מיסוי בינלאומי הוא תחום ייחודי העוסק בהיבטי מיסוי של עסקאות בינלאומיות, למעשה התחום מהווה שילוב בין דיני המס הקיימים בישראל לבין דיני מס במדינות זרות ואמנות מס בינלאומיות. עד שנת 2003 שיטת המיסוי הטריטוריאלית הייתה נהוגה בישראל, ולפי השיטה הוותיקה מוסו ההכנסות שהופקו וצמחו בגבולות המדינה, בין אם ההכנסה שהופקה היא של תושב ישראל ובין אם על ידי תושב חוץ.
משנת 2003 המדינה החליטה ליישר קו עם שיטת המיסוי הבינלאומי הרווחת במדינות רבות בעולם, ולאחר רפורמה מקיפה שונו דיני המס בתחום המיסוי הבינלאומי והמיסוי נעשה לפי השיטה הפרסונלית. חשוב לזכור כי העולם הפך כבר מזמן כפר גלובלי, ישראלים רבים משקיעים בעסקים, בנדל”ן וכדומה במדינות זרות, יש בעלי עסקים המשווקים ומוכרים מוצרים ושירותים בשווקים הבינלאומיים, לכן הוחלט על מעבר למיסוי הפרסונלי המקובל במדינות רבות וכך ניתן להימנע מתשלומי כפל מס ויש אפשרות להפחית את חבות המס בדרכים לגיטימיות וחוקיות. בשיטה זו תושב ישראל משלם מס על כלל ההכנסות שלו, בין אם ההכנסה הופקה בתוך גבולות ישראל ובין אם ההכנסות הופקו במדינה זרה.
הסכמי מיסוי בינלאומי
כדי להימנע מתשלומי כפל מס החלו מדינות שונות לחתום על אמנות מס, שתפקידן לקבוע את חלוקת תשלומי המס בין המדינות ולהקנות ודאות בנושא. ההסכמים השונים מעודדים מסחר בין מדינות זרות, ובנוסף הסכמי המיסוי מונעים התחמקות מתשלומי מסים. נכון להיום, מדינת ישראל חתמה על 53 אמנות מס למניעת תשלומי כפל מס.
ביוני 2014 ישראל חתמה על הסכם FATCA עם ארצות הברית, ההסכם מחייב את רשויות המס בארץ להעביר לרשויות הרלוונטיות בארצות הברית מידע על חשבונות השייכים לאזרחים אמריקאים ומנוהלים בארץ, ורשויות המס בארצות הברית מחויבות להעביר מידע לישראל על אזרחים ישראלים המחזיקים ומנהלים חשבונות בארצות הברית.
בנוסף, ישראל חתומה על הסכם CRS שנועד להסדיר את העברת וחילופי המידע על חשבונות המנוהלים על ידי תושבי מדינות שונות במדינות הזרות, ההסכם עליו חתומות מעל 100 מדינות מחייב את הגופים הפיננסיים (בנקים, בתי השקעות, חברות ביטוח וכו’) לשתף ולהעביר את המידע על התושבים כדי להעמיק את יכולת גביית המס ולמנוע התחמקויות והעלמות מס.
מיסוי בינלאומי – השכרת דירה למגורים בחו”ל
לפי בדיקה של חדשות נדל״ן בעשור האחרון הפכו השקעות נדל”ן בחו”ל לתופעה נפוצה וכלל עולמית, גם ישראלים רבים משקיעים בנדל”ן מעבר לים, לדוגמה בארצות הברית, בגרמניה ובמזרח אירופה. אחת הסיבות בעיקריות לתופעה היא הריבית האפסית במדינות המערב, אך המדינות נוקטות צעדי מיסוי שונים כדי להקטין את מעורבות המשקיעים בגלל העלייה במחירי הדירות.
סעיף 122 א’ לפקודת המס קובע כי שיעור המס על הכנסה מדמי שכירות המתקבלת מהשכרת דירה למגורים בחו”ל הוא 15%. את המס מטילים על ההכנסה משכירות ברוטו, בניכוי פחת וללא זיכוי מתשלום מס זר. למעשה יש שלושה מסלולי מיסוי בגין הכנסות שכירות נדל”ן בחו”ל:
- מס בשיעור קבוע של 15%.
- מס שולי לאחר ניכוי ההוצאות המיוחדות לדירה.
- הכנסות מדיבידנד כאשר רוכשים את הנכס בחו”ל דרך חברה זרה במדינת היעד.
תפקידו של רואה חשבון במיסוי בינלאומי
ייעוץ מס ותכנון מיסוי בינלאומי על ידי רואה חשבון מוסמך ומנוסה מספק מענה מקצועי לאתגרים הנלווים מהפעילות העסקית בחו”ל. רואה חשבון מתמחה בתכנון מס בינלאומי ויכול לסייע למשקיעים להחליט האם ההשקעה משתלמת, כיצד להפחית חבות מס בגין הכנסות ורווחים הנובעים מפעילות עסקית והשקעות בחו”ל, והוא מייצג ומלווה את המשקיע ומציע מעטפת שירותים רחבה בתחום המיסוי הבינלאומי.