בכל בית יש את הקיר שעליו מתאים מאוד לתלות תמונה מיוחדת, גדולה ובולטת, כזאת שהיא פריט עיצובי בפני עצמו שתופס את מרכז ההתעניינות. בבתים שבהם אוהבים לשלב פריטי אמנות בבית יודעים שאמנות היא לרוב חלק בלתי נפרד מעיצוב הפנים, ויש אפילו בתים שיתכננו עיצוב פנים ואדריכלות בהשראת אמנות.
זה יכול להיות תכנון הבית מלכתחילה או הוספת מוטיבים אמנותיים כמו גן פסלים, הצגת תמונות על כל הקירות והפיכת הבית לגלריה קטנה ופרטית ועוד. אספני אמנות הם רק כמה מהאנשים שהאמנות בשבילם היא הרבה יותר מאשר קישוט לעיניים. יש אנשים שבעיניהם אמנות היא מה שיוצרת את האווירה בבית וגורמת לו להרגיש אחרת לגמרי. זה לא קשור למחיר הפריטים, אגב, שיכולים להיות פריטים זולים שנרכשו מאנשים פרטיים או בחנויות שונות, אלא פשוט להבין שלהיות מוקף בחפצי אמנות משנה לגמרי את הזרימה האנרגטית בבית. זה הרבה יותר מתחביב, זוהי התמסרות.
כיצד משלבים נכון פריטי אמנות בעיצוב הפנים?
האמנות היא מה שמעטר את החיים והסביבה שלנו אבל היא גם עושה הרבה יותר מזה – היא הופכת כל בית סטנדרטי למשכן ליצירות ובכך גם מחייבת בנייה ותכנון של החדרים והעיצוב סביבה. מעצבת לדירות קבלן שמקבלת דירה סטנדרטית שהיא צריכה להפוך לדירה שיש בה אמנות צריכה למצוא לה מקום נכון, בראש ובראשונה, גם כדי להדגיש את האסתטיקה של היצירה וגם כדי לא להפריע לזרימת השגרה בבית. בגלל מחיר חפצי האמנות ובגלל החומרים שמהם הם עשויים צריך גם לשמור עליהם בדרך כלל ביתר קפדנות. זה מחייב למשל תליית תמונות על קירות שאינם חשופים לאור השמש שפוגע בציורים ובתצלומים, וזה מחייב הנחת פסלים ועבודות שונות במקום שבו התנועה אינה מסכנת את הפריטים ועלולה לגרום לתאונות מצערות.
דגשים לשילוב אמנות בבית
מעצבת פנים שלוקחת דירה שבה ישנה אמנות יודעת שהיא צריכה להיות גם מותאמת לחיים ולשגרה. דגש חשוב אחד הוא הבטיחות של בני הבית ולא רק של פריטי האמנות. כלומר, אם יש ילדים שמתחנכים גם על כך שיש בבית פריטים יקרים או כאלה שהגישה אליה מוגבל צריכה ליצור סביבם סביבה מוגנת שגם לא תעיק על בני הבית. השילוב בין ילדים לבין אמנות מאתגר ברוב המקרים, אולם סביר להניח שבבתים גדולים שבהם יש יותר מקום לטווח ביטחון מהפריטים יהיה קל יותר ליצור פינות אמנות כאלה. אדריכלות פנים טובה גם משלבת אמנות בצורה הרבה יותר טבעית עם שאר העיצוב בבית, כך שאין סתירה מהותית שיוצרת חוסר הרמוניה בעיניים. לדוגמה, פסל סביבתי גדול במיוחד שאינו משתלב עם אמירה עיצובית יכול לגרום לדיסוננס יותר מאשר לתחושה שהאמנות תורמת לעיצוב הפנים.
איך עוד אפשר ליהנות מחפצי אמנות כחלק מעיצוב פנים ואדריכלות?
על טעם אין מתווכחים ולכן מה שנראה בעינינו כאמנות יכול להיראות אחרת לגמרי בעיני אחרים, ובכל זאת נזהה היטב אמנות גם כאשר היא מגיעה בצורת עיצוב פנים ושימוש בפריטים ביתיים שהעיצוב שלהם מרהיב ומרשים. הם יהיו חפצי האמנות האמיתיים שבהם עושים שימוש יומיומי, נוסף על תמונות, פסלים שטיחים ואריגים, תוספות אמנותיות לריהוט או לנגרות ולמסגרות בבית כמו גילופים ופרזולים מעניינים, וכו’. אותה מאפרה שנעשתה על ידי אמנית קרמיקה והיא יותר פסל קטן שאפשר להציב בגאווה על השולחן יכולה לשמש אתכם באמת לעישון אבל גם להיות אלמנט עיצוב שכל מעצבת פנים תשמח להשתמש בה. פריטים רבים מעוצבים היום כאמנות שימושית שצברה לגיטימית כבר לפני עשרות שנים. כך שאנחנו יכולים ליהנות מאמנות בבית גם כאשר היא מגיעה בצורה הרבה יותר שימושית.
המאמר נכתב ע״י דקלה פרידמן מעצבת פנים והנדסאית אדריכלות 054-5345076