ריצוף הוא דרך נהדרת להגדיר ולתחום חללים בבית, כמו גם להוסיף טאצ׳ אישי – אבל מה חשוב לקחת בחשבון לפני שמתחילים בעבודות?
מתכננים לרצף את הבית ולא בטוחים מאיפה מתחילים? הכנו לכם מדריך שיעזור לכם לבחור ריצוף מתאים בהתאם לצרכיכם וטעמכם. בין היתר נתייחס לחשיבות של עמידות הריצוף, איכותו ופרמטרים חשובים נוספים שעליכם לקחת בחשבון. ולא פחות חשוב מכך – רגע לפני שאתם מתחילים לעקור את הבלטות הקיימות, חשוב לוודא גם שיש לכם כיסוי ביטוחי הולם במקרה של נזק לצד שלישי, כמו שכנים או בעלי מקצוע שעלולים להיפגע בזמן השיפוצים, כמו גם נזק שעלול להיגרם לדירות השכנים. בחלק מהמקרים מציעות המבטחות ביטוח צד שלישי כחלק מפוליסת ביטוח מבנה דירה או ביטוח תכולה ולכן, בדקו היטב אילו סייגים מצוינים בפוליסה שלכם בנוגע לצד שלישי ומשך השיפוץ בהתאם לתנאי הפוליסה הקיימת.
אורח ואורך חיים
יחפים בשעות הלילה או עם נעליים שסוחבות את לכלוך היום – הרגליים שלנו דורכות במשך כל שעות היממה על הרצפה, ובנוסף היא גם צריכה לשאת את רהיטי הבית, אביזרי הנוי ואת משקל החפצים שלכם בכללותם. אחד הדברים הכי חשובים שאתם צריכים לקחת בחשבון בבחירת ריצוף לחדרי הבית השונים, הוא רמת העמידות שלהם. שימו לב שאתם בוחרים בריצוף בעל רמת שחיקה נמוכה, כדי שתוכלו להנות ממנו שנים ארוכות.
כדי שלא תבכו על חלב שנשפך
ריצוף מכל הסוגים ״סופג״ נוזלים מכל הסוגים: ממתקים מלאי צבעי מאכל, משקאות כהים כמו קפה או שקופים כמו מים, ובהתאם לשימוש – גם חומרי ניקוי. רמת ספיגות אידיאלית לריצוף היא נמוכה, וזה צריך להיות יצוק בזיכרונכם.
שאני אשפשף?
ואם כבר דיברנו על חומרי ניקוי, אז רוב הסיכויים שאתם לא מעוניינים לעבוד כל היום בניקוי ותחזוקת המרצפות שלכם ולכן, חשוב שתבחרו באריחים שלא מחייבים הקפדה על תחזוקה שוטפת וניקיון. אם ניקח את אריחי גרניט פורצלן כדוגמה, אז תוכלו לבחור בין מרצפות בשלוש רמות גימור: גימור מבריק – רגיש לשריטות וסופג כתמים ולכן מחייב תחזוקה וניקיון בתדירות גבוהה, על אחת כמה וכמה בגוונים בהירים; גימור מט – יותר עמיד אך בעל מראה ״מלוכלך מטבעו״, רגיש לאבק ומחייב ניקיון קבוע; או גימור לפטו – חצי מבריק, עמיד לשריטות ונוח לתחזוקה. ריצוף גרניט פורצלן נחשב ל״מלך״ אריחי הקרמיקה, גם בזכות דרגות שחיקה גבוהות.
מלאכותי או טבעי?
אחת המשימות העומדות בפניכם היא לבחור בין ריצוף אבן טבעית לריצוף תעשייתי, לכל אחד מהם יתרונות, חסרונות ומחיר משלו.
ריצוף טבעי כולל ריצוף שיש, צפחה, בזלת וגרניט שמעובדות לאחר חציבתם מהאדמה. ריצוף טבעי מעניק לבית מראה יוקרתי, אך הוא יקר יותר, מחייב ריצוף מחדש (ולא הדבקה) ומחייב ליטוש אחת לכמה שנים. ריצוף אבן טבעית מגיע בגוונים שהטבע חקק באבן – שזה יתרון או חיסרון בהתאם לעיני המתבונן, אבל תמיד ברמת ספיגות גבוהה שיכולה להוסיף עליהם כתמי נוזלים בתערוכת קבע.
ריצוף מלאכותי לעומת זאת נחשב חזק ועמיד יותר, מאופיין ברמת ספיגות נמוכה ומיוצר במפעל באינספור טקסטורות וגוונים. ריצוף מלאכותי של אריחי קרמיקה ניתן להדבקה על ריצוף קיים – אך מחייב חיבור ברובה מה שמשפיע על הנראות. רובה, גם באיכות גבוהה, סופגת עם השנים לכלוך ומשחירה, ולכן מומלץ לבחור ברובה בגוון אפור שיהלום את המרצפות. שימו לב, בתהליך הייצור עוברות המרצפות דחיסה שעלולה לפגום במראן, וחשוב לוודא שאתם רוכשים אריחים העומדים בתקן העקמומיות.
הגודל קובע
כשאתם בוחרים בריצוף מלאכותי לבית, אתם יכולים לבחור בין הגדלים הסטנדרטיים לבין הגדולים או הקטנים מהרגיל. מרצפות גדולות יוצרות אשליה של חלל רחב ידיים ומעניקות מראה יוקרתי, אך המחיר מגלם בתוכו עלויות ייצור ושינוע. מומלץ לבחור גודל מרצפת שמתאים לתקציב ולעיצוב הקיים בחלל.
50 גוונים של אפור ומעבר
מרבית הריצוף התעשייתי מגיע בגווני אפור משתנים שעובדים יפה בשילוב עם צבעים וחומרים שונים, אבל ניתן גם למצוא גוונים בהירים או כהים יותר, כמו גם ריצוף עם הדפסים.
ולסיום – שני טיפים חשובים. כדאי לכם להתרשם ממגוון האריחים הקיימים באולמות התצוגה השונים בשעות היום והאור, על מנת לקבל תמונה טובה של הגוון והגימור שאת בוחרים. אחרי שמצאתם את המרצפות שלכם והכנתם את ההזמנה, אל תשכחו לוודא שהיא כוללת את פרטי הדגם, הגוון, סדרת ומידת הייצור, כדי שתוכלו להיעזר בה למקרה שתזדקקו ליותר מרצפות ממה שחישבתם בתחילה.