לאחר ששנים רבות נותר מחוץ לתוכניות – לאחרונה הוגש לעיריית נוף הגליל מסמך מדיניות מפורט עבור מתחם “מרכז דדו” הותיק בעיר, בזכות מודל חדשני – “קבוצת פיצוח” של רשת הבוגרים של “שותפויות אדמונד דה רוטשילד” • המתחם החדש עתיד לכלול עירוב שימושים ולהוות מרכז חדש לעיר, עם נגישות גבוהה לתחבורה ציבורית ולפארק הסמוך
נוף הגליל עוברת מהפך בתחום ההתחדשות העירונית, עם פרויקטים רבים שכבר יצאו לדרך, אולם לצד הפריחה בהתחדשות העירונית של אזורי המגורים – המצב באזורים המסחריים מורכב הרבה יותר, והאתגרים רבים ומגוונים.
דוגמה טובה לפרויקט מאתגר כזה היא “מרכז דדו” בנוף הגליל, המרכז המסחרי היחיד באזור השכונות הוותיקות, שבשנים האחרונות הפך למרכז מסחרי מוזנח, ולאחר שעות הפעילות של הבנק והחנויות, אף הופך למתחם נטוש ומנותק מהשכונות הסובבות אותו ולסביבה שאינה מיטיבה עם התושבים הקיימים והעתידיים.
ביאנה גרינשפון, בוגרת תכנית הצוערים לשלטון המקומי של שותפויות אדמונד דה רוטשילד, ששימשה כרפרנטית ההתחדשות העירונית בעיריית נוף הגליל, וניהלה מגוון פרויקטים של התחדשות עירונית בעיר, מספרת:
“בזמן שהפרויקטים באזורי המגורים התקדמו – לא הצלחנו להכניס את מרכז דדו לשום תוכנית בגלל המורכבות עם המיקום והבעלויות בקרקע, והוא נשאר אתגר לא מפוצח שהיה ברור לי שחייבים להתייחס אליו בשביל לקדם את השכונות סביבו והעיר כולה. בדיוק בנקודה הזאת פנו אלי מרשת הבוגרים של שותפויות אדמונד דה רוטשילד והציעו עזרה עם אתגר קשה, שלא מצליחים להגיע אליו. לאחר שנבחנו מספר אפשרויות ובעקבות שיח והתייעצות עם הצוות המקצועי בעירייה – הוסכם שמרכז דדו הוא המתאים ביותר, שכן הוא סוגייה שעל מנת לפתור אותה נדרש צוות מגוון של אנשי מקצוע ונקודות מבט מגוונות.”
במקום תהליך ארוך ובירוקרטי של שנה או שנתיים, הוקם בזמן קצר צוות חשיבה, המורכב מבוגרים של תוכניות המנהיגות של שותפויות אדמונד דה רוטשילד, שעוסקים במגוון תחומים – החל מתכנות, דרך עיצוב ועד הדרכת נוער. זאת מתוך הבנה שבסוגייה מורכבת, דווקא אנשים שמגיעים “מבחוץ”, מסוגלים להביא ראייה חדשנית. בתום שני מפגשים מרתוניים, בליווי מקצועי של חברת “אתוס” ובשיתוף קרן רבסון, הוצגו לעירייה שתי חלופות אפשריות עבור המתחם.
מתוך שתי החלופות נבחרה ע”י העירייה החלופה המועדפת, במסגרתה נוצרה חלוקה מחדש של המתחם כך שיכלול עירוב שימושים – מסחר, תעסוקה, בילוי, מגורים, וישרת את כלל התושבים לאורך כל שעות היממה, תוך חיבור לקהילות המשתמשות במרחב.
אחד היסודות הבולטים שעמדו לנגד עיני המתכננים הוא נושא הנגישות להולכי רגל ולתחבורה, כשעל פי התוכנית, המתחם עתיד להפוך למוקד תחבורה ציבורית עם נגישות נוחה גם לפארק העירוני. כמו כן נלקח בחשבון הקשר למיון הקדמי שיוקם בסמוך, תוך מחשבה שהמתחם יציע שירותים שונים למגיעים אליו.
יסוד נוסף הוא הקשר בין כל הקהילות המתגוררות בשכונות הצמודות והקהילות אשר משתמשות במתחם, במטרה לתת מענה רלוונטי לכל הצרכים הקהילתיים הקיימים והעתידיים.
מסמך המדיניות המלא הוגש לעיריית נוף הגליל בשבוע שעבר. העירייה אימצה את ההמלצות וכעת תקים צוות תכנון פנימי על מנת להכין את התוכנית לאישור במליאת הועדה המקומית ולאחריה בוועדה המחוזית.
“עבודת הצוות שנעשתה עזרה לחשוף את הפוטנציאל האדיר שגלום במתחם הזה. מתוך המחקר שעשינו הוצאנו את ה”אוצרות” שיש במקום, והבנו את המרכזיות של “דדו”, שיכול להוות תשתית להתפתחות של כל העיר”, מוסיפה ביאנה, “מבחינתי התהליך הזה הוא חלום שהתגשם. אילולא היה מוקם הצוות – אני מניחה שלא היינו מגיעים לזה בשנים הקרובות.”
רון ון ראלטה מנהל רשת הבוגרים: “קבוצת הפיצוח היא פורמט חדשני שפיתחנו בשותפויות אדמונד דה רוטשילד בשביל להתמודד עם אתגרים מורכבים. היה לנו עניין להיכנס לאתגר בנוף הגליל בעקבות אופי השכונה, צוות העירייה המקצועי וההזדמנות לתמוך בתהליך של צמצום פערים משמעותי בפריפריה שמובילה בוגרת שלנו מתכנית הצוערים לשלטון המקומי. היום כבר אפשר להגיד שבעקבות ההצלחה – האתגר הראשון בנוף הגליל יהיה יריית הפתיחה לקבוצות פיצוח נוספות ברחבי הארץ”