בדיקת בדק בית
בשנים האחרונות גוברת המודעות לנושא עריכת בדיקת בדק בית בטרם חתימת החוזה על רכישת דירת יד שנייה ובמיוחד כאשר מדובר בדירות שנבנו לפני שנים רבות. הנחת היסוד היא שהדירה נראית יפה ומסודרת אך למעשה בראייה הכללית אי אפשר לדעת מה מצבה הפיזי האמיתי. תיאורטית עלול להיווצר מצב שמדובר בדירה שיש בה ליקויים רבים שאינם נראים כלפי חוץ. בעל הנכס אינו מיידע על כך את הקונה הפוטנציאלי והוא יגלה זאת רק לאחר שייכנס לגור בדירה וייחשף לכל התקלות שיקרו מעת לעת, עקב מצבה הפיזי של הדירה. לכן ההמלצה של חדשות נדל״ן היא לאחר שמוצאים דירה שמעוניינים לרכוש, להזמין ממהנדס אזרחי לצורך בדיקה מקיפה ויסודית.
המהנדס אשר מצויד בכלי מדידה שונים הן ידניים והן חשמליים כמו מד לחות, בוחן את הדירה מהמסד ועד הטפחות. האריחים, הקירות, מערך החשמל, מערך האינסטלציה, המרפסת, משטחי פוליקרבונט על הגג, מדרגות בתוך הדירה, חלונות, דלתות ונושאים רבים נוספים על פי רשימה מפורטת. בתום הבדיקה הוא מגיש דוח מפורט הכולל את הליקויים שמצא, עד כמה חמור המצב של כל אחד מהם ומהי העלות המשוערת של התיקון. יש ליקויים שהם הגיוניים ונובעים בשל בלאי טבעי ומשחיקה של החומרים לאור השנים הרבות שהמבנה קיים.
הכשלים המשמעותיים שמתגלים בבדיקת בדק בית
לא אחת מתגלים ליקויים חמורים שעלות התיקון שלהם היא בסכומים כספיים גבוהים. כמו לדוגמה בעיה של רטיבות בקירות אשר נובעת מצינור ישן שיש ממנו זליגה קבועה ואיטית של מים. בדירות ישנות רבות הותקנו לפני שנים רבות צנרות ברזל שעם הזמן מעלות חלודה וקורוזיה. החומרים הללו מצטברים מעל הצנרת וגם בתוכה ולכן המים זורמים באיטיות. תשתית הצנרת והצנרת הביתית היא מוצר בסיסי שהיה על בעל הנכס להחליף מזמן לצנרת PVC כיוון שכבר לא משתמשים שנים רבות בצנרת ברזל. אין זה הוגן שהרוכש יספוג את כל העלות בגין ליקוי זה.
בנוסף לכך מתגלים ליקויים נוספים במהלך בדיקת בדק בית וביניהם נושאים בטיחותיים המצריכים טיפול שחוף כמו לדוגמה מעקה שאינו בטיחותי לאורכה של כל המרפסת, דבר שהוא סכנה לבני המשפחה.
לאור זאת ומכיוון שהחוזה לא נחתם עדיין, מבקש הלקוח הפוטנציאלי להפחית מעלותו של הנכס לאור הצורך בביצוע שיפוץ, דבר שלא תוכנן ולא תמיד הקונה ערוך לכך מבחינה כלכלית. יש מקרים שבהם בעל הנכס והקונה מגיעים לעמק השווה והעסקה יוצאת לדרך ויש מקרים שבהם בעל הנכס אינו מוכן לשנות את הסכום הראשוני שעליו סוכם ולכן העסקה מתפוצצת.
על פי החוק, בעל הנכס מחויב ליידע את הקונה הפוטנציאלי על כשלים שקיימים בדירה בכל נושא שהוא. מכיוון שלא כל בעלי הנכסים מבצעים זאת, בדיקת בדק בית סייעה מאד ללקוח ובזכות הבדיקה הזו הוא לא נקלע למבוך של תשלומים עבור תיקון הנזקים.