הידע הכללי בחברה שלנו הוא שתביעות מתיישנות אחרי 7 שנים, לפי חוק ההתיישנות שרבים מכירים. עם זאת, במקרים של תביעת ביטוח תקופת ההתיישנות היא קצרה יותר, וכדי שלא תיקלעו למצבים לא נעימים ריכזנו במאמר שלפניכם את כל מה שאתם צריכים לדעת על ההתיישנות של תביעות כאלו.
מהי התיישנות?
התיישנות היא מונח בתחום המשפט המציינת את פרק הזמן שלאחריו דיון במקרה או הגשת תביעה לא יתקבלו משום שעבר זמן רב מאז חל המקרה. בדיני ההתיישנות חלה הבדלה בין התיישנות מהותית, כלומר אי אפשר עוד לתבוע או לאכוף את התביעה בכל דרך שהיא, לבין התיישנות דיונית, שמשמעותה היא שהתובע עדיין רשאי לתבוע בגין המקרה אך אין לבית המשפט עניין בקיום משפט משום שהיא התיישנה. במקרה של התיישנות דיונית, יצטרך התובע לפנות לדרכים אחרות למימוש התביעה והאכיפה שלה.
במקרה של תביעות ביטוח, תקופת ההתיישנות הייתה 3 שנים מיום המקרה הדורש תביעת ביטוח, לפי סעיף 31 לחוק חוזה ביטוח. שימו לב שהספירה מתחילה מהיום שבו נדרש להפעיל ביטוח, ולא מהיום שבו הוגשה בקשה להפעלת הביטוח בפועל, ואיחור המועד להגשת הבקשה עלול לגרום לביטול לאלתר של הטיפול בתביעה.
יש ביטוחים שבהם תקופת ההתיישנות ארוכה יותר ויש בהם גם עילת תביעה מתחדשת, כמו ביטוח אובדן כושר עבודה או ביטוח סיעוד, אך במקרים האלו יוכל התובע להגיש בקשה לפיצויים עבור שלוש שנים בלבד.
בשנת 2020 נכנס תיקון לתוך המאריך את תקופת ההתיישנות בביטוחי חיים, ביטוחי אשפוז ומחלות וביטוחי סיעוד ל-5 שנים, והוא רלוונטי לביטוחים שנוצרו או חודשו לאחר התיקון לחוק בלבד.
האם אפשר לעצור או להאריך את תקופת ההתיישנות?
באפשרותכם להגיש תביעה לבית המשפט בנושא, או לבקש מחברת הביטוח אישור בכתב להארכת תקופת ההתיישנות – בדרך כלל החברות אינן מספקות אישורים כאלה, ולכן כדאי לפעול בהקדם כדי לממש את כל הזכויות שלכם. התביעות בבית המשפט מתקבלות בדרך כלל עקב התנהלות בעייתית של חברת הביטוח, אם כי יש לבית המשפט שיקול דעת מלא בנושא.
לפניכם כמה דוגמאות למקרים שבהם תתקבל הארכה לתקופת ההתיישנות:
- מקרה ביטוח המערב קטינים – לפי חוק ההתיישנות, אם במקרה הביטוח מעורב קטין אז הספירה של תקופת ההתיישנות תחל מהיום שבו הוא מגיע לגיל 18. זה אומר שכל מקרה המצריך תביעת ביטוח לקטין הוא בעל תקופת התיישנות המסתיימת בהגעתו לגיל 21
- התיישנות שלא מדעת – לפעמים יש מקרים שבהם המעורבים במקרה לא ידעו שיש להם עילה לתביעת ביטוח, ובמצב כזה החוק מאפשר להאריך את תקופת ההתיישנות אך ורק אם חוסר הידיעה לא נבע מרשלנות המבוטח. כלומר אם הוא באמת ובתמים המבוטח לא יכול היה לדעת שיש לו עילה לתביעה כאשר התרחש המקרה, הוא יקבל הארכה לתקופת ההתיישנות כדי להגיש תביעת ביטוח
- הודאה במקצת הזכות – אם הנתבע הודעה שהוא ביצע מקצת זכות, וגם אם הוא הודה בה אחרי שנגמרה תקופת ההתיישנות של התביעה, אז תתחיל מחדש תקופת התיישנות מהיום שבו התקבלה ההודאה בנושא
סיכום
מומלץ שלא לחכות לרגע האחרון כדי להגיש תביעות, ובייחוד תביעות ביטוח, שלהן יש תקופת התיישנות קצרה יותר של 5 שנים (לפי התיקון לחוק, שנכנס בשנת 2020). יש אפשרות לקבל הארכה לתקופת ההתיישנות אך מומלץ להשאיר אותה בתור מוצא אחרון, ולוודא שאתם מגישים את כל המסמכים הנדרשים לפי החוק כדי למצות את כל הזכויות שלכם במקרה של תביעת ביטוח.