כיצד ניתן לאתר רטיבות בקיר הבית? ומה ניתן לעשות בנידון? כל הפרטים במאמר שחדשות נדל״ן מציגים לפניכם.
תופעת רטיבות בקיר
הופעתה של רטיבות בקירות הבית היא תופעה נפוצה שמופיעה בבתים רבים בישראל, בעיקר הישנים שבהם, ורוב הישראלים יאלצו להתמודד איתה במוקדם או במאוחר.
גורמים לרטיבות בקיר
תופעת הרטיבות בקירות נובעת מכמה גורמים עיקריים:
- איטום פגום בקירות החיצוניים ובגג – איטום לקוי בחלקו החיצוני של הבית עלול להוביל לחדירת מים מן החוץ אל תוך קירות הבית, מים שמקורם במי גשמים או בהצטברות לחות. אותו הדבר יתרחש גם אם הגג אינו אטום כהלכה, ויוביל לנזילה של מים אל תוך פנים התקרה והקירות.
- רטיבות בעקבות תקלה בצנרת – צנרת דולפת מחדירה מים אל תוך מרחב הקיר הפנימי וגורמת לרטיבות.
- רטיבות הנגרמת מקאפילריות – קאפילריות הוא מונח בוטני המתאר עלייה של מים במעלה גבעול הצמח. המונח משומש גם בתחום הבנייה ומתאר מצב בו מים עולים מתחתית הקיר ומתחת לרצפה במעלה הקיר וגורמים לרטיבות.
נזקים מרטיבות בקיר
רטיבות שאינה מטופלת עלולה לגרום לנזקים חמורים בחלל הבית. הנזקים מתחלקים לשלושה תחומים : נזק בריאותי, נזק אסתטי ונזק בטיחותי במבנה.
- נזק בריאותי – רטיבות שמתפשטת ללא טיפול הולם עלולה לגרום להתפתחות עובש באזור הרטוב. העובש הוא פטרייה המשגשגת במוקדים לחים, והוא מהווה כר פורה להתפתחות חיידקים שמסכנים את בריאותם של יושבי הבית. מפגע בריאותי זה עלול לגרום למחלות כמו סינוסיטיס, דלקות עיניים ועוד.
- נזק אסתטי – רטיבות תגרום לכתמים גדולים על הקיר ולהתקלפות הטיח והצבע.
- נזק למבנה – רטיבות עלולה להוביל לפגיעה בתשתיות שבקיר כמו צנרת וחשמל, לפורר אותו ולהזיק לבטיחות במבנה. בנוסף לכך עלול להיגרם נזק לרכוש הנמצא בסמוך למוקד הרטיבות.
כיצד מאתרים רטיבות בקיר הבית?
רטיבות בקיר במקרים רבים נראית בירור מהסתכלות על קירות החדר. בין הסימנים לרטיבות ניתן למנות:
- התנפחות הטיח (בועה)
- נשירת טיח
- התקלפות הצבע
- עובש
- כתמי רטיבות על משקופי הדלתות
בנוסף לסימנים ויזואליים, לעיתים ניתן להבחין ברטיבות בעקבות ריח שמתפשט בחלל הבית. במקרים בהם הרטיבות מתגלה על ידי יושבי הבית, יש להזמין איש מקצוע מנוסה על מנת לאתר את מקור הרטיבות. גם במקרים בהם קיימת רטיבות ברורה בקיר, על מנת לגלות את מקור הבעיה יש להיעזר בשירותיו של איש מקצוע.
בדיקת רטיבות
על מנת למצוא את מקור הבעיה ולהתאים את הפתרון הנכון לרטיבות, יש לאתר את מקור והבעיה, ולהבין את הגורמים לה מתוך שלל הגורמים העלולים להוביל לרטיבות. על מנת לעשות זאת, משתמשים אנשי מקצוע במספר עזרים:
- בדיקת לחץ בצנרת הבית
- מד לחות הממפה את מידת הלחות בכל נקודה
- מצלמה טרמית שמזהה הצטברות נוזלים
ככל שהגילוי של הרטיבות ומקורה יתבצע מוקדם יותר, הנזק יפחת משמעותית ועלויות הטיפול יצטמצמו.
טיפול ומניעת התפשטות הרטיבות
כאשר מבינים את הגורם לרטיבות הטיפול יתבצע בהתאם: שיפור האיטום בגג ובחוץ המבנה, שבירת הקיר וטיפול בצנרת פגומה וכדומה. יש לזכור שעל מנת לטפל בבעיה באופן מלא יש להיעזר בשירותיו של בעל מקצוע מיומן ואמין, כי במקרה של עבודה שבוצעה ברשלנות הנזק יכול להתעצם ובעלי הבית אפילו לא ירגישו בזאת, שהרי הם כבר טיפלו בבעיה.
חשוב גם למנוע רטיבות מראש: להקפיד לטפל בצנרת לקראת החורף, לבדוק באופן קבוע מקומות רגישים כמו המטבח, חדר האמבטיה והשירותים, לבדוק שהגג אטום כמו שצריך ע”י חומרי איטום איכותיים עוד לפני עונת הגשמים וכמובן להיות ערניים לכל סימן להיווצרות של רטיבות בקירות ובתקרה.