כשהבית לא כל כך בטוח
לאורך ההיסטוריה התרחשו בישראל רעידות אדמה רבות שזרעו הרס וחורבן. בגלל מיקומה הגיאוגרפי של ישראל – על השבר הסורי-אפריקני – האדמה חווה זעזועים רבים.
חלקם לא מורגשים כמעט, שכן פעמים רבות מדובר ברעידות בעוצמה של 2 בסולם ריכטר. עם זאת, רעידה בעוצמה של 3.5 או 4 מורגשת היטב, ומומחים מעריכים כי בעשרות השנים הבאות תתרחש רעידה חזקה בעוצמה של 6.5 או 7. ומדוע אנו מספרים לכם את כל זאת? מכיוון שמדינת ישראל הקימה את תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה (או בקיצור תמ”א) כדי להכין את התושבים לקראת הרעידה הגדולה.
מה היה לנו לפני?
ב-1980 נכנס לתוקף תקן ת”י 413 שקובע כי כל מבנה שהוקם צריך להיות עמיד לתקן זה. עם זאת, קיים חשש גדול שבתים שנבנו לפני התאריך הזה לא יעמדו בפני רעידת אדמה חזקה כשזו תתרחש. היות שעלויות חיזוק המבנים גבוהות במיוחד, תמ”א 38 מעניקה תמריץ כלכלי ומאפשרת להקים מבנים חדשים במהירות ולחזק את המבנים הקיימים.
תמ”א 38 – אז מה זה כולל בעצם?
הדיירים יכולים להפיק רבות מפרויקט תמ”א 38. מעבר להרחבת הבניין שלהם, אלה כמה הטבות שבהן הם יכולים לזכות:
- חניה – חניה פרטית היא משאת נפשם של רבים, בייחוד במדינה קטנה כמו שלנו שבה קיימת מצוקת חניה מתמדת. במסגרת תכנית תמ”א 38 ניתן להרחיב את החניה לטובתם של התושבים, כך שהם לא יצטרכו לחפש חניה בחוץ. באופן כללי קיימים שני סוגי חניות: חניה עילית הנבנית על הגג או חניה בחניון תת קרקעי.
- מחסן – הדיירים מקבלים מחסן גדול שבו הם יוכלו לאחסן חפצים גדולים שאין בהם שימוש נכון לעכשיו.
- מרפסת שמש – אין כמו לצאת אל המרפסת כדי לשתות כוס תה או להתענג על האוויר הרענן שבחוץ. כל דייר יכול לקבל מרפסת באורך של כ-12 מ”ר. אם כי חשוב להדגיש כי המרפסת אינה חלק מהדירה עצמה המתפרסת על פני 25 מ”ר.
- ממ”ד – במסגרת התמ”א ניתן להוסיף מרחבים מוגנים כמו מקלט שיהיה משותף לכל דיירי הבית או חדרי ממ”ד. חדרים אלה יכולים להגן הן מפני מתקפת טילים והן מפני רעידת אדמה.
מי זכאי לתמ”א 38?
לא כל מבנה זכאי למימוש תכנית תמ”א 38. אלה כמה דוגמאות למבנים העומדים בקריטריונים אלה:
- בניינים אשר נבנו לפני ה-1 בינואר, 1980.
- בניינים שגובהם הוא יותר מ-2 קומות וששטחם גדול יותר מ-400 מ”ר.
- בניינים הנוטים להיות מאוישים במרבית זמנם ואלה שלא קיבלו צו הריסה.
- על הבניינים לעבור בדיקה של מהנדס אשר יקבע אם הם זקוקים להריסה או לחיזוק ואשר יוכיח כי הם אינם עומדים בתקנים לרעידת אדמה.
- לפי תיקון 3 – לתכנית חיזוק מבנים נכנסו גם בתים פרטיים ומגרשים הקטנים מ-400 מ”ר.
כמובן, במקרים רבים מבצעים בדיקה מדוקדקת יותר של המבנה – מתי בדיוק הוא נבנה, האם הוא עומד בתנאים שהוצבו על ידי החוק, מהו השטח הכללי שלו ומי הבעלים של הבניין. חשוב לזכור כי חלק מהבניינים אמנם נמצאים בבעלות פרטית, אך אחרים מצויים בחכירה ממושכת או בדמי מפתח. כמו כן, תכנית תמ”א 38 אינה חלה על מבני תעשייה ומסחר או מבנים שהם הרכוש הפרטי של הדיירים.
הדיירים צריכים להסכים
כדי שפרויקט תמ”א 38 ייצא אל הדרך, הדיירים צריכים להעניק ליזם את זכויות הבנייה. בתמורה להענקת זכות זו, הם מקבלים בניין משודרג הכולל דירות רחבות יותר והטבות כמו מרפסת, מעלית או ממד. עלות הפרויקט ממומנת על פי רוב על ידי היזם. אך לפני הכול, נדרשת הסכמה בכתב מצד הדיירים. על כן, מכנסים אסיפה כללית ועורכים הצבעה. בניגוד למה שמקובל לחשוב, אין צורך בהשגת הסכמה מלאה של כל הדיירים בבניין כדי להתחיל בפרויקט תמ”א 38. די בהסכמתם של 66% מדיירי הבניין.
