שוק תחליפי הריטלין הולך וצובר תאוצה בשנים האחרונות, וכיום יש פתרונות שונים ותחליפים טבעיים איכותיים לריטלין המאפשרים להורים להימנע מהטיפול התרופתי הידוע בתופעות לוואי שונות. חשוב לזכור כי בעשור האחרון חלה עלייה משמעותית במספר האבחונים של הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים, והורים רבים בוחרים בתחליפים הטבעיים החדשים, אך חשוב לפנות לגורם מקצועי כדי לקבל המלצות על תחליפים איכותיים המוכחים ביעילותם.
מה עושה ריטלין?
ריטלין הוא השם המסחרי של מתילפנידאט, זהו חומר פסיכו-אקטיבי ממריץ הפועל על מערכת העצבים המרכזית בגוף האדם. הריטלין הוכח מחקרית ביעילותו ומשמש כתרופה לטיפול בהפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות ונרקולפסיה. התרופה משווקת בארץ בשמות מסחריים שונים, וניתן לרכוש טבליות בשחרור רגיל או מושהה, במינון של 10 מיליגרם או 20 מיליגרם.
כדאי לדעת כי הריטלין משווק בכמה תכשירים ותחת שמות מותגים שונים, לדוגמה ריטלין וקונצרטה. כל התרופות הכימיות מיועדות לטיפול בסובלים מהפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות. הריטלין נבדק ונחקר במאות מחקרים מקיפים בארץ וברחבי העולם, זו תרופה יעילה ובטוחה לשימוש, אך הריטלין ידוע בתופעות הלוואי שלו, לכן הורים רבים מחפשים אחר תחליפים טבעיים איכותיים, וכיום השוק פרוץ למדי ויש מגוון תכשירים תחליפיים, חלקם יעילים וחלקם לא.
ראוי לציין כי רק בשנים האחרונות החוקרים הצליחו לפענח כיצד הריטלין משפיע ומסייע לילדים ולמבוגרים המאובחנים כבעלי הפרעת קשב וריכוז. למעשה החומר חוסם את הספיגה החוזרת של הדופמין במוח, כמו כן הריטלין חוסם את הטרנפורטרים של השליחים העצביים וכך מונעים מספיגה מהירה של הדופמין והנוראפינפרין בתא השולח, והזמינות של השליחים העצביים בסינפסה גוברת, וכך התקשורת בין תאי העצב הופכת ליעילה. לכן, התרופה מגבירה את הקשב והריכוז, ובנוסף היא מפחיתה בצורה דרסטית את הסחת הדעת.
לריטלין יש תופעות לוואי קשות, כמו כן המטופל חייב להקפיד על נטילה כדור מדי יום, כאשר הריטלין משפיע למספר שעות בלבד ורק מטפל בתסמינים אך לא בשורש הבעיה. לכן, אין זה פלא כי הורים לילדים המאובחנים כבעלי הפרעת קשב וריכוז מחפשים תכשירים טבעיים או טיפולים אלטרנטיביים, ולשמחתם הרבה יש לא מעט אפשרויות.
תחליפים טבעיים לריטלין
בשנים האחרונות ניתן למצוא במדפים של רשתות הפארם, חנויות הטבע וכדומה, מגוון תחליפים טבעיים לריטלין ולקונצרטה. כיום אפשר לרכוש תוספי תזונה המבטיחים ניסים ונפלאות, אך חשוב לזכור כי רוב התחליפים לא נבדקו מחקרית לכן יעילותם מוטלת בספק. חשוב לזכור כי תוספי תזונה אינם מוגדרים בחוק כתרופה, לרוב אין להן תוקף מדעי ולמרות שהיצרנים מייחסים סגולות ריפוי לתחליף הטבעי, לא ניתן לדעת האם וכיצד התרופה הטבעית תשפיע.
יש שיטות שונות המאפשרות לילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז לעבור טיפול ממוקד ומותאם אישית, ללא תרופות כמו ריטלין או תרופה אחרת, כאשר ההורים לוקחים חלק פעיל בטיפול ומעניקים סביבה תומכת לילד.