מדינת ישראל חגגה לא מכבר את יום העצמאות ה-70. אחרי שתמו החגיגות נותר להסתכל סביב ולראות מהו המענה לתמורות, להזדקנות המבנים המתיישנים ולצורך הגובר בשטחים נוספים לבניה.
הפתרון המרכזי המתאים באזורי בניה רוויה, מחסור בקרקעות פנויות ומבנים ישנים הינו התחדשות עירונית. הדבר נעשה באמצעות פרויקטים מסוג פינוי בינוי. בדרך לקראת איכות חיים והתחדשות.
על כן, הוחלט להרוס את בתי המגורים הישנים בישראל ובמקום לבנות בתי מגורים חדשים.
מהו צו הכרזה
לשם פינוי ובינוי בתים, נדרש צו הכרזה, עליו רשאים להכריז משרד הבינוי. תוקף צו ההכרזה הוא עד כ-6 שנים. הצו הוא חלק ממדיניות ההתחדשות העירונית בערים, שמטרתו לשפר את תדמית העיר והתשתיות. על מנת לעודד את שיתוף הפעולה בין הדיירים ליזמים, ניתנות תוספות זכויות בנייה והטבות מיסוי.
התאמת הנדל”ן לימינו אלה
פינוי בינוי , שאחד מצורותיו העדכניות הינו תמ”א 38/2 אומר דבר פשוט. על מנת להתעדכן ולהתאים את המציאות לצרכים הנוכחיים, יש להחליף מבני מגורים ישנים שלא מתאימים לימינו אלה. יזמים המתמחים בנושא זה, בתיאום עם תושבי בתים ישנים כדוגמת מבני “רכבת” ולפעמים בתיאום עם וועדי שכונות משלבים ידיים כדי להגיע לתוצאה הבאה: את המבנה הישן הורסים. בשטח שהתפנה בונים מבנה מגורים חדיש, לעיתים מגדל מגורים של ממש ולעיתים רב קומות בינוני בגובהו. הדיירים שנתנו את הסכמתם לא משלמים דבר והיזם נושא בעלויות ההריסה, הבינוי והפיתוח.
מתיחת פנים חברתית – תגידו שלום לשכנים החדשים
עבור כל דירה ישנה, בונים דירה חדשה, גדולה ומודרנית. כל דייר מקבל למעשה נכס חדש לחלוטין ואת הפרויקט מממנים על ידי מכירות הדירות הנוספות, שאושרו לבניה במקום שפעם עמד הבניין הישן. יש לציין כי במסגרת הפרויקט נהוג לממן לדיירים דיור חליפי או לשפות אותם בשווי של שכר דירה מקובל. אמנם יתכן ולזמן מסוים חווים הדיירים אי נוחות מסוימת, אבל התמורה איננה מוטלת בספק. באותה סביבה מתחדשת ומתפתחת מקבלים נכס עדכני. לא צריך לעבור דירה, לא צריך להוציא כסף מהכיס. למותר לציין כי התחדשות עירונית מביאה עמה דיירים חדשים, רבים מהם צעירים, איכותיים, משכילים. זו הדרך לבצע מתיחת פנים מכל הכיוונים לסביבה האורבנית הצפופה.
תמ”א 38/2 מהיר יותר
לאור הסרבול שהיה קיים במשך שנים בקידום תוכניות פינוי בינוי רגילות, אושר תמ”א 38/2 שהוא דומה במהותו לפינוי בינוי אך נעשה מהר יותר, לרוב נדרש פרק זמן ממוצע של בממוצע להוצאת היתר לתמ”א 38/2 ואילו 5 שנים בממוצע לפינוי בינוי. רצוי לציין כי, לא רק קבלת ההיתר מהירה יותר אלא גם האכלוס מהיר יותר.