בעל דירה, האם אתה מתכנן להכניס דיירים חדשים לדירה שלך? אם כך, כדאי שתקרא את הכתבה הזו!
ביטוח הדירה
הנכס שלך שווה הרבה מאד כסף, שאולי אתה עדיין משלם עבורו. כעת, אתה בעצם מוסר את הנכס היקר שלך לידיים של אנשים שאתה לא באמת מכיר. מי הם באמת אתה לא תוכל לדעת לעולם, רק מה שהם מספרים על עצמם, ודברים כמו תלושי שכר ועוד. כדי לשמור על הנכס שלך אתה צריך לבטח אותו בביטוח מבנה דירה. זהו ביטוח שמגן גם על הדירה שלך, גם עליך וגם על הדיירים שלך: הביטוח כולל סעיף של שמירה על שלד הדירה. פיצוצים בקיר, רטיבות, נזילות, פיצוצי צינורות, תקלות וכל מה שקשור במבנה עצמו, כל דבר כזה שקורה ומצריך תיקונים של אנשי מקצוע מכוסה על ידי הביטוח. להזכירך, מדובר בסכומים שיכולים להגיע לפעמים לעשרות אלפי שקלים – ולפעמים גם יותר, אם צריך לקלף את הקירות ולהחליף את הרצפה בכל הבית. בנוסף, הביטוח כולל סעיף של כיסוי במקרה של פריצה או שוד, וכן סעיף של ביטוח צד גימל, ששומר עליך כבעל הנכס, במקרה שלאדם כלשהו קרה נזק בדירה. בדירות שכורות, במיוחד אם מתגוררים בהן סטודנטים, יכולה להיות תעבורה גבוהה של מבקרים ואורחים, ואם משהו קורה לאחד מהם הוא יכול לתבוע אותך במאות אלפי שקלים ויותר. אתה, בתור הבעלים של הדירה, צריך לישון טוב בלילה, מבלי לחשוש מכל זה, וביטוח טוב יאפשר לך לעשות בדיוק את זה: לישון טוב.
מיגון הדירה
כדי למנוע מראש מצבים בהם הדיירים שלך חשופים לסכנות של פריצה, כדאי למגן את הדירה, כמובן בהתאם למיקום שלה, לקומה בה היא ממוקמת, ולשווי שלה. דירה יקרה שווה למגן אפילו במערכת אזעקה, דלת פלדלת איכותית, ודירת גן, קרקע או בית פרטי כדאי לגדר ולמגן במצלמות. אם אתה שואל את עצמך מדוע עליך לעשות זאת עבור הדיירים שלך, שהרי מדובר בהוצאה רבה, התשובה היא שאלף, אתה יכול לגלגל לפחות חלק מההשקעה בחודשי שכר הדירה הראשונים כתוספת חד פעמית, ובית – אם יפרצו לדירה תיאלץ לתקן על חשבונך את החלונות, הדלתות וכל מה שיינזק. ואם בהסכם שנחתם ביניכם הדיירים צריכים לשאת בהוצאות אלה בעצמם, קח בחשבון שהם לא ירכשו את הדלת או החלונות האיכותיים ביותר, כי זו לא באמת דירה שלהם, ואתה אולי תצטרך להוריד בשכר הדירה לדיירים שיבואו אחריהם.
בדיקה של כל הליקויים בדירה
לפני שהדיירים שלך נכנסים לדירה, חשוב מאד שתעבור עם חשמלאי על השקעים, החיבורים ועוד. לפני מספר חודשים נפטרה בישראל אשה צעירה שהתקלחה בדירה ששכרה עם בן זוגה, ותוך כדי מקלחת היא חטפה זרם חשמלי ומתה. בבדיקה שנעשתה לאחר מכן התברר שבעל הדירה לא טרח לבצע הארקה. הוא כנראה פשוט הניח שהכל יהיה בסדר – אבל כפי שאנחנו יודעים זה נגמר הכי רע שיש. מיותר לציין שנפתחה חקירה, וסביר להניח שאותו בעל דירה ייענש בחומרה – וזה בנוסף לכך שהוא ייאלץ כל חייו לשאת את המועקה הזו, שבחורה בתחילת חייה נפטרה בגלל הרשלנות שלו. גם אם בדקת בעבר את הדירה, רצוי מאד לעבור עליה עם אנשי מקצוע, ולוודא שהיא בטוחה למגורים ולמחייה. אגב, גם גרם מדרגות שבור שמוביל לדירה הוא ליקוי חמור שעלול לגרום תאונות קשות, וכך גם חשמל שאינו עובד במדרגות, במיוחד אם הדירה ממוקמת בקומה גבוהה ולחדר מדרגות לא נכנס אור מהרחוב.
ניקיון וסיוד הדירה
רוב בעלי הדירה לא טורחים לעשות את זה, וחבל, כי זה אפילו לא הוצאה כספית מבוזבזת. אם אתה צובע ומסייד את הקירות לפני שהדיירים נכנסים לגור בדירה שלך, אתה יכול להכניס סעיף בחוזה שהם מתחייבים לעשות זאת לפני שהם עוזבים את הדירה, וכך אתה מתחיל שרשרת של פעילויות שמשמרות את הדירה שלך במצב טוב.
הדירה שלך היא לא המחסן שלך
אל תשתמש בדירה המיועדת להשכרה בתור המחסן שלך. השוכרים שלך לא צריכים לחיות עם חדר נעול המלא בחפצים שלך, או עם מרפסת שיש בה מכונות כביסה שבורות וטלוויזיה משנות השבעים. אם אתה לא צריך את זה אצלך בבית, ואין למי לתרום את זה, כנראה שזהו זבל שמקומו בזבל. אם יש לך בדירה פריטים נושנים כמו שטיחים מקיר לקיר, עדיף שתיפטר מהם ותרצף מחדש את הרצפה. שטיח מקיר אל קיר עלול לזהם ולעורר אלרגיות ומחלות נשימה, וזה לא בדיוק מה שאתה רוצה שיקרה לדיירים שלך.