האם אנחנו בדרך לשינוי מגמה ולירידת מחירים? עורך מחירון הדירות לוי יצחק סוקר את מצב השוק ומציין מגמות בולטות
“שוק הנדל״ן ממשיך במגמת ההאטה, עם מספר עסקאות נמוך מאוד: דירות מיד שנייה , גם באיזורי פרימיום במרכז, מוצעות למכירה לעיתים גם מעל שנה. מכירת דירות חדשות נמוכה אף ממכירת דירות מיד שנייה: הקבלנים מתקשים למכור, מתקשים במימון , ובכל זאת , מתקשים גם להתפשר במחירים כלפי מטה. אם נבחן עסקאות בבניינים חדשים בשלבי בנייה שונים, כמעט ולא ניתקל בעסקאות בירידת מחירים. היזם מוכן לשפר את המפרט או לתת מחסן , אבל המחירים נותרים בעינם למרות הקושי למצוא קונים.
עם זאת חלה ירידה תלולה בהתחלות הבנייה. מלאי הדירות העומד למכירה הולך ומתדלדל באין בנייה חדשה ובאין התחלות בנייה. יתכן שהיזמים מתקשים לקבל מימון לצורך בנייה חדשה מהבנקים , ואפשרות נוספת היא , רצונם ללחוץ את השוק ולהגיע למצב של מחסור בדירות שידחוף את המחירים כלפי מעלה. כפי שכבר צוין בעבר, העצירה נגרמת בעיקר מהוצאתם מהשוק של הזוגות הצעירים להמתנה למחיר למשתכן, ומשקיעים שמספרם הולך ופוחת משום שאינם מעוניינים לשלם את הסכומים הגדולים המוטלים עליהם כמיסים, וחששם מפני מיסוי עתידי . משפרי הדיור הם אלה ש׳דירותיהם מוצעות למכירה ואין קונה.
את מיעוט קבוצות הרכישה ניתן להסביר במוניטין הירוד (פרשת ענבל אור ואחרות) , והחשש להניח את הכסף על קרן הצבי. כמו כן כבר ראינו בעבר שפעמים רבות חברי בקבוצת רכישה נדרשו לשלם עוד ועוד עבור דירות, כשבסופו של דבר מחיר הדירה והסיכון הפכו את הרכישה לבלתי משתלמת.
האם אנחנו בדרך לשינוי מגמה ולירידת מחירים? להערכתנו מחירי הדירות בפריפריה אכן ירשמו ירידות. בהתאמה לבנייה המואצת של דירות ׳במחיר למשתכן, והסכמי גג לבניית אלפי דירות שלא באיזורי הביקוש, אנחנו מתקשים לראות מספר מספק של רוכשים לאותן דירות. אלפי דירות בדרום, באשקלון בבאר שבע בירוחם או בדימונה יביאו להצפה של נכסים ולירידת מחירים. לעומת זאת אנחנו לא צופים ירידת מחירים באיזור תל אביב וגוש דן, ובאיזורי ביקוש במרכז. הקרקעות הזמינות לבנייה אין מספקות מענה לביקוש הקיימים או העתידיים באיזור המרכז.
גם מחיר למשתכן איננו מסתמן כפתרון אמיתי עתידי לזוגות הצעירים. חלק מהדירות נותרות ללא ביקוש ומוצעות בשוק החופשי. יש לבנות יותר במקום בו הביקוש קיים ולא לחלק סוכריות ופיתויים באזורים בהם הם אינם נדרשים”.