לבנות חכם, זאת אומרת לבנות בדרך טובה יותר מכפי שהיה נהוג לבצע עד כה. לבנות חכם זאת אומרת להשתמש בחומרי גלם טובים יותר, בשיטות מתקדמות יותר, תוך חיסכון בזמן ובעלויות בנייה. בשורות הבאות נציג כמה פתרונות בנייה חכמים, חלקם זמינים כיום גם בישראל.
בנייה חכמה שומרת על הסביבה
ככלל, בניה חכמה זו בניה ששומרת על הסביבה. זה נעשה על ידי שימוש בחומרי גלם ממוחזרים, ניצול טוב יותר של מרכיבים כמעט ללא ייצור פסולת וגם תוך יישום עקרונות אנרגטיים. בנייה של קירות מבודדים יוצרת מבנה שסביבתו הפנימית נעימה במרבית ימות השנה. אך בנוסף, על הגג ניתן ליזום התקנת לוחות סולאריים. לוחות אלה (לוחות פוטו וולטאים) הופכים את אנרגיית השמש לחשמל נקי. ככל שיהיו יותר בתים כאלה, כך נייצר בישראל יותר חשמל לא מזהם. זאת אומרת שפחות פחם ישמש להפקת חשמל. פחות דלקים מזהמים יגרמו למפגעים. בסופו של דבר, בתים מסוג זה חוסכים כסף לפרט ותורמים לסביבה טובה יותר לכולנו.
בנייה חכמה במכולות
מכולות מהוות אמצעי תובלה נפוץ בהובלה ימית. את המכולות הללו מטעינים על אוניות לצרכי יבוא או ייצוא. המכולות הללו מועברות כפי שהן אל רכבות או משאיות. אותן קוביות אחסון עמידות כל כך יכולות להפוך למבני מגורים לכל דבר. שיטה זאת, שהוכיחה את עצמה בחו”ל, הולכת ומתבססת גם בארץ. קבלנים מסבירים שמכולות שכבר לא משמשות לתובלה עוברות שיפוץ ומשמשות ליצירת מבנים או חלקי מבנים. המבנים הללו עמידים בפני רעידות אדמה, הם מוקמים מהר יותר ותוך חיסכון משמעותי בעלויות. לאחר השלמת המבנה, לא ניתן לשער כי הקונסטרוקציה הבסיסית שלו נוצרה על מכולות פונקציונליות וסטנדרטיות.
פתרונות בנייה חכמה וקלה
דרך נוסף של בנייה חכמה ידועה בשם בנייה קלה. הרעיון הוא שניתן להקים מבנה כאשר מרבית חלקיו מופקים בתהליך מתועש (כלומר תעשייתי). חלקי המבנה מיוצרים במפעל, בייצור סטנדרטי המבוסס על בקרת איכות מתמדת. את החלקים השונים, פנלים, עמודים וכיוצא בזה, מובילים לצורך השלמת הגימור באתר. לאחר הקמת יסודות ויציקות, מסיימים את הרכבת המבנה, עם פיקוח הנדסי ואדריכלי ללא פשרות. זו שיטה שלא מבזבזת חומרים, יוצרת התאמה מלאה בין התכנון וההדמיות לבין התוצאה הסופית.
להדפיס בית? מסתבר שזה אפשרי
על מדפסת תלת ממדית שמעתם? סביר מאוד שכבר ראיתם או אפילו יש לכם מדפסת שהופכת חוטי פלסטיק למודלים מיוחדים. אבל כמה חברות הודיעו כי הצליחו לפתח מדפסת תלת ממדית שלא משתמשת בחוטי פלסטיק אלא ב…בטון. מדובר במדפסת גדולה המובלת לשטח. שם היא בונה בית מבטון, שמתוכנן לעמידות של מעל 100 שנה. בשלב זה, השיטה עדיין לא זמינה בישראל אבל אם היא תצבור פופולריות בחו”ל, לא מן הנמנע שבעתיד גם בארץ יהיה ניתן להדפיס בית שלם במהירות מסחררת.