שר האוצר ויו”ר מפלגת כולנו, משה כחלון השתתף הבוקר בכנס בנושא פעילות הנדל”ן של הממשלה היוצאת בקריה האקדמית אונו בהשתתפות שרת הבינוי והשיכון ובכירים מעולם הנדל”ן.
הבוקר התקיים כנס בנושא סיכום פעילות הממשלה היוצאת בתחום הנדל”ן למגורים בקריה האקדמית אונו. הכנס, שנערך ביוזמת בית הספר לנדל”ן בקריה בראשות ד”ר חיים זיכרמן, נערך בהשתתפות שר האוצר ויו”ר מפלגת כולנו, משה כחלון, שרת הבינוי והשיכון, חה”כ יפעת שאשא-ביטון, מנכ”ל משרד הבינוי והשיכון, בני דרייפוס, נשיא המועצה האקדמית העליונה בקריה, פרופ’ ירון זליכה, ראש עיריית לוד, יאיר רביבו ובכירים נוספים מעולם הנדל”ן.
שר האוצר ויו”ר מפלגת כולנו, משה כחלון בהתייחסו ל”מחיר למשתכן”: “אין ספק שמחיר למשתכן מפריע להרבה מאוד אנשים. אותם אנשים אינטרסנטים שבאופן גלוי עושים הכל כדי שאני לא אהיה שר אוצר. למשל, מנכ”ל אזורים לפני שבועיים אמר “צריך לעשות הכל כדי שכחלון לא יהיה שר האוצר הבא כדי שמחיר למשתכן יפסק ואנשים יפסיקו להרוויח”. מנכ”ל מליסרון שמתעסקת בשוק הקניונים קורא להדיח את כחלון, כדי שיוכלו להעלות את המע”מ על המכירות באונליין ולהרוויח יותר. אבל המלחמה שלהם היא בציבור, במי שקונה מיטה לתינוק, בגדים, הם פוגעים באנשים האלה. יש כאן חציית קווים שלא הייתה בעבר. הם, יחד עם ראשי הבנקים שהגבלנו את שכרם, פועלים על מנת שלא אבחר שוב כדי שהם ירוויחו יותר. העיתונות לוחצת עלי לחתום על העלאת מחירים לתנובה, הטבק, הדיור, יש שם התגייסות ברמה שלא הכרתי ואני עשרים שנה במערכת הפוליטית. כשעשיתי את הרפורמה בתקשורת אמרו שהרשתות יפלו ויפטרו אלפי עובדים, דברים שלא קרו מעולם. יש כאן חבירה של המון גורמים כלכליים חזקים שרוצים להוריד אותנו מהתהליכים שאנו מובילים”.
עוד הוסיף השר כחלון: “כלכלת ישראל נמצאת במקום הכי טוב מאז קום המדינה. האבטלה בירידה חסרת תקדים, יש צמיחה ריאלית, שכר המינימום עולה באופן ריאלי. פעם את הדירות החדשות היו קונים המשקיעים, היום זוגות צעירים קונים אותן, זה שינוי משמעותי. היום יש כבר בסביבות ה15% משקיעים שרוכשים בהשוואה ל30% בעבר, ירידה של 50%. מחיר למשתכן הרגיע את השוק, אבל יש שתי זרועות נוספות, דירה להשכיר עם 65 אלף דירות בקנה, והתחדשות עירונית – נושא שחייבים לקדם גם בקדנציה הבאה. כדי לתת פתרון סופי לבעיית הדיור, צריך לקדם גם את ההתחדשות העירונית”.
שרת הבינוי והשיכון, חה”כ יפעת שאשא-ביטון: “צריך להפוך את הדיור הציבורי לכזה שנותן מענה טוב יותר ממה שהכרנו, דיור ציבורי שנותן סיכוי אמיתי ליותר ילדים ומשפחות לחיים בסביבה נעימה ונורמטיבית. דיור ציבורי שמביא למנהיגות, לצמצום פערים חברתיים באופן אמיתי ולא מדומה. זהו הסיפור החברתי של כולנו, שלא יהיו עוד ילדים במדינה שיתביישו להזמין חברים הביתה כי הוא לא ראוי ובלוי או ממוקם בשכונה מסוכנת. לדאוג לכך שיגדלו בסביבה חברתית שתאפשר להם לצמוח ולהצליח. מפלגת כולנו עשתה מהפכות בתחום הדיור בקדנציה הזו ותמשיך לעשות זאת גם בקדנציה הבאה”.
ראש ביה”ס לנדל”ן בקריה האקדמית אונו, ד”ר חיים זיכרמן: “ביה”ס לנדל”ן בקריה האקדמית אונו הוא ראשון מסוגו בעסקי הנדל”ן. נדל”ן הוא מקצוע עתיר הזדמנויות אבל גם עתיר סיכונים. בית הספר לנדל”ן מלמד את השפה: כיצד קוראים תוכניות בניה, כיצד מנהלים פרויקט, כיצד מגישים מכרז.
