החוק בישראל מחייב את בעלי העסקים להגיש דוח שנתי למס הכנסה הכולל ריכוז של כל המידע והמסמכים הנוגעים להכנסות החייבות והפטורות ולהוצאות של העסק. בנוסף, בהתאם לסעיף 141 לחוק החברות, התשנ”ט-1999, חלה חובה להגיש דוח שנתי לרשם החברות אחת לשנה, זו חובה המוטלת על חברות שהן אינן תאגיד. אי הגשת הדוח השנתי לרשם החברות עלולה להביא להכרזה על החברה כמפרת חוק ולעיצומים כספיים גבוהים.
דוח שנתי לרשם החברות – מהי מטרת הדוח?
חובת ההגשה של הדוח השנתי לרשם החברות נקבעה בחוק החברות, זו חובה המוטלת על כל חברה, בין אם החברה פרטית ובין אם היא ציבורית, כל עוד החברה התאגדה ונרשמה בישראל. חוק החברות קובע כי כול חברה חייבת להגיש דוח שנתי לרשם החברות לא יאוחר מ-14 ימים ממועד כינוס האסיפה השנתית בחברה. אם החברה לא מקיימת אסיפה שנתית יש להגיש את הדוח השנתי לרשם החברות תוך 14 ימים ממועד הגשת הדוחות הפיננסים, חובת הגשת הדוח מוטלת גם על חברות לא פעילות.
מטרת הדוח השנתי לרשם החברות היא עדכון של פרטי החברה, לרבות שם עדכני של החברה, כתובת עדכנית, אופן חלוקת מניות החברה, פרטי המחזיקים במניות החברה וזהות שלהם, פרטי הדירקטורים ופרטים נוספים.
הליך הגשת הדוח השנתי לרשם החברות
כדי להגיש את הדוח השנתי לרשם החברות ניתן למלא באופן ידני טופס 5 ולשלוח אותו למשרד של רשם החברות. עם זאת, כיום נהוג למלא את הטופס באופן מקוון באמצעות אתר הפעולות המקוון של רשם החברות. ראוי לציין כי ההגשה באתר הפעולות המקוון מחייבת הזדהות ממשלתית או זיהוי כדירקטור בחברה, יש גם אפשרות למנות מוסמך לדווח ועליו להצטייד בכרטיס חכם כפי שנקבע בהוראות המצוינות בסעיף 39 לחוק החברות.
הגשת דוח שנתי לרשם החברות באתר הפעולות מקוון אפשרית דרך האזור האישי, כדי לעדכן ולדווח על שינויים בחברה קיימת יש להשתמש בכרטיס חכם. במקרים רבים ממנים אדם כמוסמך מטעם החברה לעדכון ולמילוי הדוח השנתי לרשם החברות, אך יש לעדכן את הרשם בדבר מי שהוסמך לפעול בשם החברה.
בעת מילוי הדוח השנתי לרשם החברות יש להקפיד על מילוי כל השדות ולוודא כי אין טעויות הקלדה, חשוב למלא את שם החברה הנוכחי במלואו, למלא מספר ח”פ (9 ספרות), לעדכן את הכתובת במלואה של החברה, כדאי להוסיף גם דואר אלקטרוני אך אין חובה לציין את מספר הטלפון של העסק. חשוב לציין תאריך של עדכון הדוח, לוודא את נכונות הפרטים של בעלי המניות והדירקטורים ולחתום על הדוח בהתאם להוראות.
הכתבה באדיבות 2UCAN – התוכנה הוותיקה והמובילה בישראל לניהול חשבונות באינטרנט. התוכנה פותחה בעזרת משרד רואי חשבון זיו, שיפר ושות’, ומלבד התוכנה הלקוחות זוכים למעטפת שירותים רחבה, לייעוץ מקצועי ולתמיכה טכנית.