הקמה של מפעלים חדשים בישראל זו משימה מורכבת. היא כוללת עמידה בסטנדרטים גבוהים הן כדי לייעל את תהליך הייצור והן כדי לעמוד בתקנות הישראליות להקמה של מפעלים לתעשייה.
אמנם, יש אתגרים מהם אי אפשר להימנע. אבל ישנן פעולות פשוטות אשר יכולות להפוך את תכנון המפעל יעיל יותר. אמנם, על פי הנתונים היבשים, נכון לכתיבת שורות אלו, הקמה של מפעל חדש לוקחת בין ארבע לשש שנים בממוצע. כלומר, בתור היזמים של הפרויקט חשוב לנשום עמוק ולהבין כי אתם נכנסים לתהליך ארוך. אבל, שוב, עם ליווי מקצועי ותכנון נכון של הפרויקט, אפשר לקצר את זמן ההקמה בצורה משמעותית. במאמר הבא נדבר בהרחבה על השלבים השונים בדרך להקמה של המפעל החדש.
מתי יודעים שזה הזמן להקים מפעל נוסף
בדרך כלל יצרנים קטנים ובינוניים, נוהגים לשלוח את המוצרים שלהם לייצור מחוץ לגבולות הארץ. כאמור, משום שתהליך תכנון מפעל כמו גם הקמתו, לוקחים הרבה מאוד זמן ועולים כסף. בדרך כלל המטרה בהקמה של מפעל חדש תהיה להוזיל עלויות, במקרים בהם היצרן כבר מגיע עם קהל לקוחות גדול מספיק ודרישה לסחורה. מלבד זאת, בדרך כלל, ניהול פרויקטים מהסוג הזה לוקח בחשבון את ההשלכות על התדמית של החברה. כלומר, כאשר אנחנו מוציאים ידיעה כי החברה מקימה מפעל חדש, הקולגות כמו גם הלקוחות, מבינים כי מדובר על עסק מצליח הבוחר להתרחב. כאמור, אנחנו מדברים על תהליך ארוך משלב התכנון ועד להקמה של המפעל. לכן, ההמלצה שלנו היא להיכנס לפרויקט כל עוד החברה מבוססת ותזרים המזומנים שלה מאפשר לה להשקיע משאבים אדירים בהקמה של מפעל אשר יחזיר את ההשקעה רק בעוד כמה שנים.
השלב הראשון בדרך, תכנון האתר
כאמור, תכנון פרויקטים הוא תהליך מורכב, כאשר עלינו לקחת בחשבון כל פרט. בדרך כלל אנחנו נרצה לעשות ,בדיקת היתכנות ולראות שיש לנו את התנאים להקמת המפעל. תכנון מפעל יקח בחשבון בין היתר את רשימת הנושאים הבאה:
האם יש לבעלי המפעל החדש שטח עליו ניתן לעבוד:
כמובן, החוק הישראלי לא מאפשר לנו להתחיל עם תכנון מפעל בכל מקום שנרצה. אנחנו צריכים לראות כי הקרקע אותה אנחנו מייעדים לבנייה עומדת בקנה אחד עם ייעוד הקרקע, תב״ע ועוד.
האם יש לנו את הכלים ליישום התכנית באופן מלא:
לעיתים, בייחוד בעידן החדש, בעוד התחרות בין החברות השונות צוברת תאוצה, בעלי מפעלים חדשים מנסים להביא את החברה שלהם למצויינות, תוך התעלמות מכך שהתנאים לעיתים לא מאפשרים יישום מלא של התכנית המקורית. לפעמים הבעיה היא התיאום בין אינספור גורמים, לפעמים הבעיה היא תכנון לקוי אשר למעשה מוריד מאיכות המוצרים העתידים להיות מיוצרים באותו מפעל. כאן חשוב לעבוד כמובן עם אנשי מקצוע המבינים גם בהקמה של מפעלים וגם בתחום בו המפעל עוסק כדי שתהיה לכם חוות דעת נוספת לאורך כל הדרך. המטרה היא לנסות ולצפות את האתגרים רגע לפני שהם עולים מעל פני השטח.
האם התכנית עולה בקנה אחד עם הדרישות של הרגולטור:
דיברנו על כך בקצרה בנוגע להקצאת השטח. אבל אנחנו רוצים להזכיר כי בתהליך של תכנון מפעל ובמסגרת תכנון פרויקטים, אנחנו צריכים לראות כי המפעל עצמו מקבל אישורים של חברת החשמל, המשרד לאיכות הסביבה, במקרים מסוימים וכן הלאה. לעיתים, אנחנו יכולים להבין כבר בשלבי השרטוט הראשונים כי המבנה לא עונה לדרישות הרגולטוריות. כלומר, יש טעויות אותן אפשר בהחלט לצפות מראש.
חייבים להשאיר עיניים פקוחות על מסגרת התקציב:
כמו שאמרנו, הקמה של מפעל חדש לוקחת הרבה מאוד זמן. לאורך כל הדרך חשוב לקחת את כל ההוצאות המינוריות והמז’וריות בחשבון. זאת כדי שניתן יהיה להתמודד איתן ברגע האמת.
עזרה מקצועית תפלס לכם את הדרך
בתור יזמים אתם לא חייבים להישאר בקיאים בכל הפרטים הטכניים. אתם כן חייבים לבחור באנשים הנכונים כדי לצאת לדרך ולעבור את התהליך על הצד הטוב ביותר. חשוב לבחור בחברה מקצועית, עם נסיון של שנים בבנייה של מפעלים מורכבים ומסוגים שונים, כזו שיש לה קבלות.