- אילו מקרים מצדיקים הגשת תביעה לפינוי מושכר?
המקרים המצדיקים הגשת תביעה לפינוי מושכר הם מקרים שבהם השוכר מפר את חוזה השכירות, למשל באמצעות אי-תשלום שכר הדירה, או באמצעות הישארות בדירה גם לאחר שתקופת השכירות תמה. גם כאשר השוכר גורם לנזקים חמורים בדירה, ניתן להגיש תביעה לפינוי מושכר.
ואולם, חשוב להדגיש שבטרם הגשת התביעה, צריך המשכיר להסביר לשוכר שהמצב הקיים הוא בעייתי ולא יכול להימשך. הדרך המקובלת לעשות כן היא שליחת מכתב התראה טרם נקיטת הליכים משפטיים. במכתב זה, על המשכיר להסביר לשוכר מדוע הוא שולח לו את המכתב, מה הוא דורש ממנו ומה יקרה אם לא ימלא אחר דרישות אלה. אם עובר זמן מה והשוכר אכן ממשיך בשלו, רק אז ניתן וצריך להגיש תביעה לפינוי מושכר.
- תוך כמה זמן ממועד הגשת התביעה לפינוי מושכר ניתן פסק דין?
מרגע הגשת תביעת פינוי מושכר ועד למתן פסק דין לא עובר זמן רב. לא זו אף זו, תביעה לפינוי מושכר למעשה נקראת “תביעה לפינוי מושכר בהליך מזורז“. לנתבע (השוכר) יש 30 ימים להגיש כתב הגנה מהיום שבו מומצא כתב התביעה כנגדו, ומרגע הגשת כתב ההגנה האחרון, לבית המשפט יש 30 ימים לקבוע מועד לדיון בתביעה ולתת פסק דין. כלומר, יכולים לעבור 60 ימים בלבד ממועד הגשת התביעה לפינוי מושכר ועד למתן פסק דין.
- מהם הסעדים שניתן לדרוש בתביעה לפינוי מושכר?
בתביעה לפינוי מושכר לא ניתן לדרוש סעדים מלבד פינוי המושכר, קרי פינוי השוכר מהנכס. אם התובע (המשכיר) מעוניין בסעדים נוספים (לדוגמא, פיצויים כספיים עקב נזקים שגרם השוכר לדירה), הוא יכול לדרוש אותם, אך בתביעה נפרדת. התביעה הנפרדת לא מוגשת במקום התביעה לפינוי מושכר, אלא בנוסף לה.
- אם משכיר מעוניין שהשוכר יתפנה מדירתו, מה עליו לעשות פרט ללהגיש תביעה לפינוי מושכר?
ראשית, המשכיר צריך לצרף לתביעה לפינוי מושכר את חוזה השכירות חתום על ידו ועל ידי השוכר, את מכתב ההתראה ששלח לשוכר לפני שנקט בהליכים משפטיים, וכל מסמך אחר שקשור לבעלות על הנכס. בנוסף, חשוב שהמשכיר ישמור הודעות, הקלטות וצילומים שקשורים לשוכר באופן ישיר או אפילו עקיף. כך יוכל המשכיר להוכיח, בקלות יחסית, את טענותיו בבית המשפט, והסיכויים שתביעתו תתקבל, יגברו באופן משמעותי.
- מה שוכר שמוגשת נגדו תביעה לפינוי מושכר יכול לעשות?
שוכר שמוגשת נגדו תביעה לפינוי מושכר יכול להגיש כתב הגנה, תוך 30 ימים מהיום שבו מומצא כתב התביעה כנגדו. הוא לא יכול להגיש תביעה כנגד המשכיר במסגרת הליך זה, והוא לא יכול להעביר את האחריות המוטלת עליו לצד שלישי. כלומר, לשוכר אין כל דרך “להתחמק” מהתביעה לפינוי מושכר. עליו להבין שאיש מלבדו לא משמש כנתבע, והוא זה שצריך להסביר מודע הוא הפר, או עדיין מפר, את חוזה השכירות.
- תביעתי לפינוי מושכר התקבלה אך השוכר ממשיך בסירובו להתפנות מהדירה. מה ניתן לעשות?
יש לשים לב אם בפסק הדין נקבע מועד לפינוי השוכר מהדירה:
אם כן, המשכיר לא יכול לפנות ללשכת ההוצאה לפועל כל עוד תאריך זה טרם הגיע.
אם לא נקבע מועד לפינוי השוכר מהדירה, על המשכיר לחכות חמישה עשר ימים ממתן פסק הדין, ואז לפנות ללשכת ההוצאה לפועל. אם השוכר לא נכח בבית המשפט, חמישה עשר הימים נספרים מהיום שבו פסק הדין הובא לידיו.