את העובדה שהקורונה חיזקה את הרצון לחיות בצורה קהילתית, כולנו כבר יודעים. היום אני רוצה לספר על מגמה חדשה ואחרת הקשורה בקהילות- בין אם מדובר על קבלנים שמבינים שהיום חייבים לתת התייחסות לקהילה בתכנון הבניין, ובין אם בבניינים קיימים שמתפתחות קהילות- היום קהילתיות היא צומחת גובה.
רוצה לספר לך על מספר קהילות כאלו, בין היתר על קהילה של אנשים בגיל הזהב שחיים בקהילה בתוך בניין- ולא – לא מדובר על בית אבות.
ניתן לכנות את התופעה גם- קהילות ורטיקליות.
כמה דוגמאות:
קהילת “סנטרל פארק בבאר שבע” – “אזורים“, “י.ח דמרי“ וארץעיר – נדל”ן קהילתי
חברות הנדל”ן “אזורים” ו”י.ח דמרי”, הבינו שלא מספיק להשקיע בדירה עצמה אלא יש להשקיע בסביבת המגורים כולה, לשים את הקהילה במרכז, לעודד קשר קרוב של כל דיירי השכונה וליצור תחושת קהילתיות. במסגרת פעולותיהן להגשים זאת, יזמו שתי החברות, שיתוף פעולה ייחודי עם ארגון “ארץעיר”, בפרויקט “סנטרל פארק” בבאר שבע.
שיתוף הפעולה פורץ הדרך של “אזורים” ו”י.ח דמרי” עם ארץעיר נולד מתוך התפיסה לפיה לא די בבניית קירות ובניינים, אלא יש להצעיד את עולם המגורים קדימה, ולהציע לדיירים גם איכות חיים קהילתית חדשנית. מטרת החיבור המיוחד, הוא ליצור עבור התושבים החדשים בפרויקט קהילה מאוחדת, שתתן לדיירים החדשים ערך חברתי מוסף מעבר למקובל, ולתת להם מקום שבאמת טוב לגור בו.
“אזורים” נהריה-
לאחר שהתלהבו מאוד מהפרויקט של באר שבע, ובעצמם מאוד מאמינים ברעיון ובביצוע, כעת הם מתכננים פרויקט חדש בנהריה.
בפרויקט בנהריה מדובר אפילו על שדרוג הרעיון הקהילתי- יעמוד לרשות הקהילה מרחב קהילתי בנוי, שיהיה ניתן לעשות בו שימוש פנים קהילתי. אבל החלק היותר מעניין הוא האופציה לשימוש חוץ קהילתי למשל חוגים, כנסים וכאלה, שישמשו הכנסה כספית לקהילה.
חריש-
אנשים בגיל השלישי שהחליטו לגור בקהילה מקיימת. שוב, לא מדובר פה על בית אבות. מדובר על חבורת אנשים מבוגרים שמצאו בניין שלם שניתן לשכור בו דירות והחליטו לחיות שם כקהילה. יש להם פעילויות משותפות, דוגלים בעזרה הדדית וממש חיים יחד.