הנשיא טראמפ הפתיע עם מכס בשיעור של 17% על ישראל ושוק הנדל”ן – רועד מההשלכות של מהלך זה! החלטה אחת מוושינגטון עלולה להשפיע על מחירי הדירות, עלויות הבנייה, השקעות זרות – וגם על הסטרטאפים של ענף הנדל”ן.
נשיא ארה”ב דונלד טראמפ הטיל השבוע מכסים חדשים על שורה של מדינות – מהלך שנראה כמו חזרה לימי “אמריקה תחילה” שכה מאפיינת את פעילותו ואת השקפתו הן בקדנציה הראשונה והן בהבטחותיו במסע הבחירות. ההפתעה הגדולה? ישראל, הידידה הקרובה, שזכתה ליחס חסר תקדים: מכס בגובה 17% על כלל הייצוא ממנה אל ארה”ב, כולל מוצרים טכנולוגיים, תעשייתיים ושירותים.
התגובה הראשונית התמקדה בתעשיות הביטחוניות וההייטק. אבל בשוק אחד, אולי הרגיש מכולם, ההשפעה עלולה להיות עמוקה ומורכבת הרבה יותר: שוק הנדל”ן.
לדברי ניר שמול, מנכ”ל חברת הנדל”ן שניר: “הקשרים בין שוק הנדל”ן בישראל לארה”ב חורגים הרבה מעבר להשקעות ישירות. ישראל מייצאת לארה”ב טכנולוגיות מתקדמות לניהול בניינים, אוטומציה לבנייה, מערכות בטיחות חכמות, פתרונות אנרגיה וחדשנות סביבתית – מוצרים ייחודיים שהפכו לחלק מהותי בפרויקטים גדולים בארה”ב”.
לדבריו: “אף על פי שמרבית חומרי הגלם לבנייה בישראל מיובאים מאירופה, טורקיה וסין – קיימות תתי-קטגוריות רבות שמיובאות מארה”ב, כמו: מערכות מיזוג ותשתיות HVAC., מערכות ניהול בניינים חכמות ופתרונות אנרגיה סולארית ואחסון מתקדם”.
עוד מסביר ניר שמול: “מכס נגדי מצד ישראל (אם יוטל), או מגבלות סחר כלליות, ייקרו את הרכיבים הללו, דבר שעלול: לייקר את עלויות הבנייה בפרויקטים פרטיים וציבוריים, להביא לדחייה בביצוע פרויקטים חדשים ולצמצם שימוש בטכנולוגיות מתקדמות (שוב – בגלל מחיר). כעת, העלויות של אותם מוצרים יזנקו – ובמקרים מסוימים ייפלטו לחלוטין מהשוק האמריקאי. מנגד, ייבוא לישראל של ציוד תשתיתי מארה”ב, כמו מערכות HVAC, בקרות אנרגיה ופתרונות בקרה – יהפוך יקר יותר אם ישראל תטיל מכס נגדי”.
התוצאה בשטח: עליית מחירי הבנייה. וזה, כידוע, מתגלגל תמיד אל מחירי הדירות.
אחת מהגאוות של תעשיית הנדל”ן הישראלית היא תחום PropTech – מאות סטרטאפים שמפתחים פתרונות לבניינים חכמים, ניתוח מידע תכנוני, רובוטיקה לבנייה, מערכות תחזוקה מבוססות בינה מלאכותית ועוד. רבים מהפתרונות האלה נמכרים לשוק האמריקאי – שהוא לא רק שוק יעד, אלא גם שוק אימות וטראק רקורד עולמי.
מכס של 17% הופך את הייצוא הזה לפחות אטרקטיבי. המשמעות: ירידה בהכנסות של סטרטאפים ישראליים, קושי בגיוס השקעות מקרנות אמריקאיות ופגיעה עקיפה ביכולת לגדול ולחזור לשוק המקומי עם פתרונות מתקדמים.
כמו כן, קרנות אמריקאיות המשקיעות בתחום עלולות להעדיף סטרטאפים מקומיים או אירופאיים – כאלה שאינם נתונים לסיכון גיאו-פוליטי.
אבל בתוך המשבר – יש גם סיכוי. חוסר הוודאות שצפוי לעטוף את שוק הנדל”ן האמריקאי עשוי לגרום לקרנות ולגופים מוסדיים להסיט הון לשווקים יציבים יותר.
ישראל, עם ביקושים יציבים, מגזר הייטק חזק ותשתית משפטית איתנה, עשויה להפוך לחלופה רלוונטית בעיקר בפרויקטים של משרדים, נדל”ן מניב ופרויקטים במיקומים אסטרטגיים.
השיבוש בשרשרות האספקה מבליט את החשיבות של קידום תעשיות בנייה מקומיות, מהלך שיכול: לדרבן את הממשלה להציע תמריצים לתוצרת כחול-לבן בתחום הנדל”ן, לחזק פתרונות כמו הדפסות תלת-ממד בבטון, מחזור פסולת בניין ועוד, ולהפוך בדרך זו את הבנייה בישראל ליציבה יותר וברת-קיימא – לאורך זמן.
לסיכום אומר ניר שמול, מספר תרחישים אפשריים: “אם טראמפ ימשיך בקו הניצי הזה, הנה כמה תרחישים סבירים: קיפאון בהשקעות בין-לאומיות בפרויקטים חוצי גבולות, מעבר של חברות טכנולוגיות נדל”ן לפעול בשווקים אלטרנטיביים כמו אירופה או המפרץ, כמו כן חיזוק מגמות של ייצור מקומי בתחום הבנייה בישראל, או עלייה במחירי פרויקטים בשל התייקרות רכיבים וסחורות.”
המכס של טראמפ הוא הרבה יותר ממס על מוצרים – הוא קריאת השכמה לעולם הנדל”ן. זהו סימן לכך שגם תחום שבעבר נחשב יציב וגלובלי, חשוף לגחמות גיאו-פוליטיות. ההשפעות וההשלכות אולי ייקחו זמן – אבל כמו כל יסוד בנייה, הן עלולות להיות עמוקות ובלתי הפיכות.
