לפני תקופת הקורונה לכל עסק ועוסק בתחום הנדל”ן היה ברור שלמתחמי משרדים יש מקום של כבוד. היה מדובר במענה מדויק צורך וחסר מתחרים. באותם ימים נרשמה תנופת בנייה מרשימה שנתמכה בביקוש רב, אך אז הגיעה תקופת הקורונה וטרפה את הקלפים. מהו אם כן המצב כיום ואיזה מידע מפתיע את המומחים בתחום? ובכן אם גם אתם מבינים שהשקעה נדל”נית היא השקעה מבטיחה, מוטב לעצור לבחון מהי המגמה הנוכחית בתחום, כי כידוע בתחום הנדל”ן מגמות יש לתפוס בזמן.
עוזבים את המשרדים ישירות הביתה
הקורונה נכנסה לחיינו ושינתה את פני הדברים. פתאום אנשים גילו שכן יש חלופה למתחמי משרדים, ואותה חלופה נמצאת בקצה השני של הסקאלה. אנשים החלו לעבוד מהבית לצד המשחקים של הילדים והרחק מהמשרד הממותג. אנשים החלו לנהל ישיבות דרך המסכים ולא דרך חדר הישיבות. מכאן שבמשך יותר משנה עסקים למדו שיש לא מעט יתרונות מאחורי התנהלות שכזו, כך שפתאום אותם משרדים גדולים לא רק שנותרו מיותמים, אלא גם נתפסו כיותר מדי גדולים. במקביל, שלל פרויקטים מתחום הבניה הפסיקו באמצע, כך שירידה משמעותית בביקוש לצד הפסקות בנייה, הובילו לפגיעה דרסטית בערכם של מתחמי משרדים.
אופציית ביניים – מתחמי עבודה משותפים
במקביל לעבודה מהבית, מתחמי עבודה משותפים התגלו כאופציית ביניים כלל לא רעה. רבים מהעצמאיים ומבעלי העסקים מצאו פתרון אידאלי בדמות חללי עבודה משותפים. מדובר במתחמים שמאפשרים לשכור פינת ישיבה/משרד פרטי במגוון גדלים, וזאת באופן גמיש ולא מחייב. מכאן שאנשים שעבדו מהבית והתגעגעו לקצת ציוויליזציה (או לתנאים נוחים), בחרו להיעזר בפתרון מסוג זה, כך שבמקביל מתחמי עבודה משותפים החלו לשגשג.
המשרדים חוזרים להיות מבוקשים
הזמן חלף, אנשים התרגלו לעבוד מהבית ובצוותים יותר קטנים. עם זאת, אט אט אנשים הבינו שעם כל הכבוד למשרד הביתי ולזום, אין באמת תחליף למפגש האנושי, כך שמשרדים שוב החלו להוות חלק מעולם הנדל”ן. קבלנים חזרו לבנות מתחמי משרדים, ואף נרשמה תנופה מרשימה. עם זאת, המצב אינו חזר להיות כשהיה, אלא נוסף מרכיב חדש למשוואה, כאשר הפעם מדובר במיקום.
מתרחקים מהמרכז
אם עד לפני שנה שלל חברות גדולות ובתי עסק חיפשו למקם את מתחם המשרדים כמה שיותר קרוב למרכז, ואם ניתן אז סביב ת”א, הרי שפתאום מבלי שנשים לב רבים מבינים שלעבוד במרכז וליהנות ממיתוג יוקרתי זה טוב ונחמד, אם כי לא מספיק פרקטי. הנתונים מראים שעובדים רבים מעדיפים לעבוד מחוץ למרכז, ואם נדייק, כמה שיותר רחוק מהפקקים. מכאן שבניגוד לכל התחזיות, מגדלי המשרדים עושים פרסה, עוזבים את המרכז! מה באשר למגוון השקעות נדל”ן בתחום? ובכן גם פה ממשיך להיות מעניין. מחירי הנדל”ן של מתחמי משרדים לא רק שחזרו להיות שווי ערך למחירים שאפיינו את מחירי טרום תקופת הקורונה, אלא בחלק נרחב מהמקרים הם גם יותר גבוהים.
תמונת מצב עדכנית – דמי שכירות ושיעור אכלוס
אם נסכם, נציין שהשקעה נדל”נית במתחמי משרדים ובמתחמי עסקים בהחלט חזרה להיות מעניינת, רלוונטית ומבטיחה. לעומת המחצית הקודמת, נמצא שיש עלייה של כמעט 4% במדד המחירים. עם זאת, יש לבחון כל הצעה בשבע עיניים. כך למשל מעניין לציין שדווקא ברמת החייל השפעת הקורונה עדיין מורגשת. מה ברמת דמי השכירות ומה ברמת שיעור האכלוס – איפה המצב עוד לא חזר לעצמו? ובכן בבני ברק, רחובות ונס ציונה עוד יש פיגור קל, אם כי בטבעת הנדל”נית ההדוקה שסביב ת”א בהחלט מורגשת עלייה נאה. מכאן ששוק המשרדים אכן ידע מהפכה לא קטנה, כך שיהיה מעניין לבחון את המצב בעוד כשנה, אם כי כבר נכון לעכשיו הצפי הכלכלי בהחלט חיובי.