בישראל קיימים סוגים רבים של ערכאות משפטיות, אחת מהם הוא בית המשפט לתביעות קטנות , בה אדם פרטי יכול לתבוע בהליך יחסית מזורז.
הסמכויות של בית משפט זה מאפשרות לו לנהל את התביעה בצורה מהירה ופשוטה שתוביל למיצוי הדין במהרה. מניין קיבל בית משפט זה את סמכויותיו והאם מדובר בהליך פשוט?
מהו בית משפט לתביעות קטנות?
בבית משפט לתביעות קטנות מבררים תביעות כספיות שהוגשו בידי אדם פרטי כנגד חברה או אדם אחר. הסכום בתביעות אלו אינו עולה על הקבוע בתקנות. בנוסף, מדובר בתביעות שקשורות בהחלפתו של מוצר, ביטולו או תיקונו בשוויו המקורי.
בית משפט לתביעות קטנות נועד בכדי לזרז תהליכים בהם התרחשו פגיעות באנשים פרטיים. מטרתו לצמצם את העומס שיש על בתי המשפט שלא להעסיקו ב”זוטות”, למרות החשיבות האמיתית של המקרים.
בישראל, כל אדם פרטי יכול לתבוע באמצעות בית משפט לתביעות קטנות. הסכום המקסימלי הוא 36,400 ₪ בשנת 2023 ולעיתים הוא משתנה. תאגידים אינם רשאים להגיש תביעה בדרך זו, אך אדם פרטי רשאי להגיש נגדם.
באיזה מסגרת פועל בית משפט לתביעות קטנות?
בית משפט זה פועל מכוח ‘חוק בתי המשפט (נוסח משולב), התשמ”ד – 1984’. דיון משפטי בהליך זה מתבצע בידי הצדדים התובעים עצמם, שאינם מיוצגים על ידי עורכי דין. משום שמדובר בעיקר בהליך פורמלי, הדבר מאפשר סיום מהיר של ההליך.
ישנם מספר סעיפים בחוק שקשורים לתביעות קטנות שחשוב להכיר לקראת הליכה לתביעה שכזו, מסבירה עו”ד מירי וינברגר :
- סעיף 60 בחוק – הסעיף מגדיר שבית המשפט ידון בתביעות אזרחיות בלבד שהוגשו על ידי אנשים פרטיים. בנוסף, אוסר על תאגידים לתבוע בבית משפט זה. הסיבה שעומדת מאחורי עובדה זו היא סיוע לאדם הקטן במאבק נגד חברות גדולות במשק.
החוק אינו מאפשר לתאגידים לנהל הליכים משפטיים בצורה זולה ומהירה, הוא רוצה לפגוע בהרתעה שיש להם מהליכים משפטיים יקרים ומסובכים יותר. כך הם נדרשים להמשיך לפעול בצורה טובה וישרה כלפי הצרכנים.
סכום התביעה מוגדר בחוק אך משתנה מפעם לפעם. התביעה יכולה להיות גם דרישה לתיקון והחלפה ולא בהכרח דרישה של פיצוי כספי. חשיבות הסעיף נובעת מכך שכל סכום שחורג אינו יכול להיתבע במסגרת בית משפט לתביעות קטנות.
כמו כן, חל איסור על תביעה בבית משפט זה על תחום שנמצא בצורה מובהקת תחת אחריות בית משפט אחר. וישנם מקרים בהם בית המשפט יעביר את הדיון לידיו של בית משפט השלום.
בשני מקרים יעבירו את הדיון. הראשון, מקרה שבו בית המשפט החליט שהסוגייה הנ”ל אינה עניינו וסמכותו. השנייה, מקרה בו אדם הגיש 5 תביעות קטנות בתקופה של פחות משנה, התביעה ה 6 תעבור לבית משפט השלום.
- סעיף 61 בחוק – לא מדובר בסמכות ייחודית והתובע רשאי להגיש את תביעתו בבית משפט השלום.
- סעיף 62 בחוק – בית משפט זה רשאי לקבל ראיות שאינן קבילות בבית משפט אחר.
- סעיף 63 בחוק – הצדדים במשפט לא רשאים להיות מיוצגים, רק במקרים בהם הוגשה בקשה לייצוג.
- סעיף 64 בחוק – ישנה אפשרות לערער על החלטת בית משפט לתביעות קטנות. הערעור נעשה בבית משפט מחוזי ולאחר קבלת אישור בלבד. בשונה מפסיקה בשלום שמחייבת קבלת ערעור במחוזי.
כיצד מגישים תביעה בבית משפט לתביעות קטנות?
לאדם שמעוניין להגיש תביעה בבית משפט לתביעות קטנות, ישנן 3 אפשרויות שונות. האפשרות הראשונה היא, הגשת תביעה ותשלום אגרה. בתוך אתר הרשות השופטת יש מערכת שנקראת “נט המשפט”.
יש להוריד את הטפסים שנמצאים במערכת ולמלא אותם הכתב יד, קריא וברור. אפשרות שניה, הגשת תביעה במזכירות בית המשפט. מדובר במקרה בו הולכים פיזית לבית המשפט לטובת מילוי הטפסים. אפשרות שלישית, שליחת התביעה בדואר לאחר מילוי הטפסים.
האם צריך ליווי משפטי בניהול תביעה קטנה?
ההליך המשפטי בתביעה קטנה הוא אישי ועצמאי. אולם, למרות שאין ייצוג של עורך דין בבית המשפט עצמו, חשוב להתייעץ עם עורך דין טרם הגשת התביעה. כך תקבלו את הדיוק של מה אתם באמת תובעים ומה צריכות להיות הטענות שלכם.
לאור האמור, למרות שמדובר בתביעה אישית ובהליך יחסית פשוט. מדובר בהליך משפטי לכל דבר. ובמקרה שכזה, חשיבות ביצוע ההליך בצורה נכונה לעומת שגויה יכולה להוביל לתוצאות שונות שלא רצויות. חשוב לבצעו בנחת תוך התייעצות עם גורמים מקצועיים.