שכירת דירה נתפסת בעיני ישראלים רבים כשלב מעבר בלבד לפני שרוכשים דירה חדשה. אבל למרבה הצער, המציאות במדינת ישראל מוכיחה שוב ושוב שאורח המחשבה הזה שגוי. אם בעבר מי ששכרו דירות היו רווקים צעירים שאך זה פרשו כנפיים או זוגות צעירים בתחילת דרכם המשותפת, הרי שהמצב היום שונה לחלוטין.
משפחות רבות ממשיכות לחפש דירות להשכרה בחולון, בתל אביב ובאזור המרכז בכלל ולגור בשכירות גם שנים ארוכות לאחר החתונה ואפילו אחרי שכבר נולד ילד אחד או שניים. יותר ויותר חוזי שכירות נחתמים לתקופה ארוכה, ויש לשוכרים עניין ליהנות מהדירה השכורה לטווח רחוק. כיוון שכך, ועל מנת להימנע ממצבים בעייתיים בעתיד, חשוב לבצע כבר בשלבים ההתחלתיים בדיקות שיבטיחו לדיירים החדשים שאיכות החיים שלהם לא תיפגע. מה חשוב לבדוק לפני שחותמים על חוזה שכירות? אילו בדיקות כדאי לעשות, מעבר לבדיקת התנאים של חוזה השכירות? בשורות להלן נצביע על שורת בדיקות שכדאי לעשות לפני ששוכרים דירה ולפני שחותמים על חוזה מחייב – ואפילו להציב את ביצוע הבדיקה ותיקון התקלות בהתאם להמלצות, כתנאי לחתימה על החוזה.
מה חשוב לבדוק לפני שחותמים על חוזה שכירות
העובדה שבמדינת ישראל ישנה מצוקת דיור ידועה ומוכרת הן לשוכרים הפוטנציאליים של דירות והן למשכירים. באורים מסוימים בישראל המצוקה בולטת יותר ובאזורים אחרים פחות. אבל ככלל, אין כמעט אזור בישראל שבו מספר מחפשי הדיור לרכישה ולהשכרה גבוה מההיצע של דירות כאמור. במצב הזה, ישנה נטייה למשכירים לנסות לכפות על הדיירים תנאי שכירות דרקוניים. זאת, בנוסף על השכרת נכס שמצבו איננו מזהיר, בלשון המעטה. עם זאת, ולמרות העובדה שמציאת דירות להשכרה בחולון ובאזור המרכז בכלל איננה משימה קלה, חשוב לבצע בדיקות מקדימות. הבדיקות הללו מתחלקות לשני תחומים: בדיקה יסודית של חוזה השכירות מצד אחד, ובדיקה של מצב הנכס מצד שני. שתי הבדיקות הללו משלימות האחת את רעותה.
באשר לחוזה השכירות, חשוב לבדוק ולוודא שאין בו תנאים שהשוכרים עצמם יתקשו לקיים. דוגמה טובה לתנאים האלה היא החלת איסור על החזקת בעלי חיים. משפחה שיש לה חיית מחמד דוגמת כלב או חתול, חייבת לבטל את האיסור. דוגמה נוספת לתנאי דרקוני, עשוי להיות סעיף בחוזה המחייב את השוכרים לנקות ולצבוע את הנכס לפני הכניסה, ומצד שני להשאיר אותו נקי וצבוע בסיום תקופת השכירות. מעבר לעובדה שיש ספק רב באשר למידת החוקיות של סעיף כזה, הוא פשוט בלתי מתקבל על הדעת. בעלי דירות רבים מנצלים את הלהיטות של השוכרים להיכנס לנכס, על מנת להכניס סעיפים כאלה לחוזה, שאין להם כינוי אלא סעיפים דרקוניים. ההמלצה הגורפת שלנו כאן הינה להראות את החוזה לעורך דין או לכל הפחות לאיש מקצוע מיומן לפני החתימה עליו. זאת, גם אם הדבר כרוך בתשלום מסוים.
בדק בית בנכס ותיקון ליקויים
מעבר לבדיקת התנאים בחוזה השכירות של דירות להשכרה בחולון ובכל מקום אחר למעשה, חשוב לבצע בדק בית ולמצוא ליקויים בבית שעלולים להשפיע על איכות החיים. הליקויים יכולים להיות במבנה עצמו – סדקים בקירות, אריחים רפויים בקירות או בלטות רפויות ברצפה וליקויים נוספים שעלולים לסכן את הדיירים. בנוסף, חשוב לעלות על ליקויים בצנרת המים והחשמל, ואם יש מיזוג – חשוב לעלות בהקדם על ליקויים במזגנים. מעבר לחוסר הנוחות שליקויים כאלה עלולים לגרום, פנייה לבעלי הדירה בסמוך למועד הכניסה לדירה, עלולה לגרור תגובה מסוג “זב”שך – תתקן בעצמך”.
מומלץ ביותר להפקיד את ביצוע הבדיקה בידי אנשי מקצוע המתמחים בביצוע בדק בית. בסיום הבדיקה הם יפיקו מסמך הכולל את כל התקלות, הן במבנה, הן בציוד והן בריהוט שהמשכירים השאירו בבית, אם יש כזה. מסמך כזה יהיה בסיס טוב לדרישת תיקונים, או לחילופין לשיפור תנאי השכירות. עם זאת, ההמלצה כאן היא לנסות ולהגיע עם בעלי הנכס להסכמה באשר לביצוע התיקונים במלואם.
אם בעלי דירות להשכרה בחולון ובכל מקום אחר אינם מאפשרים בצוע בדיקה כאמור לעיל, ש לשקול שנית את החתימה על חוזה השכירות. צעד פזיז בהתחלה עלול לגרום למפח נפש מתמשך לאורך כל תקופת השכירות. עם זאת, הניסיון מלמד שניהול נכון של המו”מ מביא בדרך כלל לתוצאות חיוביות, שתאפשרנה לכם ליהנות מהמגורים בדירה ולא להיות מודאגים מתקלות אפשריות שעלולות לחזור על עצמן ולמרר את חיי הדיירים. בעלי דירות רבים מסרבים לביצוע בדיקות כאמור. אם גם אתם נתקלתם בסירוב, ייתכן שמוטב לשקול בזהירות את ההתנהלות העתידית שלכם מול בעלי הנכס.