כאשר בניין חדש הוקם, הוא עובר תהליכים רבים הכוללים שורה ארוכה של אישורים, הבנייה עצמה וכן האישור שניתן לאכלס אותו או לבצע בו כל פעילות העולה על הדעת כמו עבודה או בילויים. לפני שהבניין מקבל את חותמת ההכשר של הבטיחות ויותר להיכנס אליו, הוא יהיה חייב לעבור בדיקת חשמל מקיפה. בדיוק מסיבה זו בודק חשמל מקצועי נכנס לבניין ובוחן אותו מכל הכיוונים.
מיהו בודק חשמל?
בודק חשמל הוא מונח נרחב למדיי שיכול להתייחס למכשיר שתפקידו לאתר את מיקומו של החשמל או לאדם אשר מבצע את הבדיקה. בודק חשמל הנכנס אל הבניין צריך להיות בעל הכשרה מיוחדת, בהתאם לסוג העבודה שהוא צריך לבצע. כך, חשמלאי סוג 1 יכול לבדוק מתקנים תלת-פאזיים בלבד במתח של עד 3*80 אמפר, בעוד חשמלאי סוג 2 רשאי לבדוק מתקנים במתח של עד 3*250 אמפר. אם ממשיכים לטפס בדרג, חשמלאי סוג 3 מורשה לבדוק את כל מתקני החשמל ללא הגבלת מתח, ואם הוא מהנדס חשמלאי, הוא רשאי לא רק לבדוק את מערכות החשמל ולבחון את תקינותן, אלא גם לתכנן מערכות חשמל שונות ולפקח עליהן.
מכל מקום, כאשר מזמינים בודק חשמל, חשוב לשים לכך שיש לו את הרישיון המתאים שעומד גם בדרישות של כיבוי האש, לפי תקני הבטיחות המחמירים.
אילו פרמטרים נבדקים בבדיקה?
בודק חשמל אחראי על בדיקת תקינותם של פרמטרים שונים בבניין. אלה כמה מבין הבולטים שבהם:
- ביצוע סריקה תומוגרפית – סריקה מסוג זה נועדה לאתר קשיים במערכת החשמל, והיא בגדר חובה אם רוצים לקבל אישור בטיחות מטעם שירותי הכבאות וההצלה בישראל. הסריקה מתבצעת באמצעות מכשיר מיוחד הרגיש לחום, והוא זה שמאתר תקלות, ליקויים או קצר חשמלי אם יש. בעזרת הבדיקה ניתן לבדוק התקנים שונים כמו לוחות חשמל, מערכות הנעה, שנאים ועוד.
- בדיקת איכות החשמל – בדיקה מקיפה של מערכות החשמל בתוך מבנים דוגמת חוות שרתים או משרדים. הבדיקה נועדה למצוא תקלות כמו חימום יתר של מוליכי חשמל, כשל במערכות חשמל, איתור תקלות בפעולות ציוד חשמלי וכדומה.
- ביצוע בדיקה של גנרטורים – הגנרטורים נועדו לספק חשמל למקומות כמו בתי חולים או מפעלי תעשייה במקרי חירום והפסקת חשמל. חשוב לקרוא לבודק חשמל כדי לבצע בדיקה תקופתית של הגנרטורים ולוודא שהם אכן מוכנים לפעולה בשעת חירום.
- איתור דליפות – בעזרת ציוד אלקטרוני מתקדם, יכול בודק חשמל לאתר דליפות של גזים רעילים בבניין ובתוך מבנים תת קרקעיים.
- תכנון מערכות חשמל – לעתים יש צורך לתכנן מערכות חשמל מחדש בגלל ליקויים שעלו במהלך הבדיקה או הצורך לבצע שינויים בלוחות החשמל או במערכות הפועלות על מתח גבוה. בודק שעבר הכשרה מיוחדת יודע לבצע את התכנון בהתאם לתנאי הבניין, המבנה שלו ועבודות החשמל שבוצעו בו.
אם נסכם, אלה רק כמה מבין הפעולות המצויות באחריותו של בודק החשמל. יש צורך להזמין בודק מקצועי הכולל הסמכות, על מנת שיבצע בדיקה יסודית.
מתכוננים לבואו של בודק החשמל
יש לכם בניין חדש שאתם מעוניינים להשיק ולפתוח את הפעילות שלו למבקרים ועובדים? נהדר! כדי לעמוד בתנאי הבטיחות, יש צורך להזמין את בודק החשמל. חשוב לדבר עם איש המקצוע בטלפון ולתאר לו את המבנה והמיקום שלו. כמו כן, אם אתם שמים לב לשינויים יוצאי דופן בבניין דוגמת הפסקות חשמל תכופות או ריח בלתי נעים של גז, יש צורך להודיע לבודק. ולבסוף, חשוב לקבוע את התאריך שבו יבוא הבודק, ועד אז להקפיד שאיש לא ייכנס לבניין, למען בטיחות האחרים.
לידיעות נוספות בחדשות נדל”ן >>