ועדת הכלכלה אישרה לקריאה שנייה ושלישית: חוק הדיור הציבורי יוארך עד 2023; היו”ר כבל: החוק יציל דורות שלמים מעוני. ההצעה שאושרה תאפשר את המשך מבצע מכירת הדירות לזכאי הדיור הציבורי ב-5 שנים נוספות.
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח”כ איתן כבל, אישרה היום לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה הממשלתית לתקן את חוק הדיור הציבורי, על מנת להאריך את תוקפו ב-5 שנים נוספות במהלכן יתאפשר לזכאים לרכוש את דירותיהם. הישיבה התקיימה במסגרת ציון יום המאבק בעוני בכנסת והיו”ר כבל פתח ואמר: “המדינה חייבת לבצע רכישה של דירות חדשות למאגר ולא במתכונת הישנה של יצירת שכונות עוני. אין כלי טוב יותר מזה על מנת להציל דורות שלמים מעוני”.
יוסי הירש, גמלאי משרד מבקר המדינה, הזכיר כי הצד השני של החוק הוא רכישת דירות, ואמר כי עד שהחוק נכנס לתוקף, בשנת 2013, לא נעשתה רכישה. הוא ציין כי מאז 2015 בוצעו רכישות, אבל רק מכספי המכר וזה לא מספיק. ח”כ אורלי לוי אבקסיס הזכירה כי מכספי המכר נגזלו 3 מיליארד שקלים ובגלל המחסור בדירות הקריטריונים נוראיים. היא הציעה לאפשר פרויקט שיקום שכונות גם במקומות בהם זכאים רכשו את הדירות, ולא רק בשכונות בהן הדיירים אינם בעלי הדירות. סמנכ”ל משרד השיכון, רונן כהן, אמר כי להצעה יש משמעויות תקציביות רחבות. ההצעה לא אושרה וח”כ לוי אבקסיס ביקשה להעלות אותה כהסתייגות בהצבעה במליאה.
ח”כ יוסי יונה בירך על ההארכה, אך הוסיף כי רכישת הדירות כיום אינה מספקת. “אם הממשלה לא תידרש לאתגר הזה ולא תקצה לו משאבים אדירים רבים מתושבי ישראל ימשיכו להשתרך מאחור”, אמר. ח”כ עבד אל חכים חאג’ יחיא אמר כי יותר מ-50% מהאוכלוסייה הערבית נמצאת מתחת לקו העוני ולמדינה עדיין אין תוכנית לטפל בזה ואין לה דיור ציבורי ביישובים ערבים.
נציגי דיירים וארגוני סיוע שבו וסיפרו סיפורים קשים על ההתמודדות עם קשיי הדיור הציבורי, ובין היתר טענו כי הזינוק במחירי הדיור מקשה עליהם לבצע רכישה. הסמנכ”ל כהן אמר כי המשרד רכש 1,350 דירות חדשות מכספי הקרן והקצה תוספת תקציבית של 150 מיליון שקל לרכישת דירות נוספות, ועוד חצי מיליארד שקל לבניית דירות לקשישים. הוא הוסיף כי ביישובים בהם יש דיור ציבורי אין אבחנה בין יהודים לערבים.
היו”ר כבל סיכם ואמר כי למדינה אין מדיניות דיור ציבורי למגזר הערבי וביקש התייחסות המשרד לכך, עוד הוא ביקש התייחסות לעלות הדירות וכן דרש סיוע גם לאנשים עריריים.