אין ספק שפניה של ירושלים השתנו לאין ערוך בכל הנוגע להתחדשות עירונית, מאחר ובזמן שמבנים ישנים נותרים עומדים על כנם, מבנים גבוהים, גדולים וחדשים צצים ופורחים מכל עבר. חדשות נדלן עשו קצת סדר בתהליך שהופך את מרכזי הערים וסוף סוף מגיע במלוא עוזו גם לירושלים
אז מה זה “התחדשות עירונית”?
התחדשות עירונית הוא תהליך שבאמצעותו על ידי בניית מבני מגורים ומבני ציבור חדשים, יצירת סביבת מגורים איכותית, מודרנית, מטופחת וחדישה, מפיחים חיים חדשים באזורים עירוניים ישנים ומוזנחים.
בניינים ישנים, שנבנו בעשורים הראשונים של מדינת ישראל, לרוב אינם בנויים בסטנדרטים המקובלים כיום בענף הבניה.
המבנים הללו בנויים מתשתיות חלשות ולא עמידות במקרים של רעידות אדמה ובנוסף סובלים מבלאי רציני משמעותי.
התוכנית להתחדשות עירונית נועדה למצות את פוטנציאל השימוש בקרקע תוך שימור שטחים ירוקים ברחבי הערים, עם ניצול נכון של קרקעות ועל ידי בניה לגובה, שיפור תשתיות ישנות לרבות תשתיות תחבורה, הקמת פארקים, הקמת מבני ציבור ועוד.
אין ספק כי פרויקטים של התחדשות עירונית משפרים לאין ערוך את תנאי המגורים, את הרגשת הבטחון ואת איכות חייהם של רבים.
אמנם תוכנית מסוג זה מהווה יתרונות של הגנה ובטחון לתושבים אך יתרונות אלו אינן מהוות תמריץ מספיק לביצוע התוכניות ולכן המדינה מציעה הטבות שונות לדיירים המשתתפים בפרויקטים הללו.
דייר המשתתף בפרויקט מסוג התחדשות עירונית זכאי להגדלת דירתו, לתוספת מרפסת, ממ”ד העומד בתקן הבטיחות, מחסן ומקום חניה. בנוסף, זכאי למגורים חלופיים בזמן הבניה, לכיסוי כלל ההוצאות הנלוות לתהליך כגון שכר עו”ד המייצג, הובלה של תכולת הדירה הלוך וחזור ועוד ועוד.
התחדשות עירונית היא שם כולל למגוון תוכניות שהוכנסו למערכת החוקים במדינת ישראל בשנים האחרונות המונה בין היתר תוכנית תמ”א 38 וכן תוכנית פינוי בינוי.
אז איך נכנסה תוכנית התחדשות עירונית לירושלים?
מתוך יישור קו עם גלי ההתחדשות השוטפים את ישראל וכראוי לבירתה המתמודדת עם מחסור עצום ביחידות דיור, במקביל כמובן לאיומי רעידות האדמה, עיריית ירושלים, כשאר הערים, כתבה תוכנית פורצת דרך בהתחדשות עירונית בירושלים.
ההתחדשות בירושלים כוללת שילוב פרויקטים מסוג תמ”א 38 ופרויקטים של פינוי בינוי בשטחי העיר.
התחדשות עירונית בירושלים היא מקרה בוחן מעניין מהסיבה כי במקביל לתהליך בנייה עירונית חדשה בהרי ירושלים ישנו גם מאמץ לשמר מבנים עתיקים והסטוריים המהווים חלק בלתי נפרד מקסמה של העיר.
הממשלה מכירה בחשיבותה של ירושלים כמקום היסטורי ובעל חשיבות ולכן דואגת לשמר את המבנים ההסטוריים בעוד שהיא מבצעת תהליכי התחדשות עירונית בירושלים לבנייני המגורים ולבתים שנבנו לאחר הקמת המדינה.
בעת כתיבת התוכנית, ביצעה העירייה הפרדה בין השכונות החדשות לבין שכונות וותיקות יותר המהוות בסיס בהיסטוריה של העיר וזאת על מנת לשמור על צביונה הייחודי של העיר.
לצורך כך, התכנית להתחדשות עירונית בירושלים חולקה העיר לארבעה איזורים מרכזיים כאשר חלק מהמבנים עוברים תהליך פינוי בינוי בו הורסים כליל את הבניין או המתחם ובונים אותו מחדש וחלק אחר עובר תהליכים של עיבוי במסגרת תמ”א 38, בהם שלד הבניין נשאר כמו שהוא ומוסיפים עליו בנייה לגובה או לרוחב כך שהמבנה המקורי נשאר אך עובר תהליך חיזוק ושיפור המראה החיצוני.
על ידי התחדשות עירונית בירושלים אנו נחשפים לירושלים מודרנית לצד ירושלים היסטורית ולתמונה אורבנית יפייפיה המביטה אל העתיד יחד עם זכרונות ירושלמיים נוסטלגיים.