המבנה שיכול להציל אתכם בזמן רעידת אדמה
באתר של פיקוד העורף פורסמו הוראות התנהגות ברורות בזמן התרחשותה של רעידת אדמה. ראשית, הדבר הבטוח ביותר לעשות הוא לצאת החוצה על מנת שלא להיפגע מקריסת הבניין. עם זאת, לא תמיד אפשר לעשות זאת, ולכן על הדיירים לפנות לחדר מוגן יותר – הלוא הוא הממ”ד. אם הממ”ד נבנה מבעוד מועד במסגרת תמ”א 38, ניתן להיכנס אליו ולהינצל מהסכנה. כמו כן, בהיעדר ממ”ד יש צורך לפנות לחדר המדרגות. ובניין שעבר תכנית תמ”א כולל גם חדר מדרגות עמיד ויציב בפני רעידות אדמה.
ולפעמים יש אפילו פטור ממס
בדרך כלל, כל המעוניין לבצע שיפוצים ולחזק את המבנה צריך לשלם מס שבח. ממבט ראשון, ניתן היה לחשוב כי גם במסגרת תמ”א 38 זקוקים למס שבח, שהרי בסופו של דבר הפרויקט נועד להעלות את ערכו של המבנה. עם זאת, למעשה לא כך הדבר. המדינה הבינה שמס השבח הוא מעין חסם אשר אינו מאפשר לנהל כראוי את הפרויקט, ולכן הוחלט להעניק פטור מתשלום מס לפרויקטים במסגרת תמ”א 38. על מנת לקבל את הפטור יש צורך לעמוד בתנאים הבאים:
- על היזם להעניק לדיירים את כל המבנים שלהם התחייב לפי התכנית – חניה, מעלית, מרפסת ועוד.
- על הדיירים לקבל את תמורתם באמצעות שיפוץ המבנה, ולא באמצעים אחרים כמו כסף במזומן.
מה ההבדל בין תמ”א 38 לבין תכנית פינוי-בינוי?
תמ”א 38 ופינוי-בינוי דומים באופן שבו הם מבוצעים – שני הפרויקטים כוללים מבנים אשר מיועדים להריסה ובמקומם נבנים מבנים חדשים, בעוד הדיירים גרים באופן זמני בדירות שכורות. עם זאת, הפרויקטים שונים מבחינת המטרה שהם נועדו להשיג. מטרתו של פינוי-בינוי היא להביא לחידוש הערים ולשקם את התשתיות בשכונות בעלות מעמד סוציו-אקונומי נמוך, בעוד תמ”א 38 מיועד להכין את ישראל לרעידה הגדולה. כמו כן, תמ”א 38 מתבצע בבניין אחר, בעוד פינוי-בינוי מתבצע על פני רחובות שלמים ואף שכונות שלמות.
גרוסמן ניהול פרויקטים בע”מ בניהולו של יאן גרוסמן באים לחזק לכם את הבית
כדי לממש את התכניות של תמ”א 38 יש צורך בידיים עובדות מקצועיות אשר יעזרו לתושבים מן השורה לחזק את המבנים שבהם הם גרים. גרוסמן ניהול פרויקטים בע”מ בניהולו של יאן גרוסמן היא חברה מקצועית אשר שמה לה למטרה לחזק את המבנים מפני רעידת אדמה או פגיעה של טילים. החברה אחראית על מגוון רחב של פרויקטים ושמה לה למטרה להקים מבנים איכותיים לרווחתם של התושבים. הצוות המקצועי של החברה אינו פוחד מפני אתגרים ונכון למצוא פתרונות יצירתיים לכל מצב.
פרויקט לגובה של גרוסמן ניהול פרויקטים בע”מ בניהולו של יאן גרוסמן
בחברת גרוסמן ניהול פרויקטים בע”מ בניהולו של יאן גרוסמן עוסקים רבות בבנייה לגובה ומקפידים על כל התקנים המחמירים ביותר שנועדו לאבטח את הבניינים. כך לדוגמה, מגדל אמות אטריום הנבנה, על ידי החברה, מתנשא לגובה של 158 מטרים, והוא נבנה תוך כדי התייחסות לכל התקנים והחידושים הקיימים בתחום הבנייה. זהו בניין משרדים בעל חלל ליבת שמש. כל אחד מהמשרדים שהוא מאכלס נבנה בקפידה, והם מגיעים לגובה של 3.8 מטרים. שיטת בנייה זו מעניקה את תחושת המרחב והחופש.