משרד הבינוי והשיכון בשיתוף פעולה עם התאחדות בוני הארץ עדכן אמש את תקנות חוק מכר העוסקות בהבטחת הכספים של רוכשי דירות חדשות. התקנות נכנסו לתוקפן.
התקנות קובעות, בהתייחס לפרויקטים שאינם מלווים בערבות בנקאית, לוח תשלומים המותאם לקצב התקדמות הבנייה. כעת, לראשונה, עודכנו התקנות כך שנוסחן העדכני כולל התאמה של לוח התשלומים לשיטות הבניה הנהוגות בישראל כיום, ובמסגרת זאת אף ניתנה התייחסות ייעודית לפרויקטים מסוג תמ’א 38/1.
כך לדוגמה, אבני הדרך שנקבעו לתשלום בתקנות הקודמות לא התאימו לשלבי הבנייה האופייניים בפרויקטים מסוג תמ’א 38/1. בעוד שבתקנות הקודמות נקבע כי רוכשי הדירות ישלמו 40% משווי הדירה עוד בשלב הראשון של הבנייה,
התקנות העדכניות קובעות לוח תשלומים המתאים לשיטת בניה זו – כך שיועברו 13% מתמור הדירה עם גמר חיזוק המבנה, ו- 13% נוספים עם גמר תקרה עליונה של המבנה והוספת מרחבים מוגנים דירתיים וכו’. מדובר בעדכון ראשון בנושא משנת 1975.
שרת הבינוי והשיכון, ד”ר יפעת שאשא ביטון (כולנו): ״התקנות יאפשרו לרוכשי הדירות ליהנות מפרישת תשלומים טובה ובטוחה יותר. עולם הבניה מתפתח ומשתנה וחשוב להתאים את התקנות למציאות המשתנה. אני מברכת על הזכות שניתנה לי לעשות זאת. זהו עדכון ראשון מאז 1975 שמורה על חלוקת תשלומים הוגנת הן לרוכשים והן לקבלנים.״
ראול סרוגו, נשיא התאחדות בוני הארץ מסר: “אבני הדרך שבהם הועברו עד כה תשלומים עבור בניה לקבלנים על פני זמן הבניה של הפרויקטים שבהם אין ליווי בנקאי – כלומר, כאלה שממומנים ממקורות עצמאיים של היזם והקבלן, נקבעו לפני עשרות שנים. לאורך השנים שעברו מאז שנקבעו אבני הדרך הללו, עודכנו והשתנו תהליכים מרכזיים בבניה של בנייני מגורים בישראל. שיתוף הפעולה של משרד הבינוי והשיכון והתאחדות בוני הארץ בעניין זה הוא שירות חשוב לציבור רוכשי הדירות ויבטיח שבניית הדירות תושלם בזמן”.
הליך עדכון התקנות התבצע לאחר קיום עבודת מטה רחבה ומקיפה הכללה “שולחן עגול” בהשתתפות כלל הגורמים הרלוונטיים לנושא, בהם; היועץ המשפטי של משרד הבינוי והשיכון, ממונה חוק המכר במשרד הבינוי והשיכון ונציגי אגף יזמות ובניה בהתאחדות בוני הארץ.
התקנות המעודכנות עתידות להגן על כספם של רוכשי הדירות ולהביא לוודאות בכל הקשור ללוחות התשלומים בבנייה חדשה ובתחום ההתחדשות העירונית בפרט.
יצוין כי שיתוף הפעולה בין משרד הבינוי והשיכון והתאחדות בוני הארץ הביא לתוצאה מיטבית בעדכון התקנות, הכוללת בתוכה את טובת הציבור ובמקביל גם את הצרכים המקצועיים של היזמים.
ולכן, שיתוף פעולה זה עתיד להתרחב במטרה לבצע עדכונים נוספים בחוק המכר ובתקנותיו.