדרות בן גוריון לים”.
“תוצאות הסקר מוכיחות כי מרבית הציבור, ולא רק תושבי תל אביב, מבין כי בניה על חוף ים פוגעת באיכות הסביבה ובגישה לים. התוצאות מוכיחות שהרוב המכריע של כלל הציבור דורש שכיכר אתרים תתוכנן כך שהשטחים הציבוריים הפתוחים יישמרו לטובת הציבור הרחב, עם גישה פתוחה לים. אנו פונים לראש העיר, מר רון חולדאי להקשיב לרחשי תושבי עירו וכלל הציבור, להציל את תל אביב ולא להפקיע את הים של כולנו לטובת האינטרסים של הטייקונים”, הוסיפה מור.