מנכ”ל משרד הבינוי והשיכון, בני דרייפוס: “מי שחושב שבשלוש שנים מאכלסים 60 אלף יחידות דיור לא מבין את הנתונים הבסיסיים של הוצאת היתרי בניה, בניית הבניינים ועוד גורמים שמשפיעים באופן משמעותי על שוק הדיור. בתום תקופה של כמעט 4 שנים, אנחנו כבר אחרי 3,500 איכלוסים, בעיניי הנתונים שמוצגים הם מרשימים. אנחנו בעשרות אלפי חוזים שנחתמו, יש כאן מאורע דרמטי. המגמה בשנה האחרונה היא מגמה שקשה היה לצפות בשוק כל כך מורכב, יש כאן שינוי, שוק שהפך משוק של קונים לשוק של מוכרים. אני משוכנע שהמגמה הזאת כאן כדי להשאר”.
ראש עיריית לוד, יאיר רביבו: “הייתי מפסיק את מחיר למשתכן, בזמנו היה טוב לעצור את הדימום של שוק הדיוור אבל כיום קבלנים לא רוצים להיכנס לפרויקטים של מחיר למשתכן. צריך לא לאפשר לאנשים שקונים במחיר למשתכן להשכיר את הדירות. חצי מהקונים בלוד הם אנשים שבאו להשכיר את הדירות, ולא יוצרים אפשרות להביא אוכלוסיה חזקה לערים. צריך בהגרלות הבאות לחייב את הרוכשים להישאר בדירות לתקופה של עשר שנים כדי לבסס את האוכלוסיות של היישובים בהם בונים את הדירות”.
מנכ”לית פז כלכלה והנדסה, דניאלה פז ארז: “הדבר הכי טוב שחווינו בקדנציה הזאת של כחלון הוא ההתמדה. בעבר הייתה חוסר ודאות בכל הנושא של מיסוי, של מה הגזרה או ההחלטה הבאה שנקבל עלינו מחר בבוקר, גרמה לשוק הזה להיות בלתי נסבל. אם הממשלה הבאה תחליט לשנות את המדיניות, עליה לעשות זאת בהדרגה ולתת לשוק זמן לעכל ולהסתגל”.
יו”ר קבוצת אלדר, מר עמיר שאלתיאל: “מחיר למשתכן כולל הטבות מפליגות, שלא בטוח שהן לא מופרזות מדי. אם אנחנו לוקחים את עלות התוכנית ומחלקים במספר הזוכים, מדובר בתוכנית לא כדאית. התוכנית הזו מחלקת את ההטבה באופן לא פרופורציונאלי. מדוע זוכה בקרית מוצקין מקבל הטבה של מאתיים אלף ₪, וזוכה בגליל ים מקבל הטבה של שמונה מאות אלף ₪”.
מנכ”ל מגוריט ישראל, מתי דב: “תחום ההשכרה לטווח ארוך הוזנח ונשכח בקדנציה הנוכחית ע”י כחלון. כל הפוקוס היה על תכנית מחיר למשתכן. זאת טעות גמורה לא לקדם את התחום הזה כפתרון למשבר הדיור. מחירי השכירויות נוסקים, בעלי הדירות מתנהלים כמו במערב פרוע והשוכרים שבויים בידיהם. בקדנציה הבאה יש לשים בקדמת הבמה את תחום ההשכרה לטווח ארוך, להקצות קרקעות לפרויקטים להשכרה באזורי ביקוש ויש לטפל בדחיפות בנושא הרגולטורי שיאפשר לגופים המוסדיים להיכנס לענף, להפוך עבורם את התחום לאטרקטיבי. אם יקצרו את משך התקופה, שבה אסור לנו למכור את הדירות מ-20 ל-10 שנים, הגופים המוסדיים יכנסו לענף וזה יאפשר לנו לגייס יותר כסף ולרכוש יותר ויותר דירות להשכרה לטובת השוכרים”.
מנכ”ל החברה לחיזוק מבנים, יוסי חסון: “לפני 4 שנים, כשנבחר לשר האוצר, אמר כחלון שאם לא יוריד את מחירי הדיור ב 20 אחוז הוא יתפטר. מחירי הדירות שעלו רק עלו במעט, זהו כישלון. נדל”ן אורך זמן. לא ניתן לשנות כיוון של נושאת מטוסים במהירות, אך אם לא ישוחררו קרקעות במסה ויקדמו התחדשות עירונית, לא ניתן להגדיל את ההיצע. התחדשות עירונית זו היא אחת הדרכים היחידות לצופף את התושבים באזורי ביקוש וזהו פתרון טוב. אך תמ”א 38 החלה לפני כמעט 15 שנה, ועד היום יושמה בשיעור קטן ביחס לפוטנציאל. לממשלה יש את היכולת להניע את התהליך ויש לה אפשרות להסיר חסמים. החסם המרכזי היום הוא רגולטורי, הוצאת היתר בניה. במרכז לוקח בממוצע בין שנתיים לארבע שנים להוציא היתר. אם יבוא הרגולטור ויורה על מנגנון שונה שיזרז הליכים, כמויות הנדל”ן שיכנסו לשוק גדולות”.