חוק ההסדרים שיבוא בקרוב לאישור הכנסת והממשלה מתייחס רק לעובדים זרים בהיי-טק ומנגד אינו מביא כלל לידי ביטוי את המצוקה הרבה של מס המעסיקים על עובדים זרים בענף הבנייה שהינו יעד לאומי המשפיע על עליית מחירי הנדל”ן. נשאלת השאלה המרכזית האם היעד של הוזלת מחירי הדיור נשכח ונעלם האם יש צורך גדול יותר מעידוד והורדת חסמים לענף זה אשר קורס תחת הנטל הרגולטורי ומי שמשלם את המחיר אלו האזרחים והזוגות הצעירים.
אלדד ניצן יו”ר תאגיד הבנייה בלשכת המסחר בפנייה דחופה לשר האוצר:” האם מדינת ישראל וכשר אוצר שחרט על דגלו את היעד המרכזי של הורדת מחירי הנדל”ן מנציח את העוולה והמצוקה שקיימת בשוק ולא זוכה ולפתרון הנראה לעין. ביטול מס מעסיקים בענף הבניין יביא להורדה של עד 8% ממחיר הדירות אבל למרות שועדת הכספים קראה לביטולו עוד בחודש יוני 2017 משרד האוצר טרם חזר עם תשובות”
החלטה זו מתוך הרציונל כפי שמופיע בהצעת המחליטים :”לצורך ייעול מנגנון הקצאת היתרי ההעסקה למעסיקי עובדים זרים מומחים בענף ההיי-טק וכן למעסיקי עובדים זרים המועסקים בפרויקטים ממשלתיים, בטכנולוגיה או במיכון ייחודיים שאינם בנמצא בישראל”.
בעקבות כך אלדד ניצן יו”ר תאגידי הבנייה בלשכת המסחר פנה היום במכתב לשר האוצר משה כחלון. מתוך פנייתו הדחופה של אלדד ניצן: “האם מדינת ישראל וכשר אוצר שחרט על דגלו את היעד המרכזי של הורדת מחירי הנדל”ן מנציח את העוולה והמצוקה שקיימת בשוק ולא זוכה ולפתרון הנראה לעין. יודגש כי ביטול מס מעסיקים על עובדים זרים בענף הבניה מהווה קונצנזוס של הפקידים המקצועיים ושל נבחרי הציבור כאחד. במספר דיונים אשר נערכו בשנה האחרונה בוועדת הכספים בכנסת היה קונצנזוס כי יש לבטל את המס והמס לא הוכיח את עצמו ואף ראש מטה הדיור היוצא מר אביגדור יצחקי ציין לא פעם כי יש לבטל את מס זה.”
מדינת ישראל הגדילה בשלהי שנת 2015 את מכסת העובדים הזרים לבניין וזאת מתוך הכרה כי היעדר ידיים עובדות מיומנות בענף מעכב את בניית הדירות, מגדיל את החוסר הקיים בדירות חדשות וממילא מעלה את מחירי הדיור, אולם בד בבד, השאירה המדינה על כנו את ההיטל על העסקת עובדים זרים בענף הבנייה. המס שהינו בשיעור גבוה כ- 15% מגדיל משמעותית את עלויות הבנייה ובפועל מגולם מס זה במחירי הדירות המגולגל אל צרכני הקצה ומי שמשלם את המחיר אלו אזרחי ישראל.
מס המעסיקים מ-2003, שעומד כיום בשיעור גבוה כ- 15% במשך השנים הוכפל בשלוש פעימות ועומד היום על כמעט אלפיים שקל בחודש לעובד, לא באמת שירת את התכלית שלו והביא ישראלים לענף. יתרה מזו כשהמדינה קיבלה החלטה מבורכת להביא אלפי עובדים מסין, זה אבסורד להשאיר היטל בשיעור גבוה כל כך. עלות המס מתגלגלת לצרכני הקצה ומגולמת במחירי הדירות. האזרחים משלמים את המחיר. הרציונל של החלטת הממשלה מה-20.9.2015 בהבאת 20 אלף פועלים סינים היה להפחית את מחירי הדיור ויוקר המחיה המכבידים על אוכלוסיית ישראל וצעירי ישראל והגדלת ההיצע של יחידות דיור על מנת למלא את המחסור העצום שיש במדינת ישראל בדירות. החלטה זו לא מספקת כל עוד משאירים את מס המעסיקים על כנו, שכן הטלתו מייקרת את מחירי הדיור לא מידתית באופן משמעותי וסותרת את החלטת הממשלה בנדון
ביטול מס מעסיקים יביא להורדת מחירי הדיור לצרכן הסופי בשיעור של 4.5% ובתוספת ביטול האגרות המיותרות המוטלות על עובדים זרים בענף הבנייה יכול להביא להוזלה של 8 אחוז ביחד וזאת עפ”י חישובים שונים שנעשו ע”י מומחי נדל”ן. מדובר על חסכון של מאות אלפי ₪ והורדת מחירי הדיור באופן מידיי!
צו השעה הינו לעודד ולתת זריקת מרץ דווקא להורדת מחירי הדיור ובשורה משמעותית לאזרחי ישראל ולהורדת מחירי הנדל”ן לטובת הכלכלה הישראלית ואזרחי ישראל.”
אלדד ניצן הדגיש כי ב 22.6.2016 נערכה ישיבה של ועדת כספים שבה ועדת הכספים דרשה מהאוצר לבטל את מס המעסיקים בענף הבניין ולחזור לוועדה בעוד חודש מתוך מטרה לבטל את המס אבל מסתבר שהמושג חודש אצל פקידי האוצר הוא כמעט שנה.
מתוך הודעות הדוברות של ועדת הכספים:”יו”ר ועדת הכספים, ח”כ משה גפני (יהדות התורה) אמר לנציגי האוצר, כי “מתברר שכולם למעט אנשי אגף התקציבים, מעוניינים בביטול המס. עמדת משרד השיכון שצריך לבטלו וכך גם יו”ר קבינט הדיור, שהוא ממשרד האוצר עצמו. לא ייתכן שהממשלה תדבר בכמה קולות. אני מבין שאנשי אגף תקציבים מנסים לשמור על קופת המדינה, אבל מנגד יש את אלה שרוצים להוריד את מחירי הדיור. מס המעסיקים הוא מס אנכרוניסטי שאין לו הצדקה עוד”. גפני קרא לאנשי האוצר “לחזור לוועדה בתוך חודש, לאחר בחינה מחודשת מתוך מטרה כן לבטל את המס”.