בתקנות התכנון והבנייה יש התייחסות מעמיקה לנושא בטיחות אש, מוצא בטוח ליציאה מהמבנה, דלת אש ועוד. לפי תקנות התכנון והבנייה (בקשה להיתר, תנאיו ואגרות), התש”ל-1970, יש להתקין דלת אש במבנה הייעודי בהתאם לדרישות הבטיחות ועל פי אמות המידה שנקבעו בתקן הישראלי ת”י 1189. דלת אש מעניקה הגנה איכותית מפני שריפות ומטרתה לחצוץ לפרק זמן מוגדר בין החלל שבו פרצה השריפה לבין החדר הסמוך, כדי להגן על האנשים הנמצאים במבנה ולאפשר להם דרך מילוט ומוצא בטוח.
החוק להתקנת דלת אש בישראל
מאז קום המדינה ועד היום פרצו שריפות רבות במבנים שונים, כולל מבני מגורים כמו דירות ובתים פרטיים, מבני מסחר, חנויות ומבני תעשייה. כתוצאה מריבוי המקרים של שריפות במבנים ועקב הפגיעה בחיי אדם וברכוש, המדינה החליטה לחוקק חוק המחייב התקנת דלת אש במבנים מסוימים כדי להבטיח את שלום האנשים השוהים במבנים אלו, ובמיוחד במקומות בילוי כמו אולמות אירועים, וכמובן במבני מסחר כמו קניונים ובמבנים תעשייתיים.
במדינת ישראל קיים תקן המחייב התקנה של דלתות אש העומדות בדרישות התקן הישראלי ת”י 1212. דלת אש תקנית חייבת לעמוד בשלושה תנאים עיקריים:
- הדלת עמידה בפני אש לפרק זמן הנקבע על ידי עורך הבקשה או על ידי אחראי לביקורת במבנה, הדלת חייבת להיות עמידה בפני אש למשך זמן שאינו פוחת מחצי שעה לפחות.
- הדלת חייבת לעמוד בדרישות התקן הישראלי ת”י 1212.
- הדלת עומדת בדרישות הבטיחות הנוספות שנקבעו על ידי האחראי לביקורת במבנה או ע”י מגיש הבקשה.
כדאי לדעת כי התקן הישראלי של דלתות אש מבוסס על תקני NFPA שאומצו כתקנים המחייבים ברוב המדינות בארצות הברית. יש סוגים שונים של דלתות אש, כאשר במבני ציבור גדולים החוק מחייב להתקין בדלת גם ידית בהלה כדי לאפשר לשוהים במקום מילוט מהיר, והידית מבטיחה פתיחה מהירה של הדלת בכל מצב.
שלושה סוגים של דלת אש
נהוג לחלק את דלתות האש לשלושה סוגים עיקריים הנבדלים זה מזה לפי זמן הבידוד והעמידות בפני אש. בישראל מקובל לחלק את זמני הבידוד לשלושה סוגים – חצי שעה, שעה ושעה וחצי.
דלתות אש מגיעות במגוון רחב של תצורות כמו דלת חד כנפית, דו כנפית, דלת עם או ללא קבועים בצדדים או קבועים מעל הדלת. את דלתות האש מייצרים בדרך כלל מלוחות פלדה מגולוונת עם חיזוקים פנימיים, בין לוחות הפלדה של הדלת מיישמים צמר סלעים (או חומר אחר) ופלטה של גבס אדום. בדלתות אש איכותיות יש גם מינרל ורמיקוליט (פס תופח).
לדלת אש כמו דלת אמריקאית יש שני משטחים מתכתיים משני צדדיה, ובין לוחות הפלדה יש חלל מבודד כדי להבטיח שהצד של הדלת הרחוק מהשריפה יהיה קר יחסית וכך השוהים במקום יוכלו לגעת בידית ולפתוח את הדלת ללא כוויות. הדלת נפתחת לכיוון המוצא המהיר מהמבנה, ובהתאם לצורך ולהנחיות של האחראי יש להתקין בדלת ידית בהלה המאפשרת מילוט מהיר וללא בעיה גם אם הדלת סגורה.
יש דגמים של דלתות אש עם או ללא חלון, וניתן לבחור דלת מעוצבת ומרשימה המתאימה לעיצוב הפנים. ניתן לייצר דלת אש בגדלים שונים ובמגוון סוגי גימור לבחירת הלקוח.