בית המשפט העליון פסק השבוע בשני הליכים משפטיים שעסקו בשאלה מיהו הגורם המקצועי המוסמך לערוך תוכנית למוסד תכנון ולחתום עליה, מהן סמכויותיו של האדריכל הרשוי בהכנת תוכניות שונות מכח חוק התכנון והבנייה ומהן סמכויותיהם של מי שאינם אדריכלים בין היתר מתכנני ערים. הורה למדינה: יש לקדם חקיקת משנה ברורה בנוגע לשאלה מי מוסמך לערוך ולחתום על תוכניות בניין עיר
בהליך הראשון הועדה המחוזית בירושלים ערערה לבית המשפט העליון על פסק דין של בית המשפט לעניינים מנהלים בירושלים ( פסק דין קיימרי ) שקבע כי תוכנית מתאר מקומית אינה על פי מהותה תוכנית בינוי ועיצוב ארכיטקטונית, ולכן הדין אינו מונע את הגשתה של תוכנית כזו באמצעות מי שאינו אדריכל רשוי ( במקרה זה את התוכנית הגיש מהנדס ומתכנן ערים שאינו אדריכל רשוי ) אל הועדה המחוזית הצטרפו בערעור גם איגוד מהנדסי ערים בישראל, התאחדות האדריכלים ואיגוד המתכננים.
בהליך זה בית המשפט העליון קיבל את הערר ופסק כי רק אדריכל רשאי לערוך מסמכי בינוי.
במסגרת הכנת הערעור כנגד פסק דין קיימרי, כאשר שהתברר לנציגי המדינה כי בהתאם לעמדת הוועדה המחוזית ירושלים, נדרש צירוף אישור של אדריכל רשוי לכל התוכניות, ולא רק לתוכניות הכוללות היבטים של בינוי ועיצוב ארכיטקטוני המחייבות צירופו של נספח בינוי , וכדי לייצר אחידות בקרב הוועדות המחוזיות השונות, גובשה במינהל התכנון הנחיה רוחבית בהקשר זה שעל פיה “ככל שמוגשת תוכנית הכוללת נספח בינוי – גם אם הוא במעמד מנחה ולא מחייב – יש לוודא כי נספח הבינוי ייחתם ע”י אדריכל רשוי , מי שאינו אדריכל רשוי ( מתכנני ערים ) מוסמך להגיש תוכניות מתאר ותוכניות מפורטות, אולם הוא אינו רשאי לערוך את נספח הבינוי לתכנית כזו.
כנגד הנחית מינהל התכנון הגישה התאחדות האדריכלים את העתירה השנייה לבג”ץ. התאחדות האדריכלים באמצעות ב”כ עו”ד ליאור דץ טענה כי הכנת תוכניות מפורטות המחייבות הוראות בינוי, דורשת הכשרה והבנה מיוחדות שיש רק לאדריכלים בעלי רישיון. לכן אין לאפשר לאף גורם אחר מלבדם להכין ולחתום על תוכניות כאלה. עוד נטען כי יש למנוע את פתיחת השוק, ולהימנע מלאפשר לכל מי שיהיה מעוניין בכך לערוך תכנית בלא הכשרה מתאימה.
בהחלטה בית המשפט העליון נכתב כי מאחר שמדובר בהכרעה הכרוכה באיזון בין אינטרסים רבים ושונים, תוך שקילת סיכונים שעלולים לנבוע ממתן אחריות לאדם כזה או אחר בעריכת תוכניות מול ההגבלה על חופש העיסוק, מוטב בעיננו כי הכרעה כזו תבוא לפתחו של מחוקק המשנה בגדר סמכויותיו. .. על מחוקק המשנה לשוב ולבחון את השאלה, לגבש את עמדתו בה – לא רק בדרך של הנחיה אלא בדרך של חקיקת משנה ברורה ונהירה שתקנה ודאות ובהירות לכל העוסקים בתחום.
בית המשפט דחה את העתיקה של התאחדות האדריכלים והפנה כאמור להכרעת הסוגיה באמצעות חקיקה.
ארנה אנג’ל, יו”ר התאחדות האדריכלים ציינה בעקבות הפסיקה כי אנחנו שמחים על החלטת בית המשפט כי רק אדריכלים יכולים לחתום על נספח בינוי זהו צעד ראשון במאבק שלנו על סמכויות האדריכלים. צר לנו שבית המשפט בחר עד להשלמה החקיקה בנושא לאמץ את ההנחיה הרוחבית של מנהל התכנון בהנהלתו הקודמת אנחנו חושבים שהנחייה מבוססת על פרשנות שגויה וכמו שבית המשפט ציין בדיון ” האם גם טבח יכול להגיש תוכניות”. מבחינתו המאבק לא הסתיים ואנחנו נפעל יחד עם משרד הכלכלה להסדיר את הנושא במהירות האפשרית.