כל אדם רשאי לצוות מה ייעשה ברכושו ביום מותו. ברכוש נפטר, בין היתר, יכול שייכללו נכסים כגון דירות, משרדים וכדומה. במאמר שלפניכם נסקור את נושא מס ירושה המוטל על דירה שהותיר אחריו נפטר.
מהו מס ירושה?
מס הירושה מוטל על רכושו וממונו הנותר של אדם שעבר מן העולם. הנפטר מחלק את רכושו לקרוביו באמצעות צו קיום צוואה, וכן מס הירושה הינו אחוז מסוים המשתנה בין מדינה למדינה מתוך סכום הירושה הכולל. מס הירושה נפוץ ברוב מדינות ה-OECD, על אף שמאז שנות האלפיים המוקדמות חלה מגמת צמצום וביטול שלו בעולם. מטרתו העיקרית של המס היא מזעור מדדי האי – שוויון בחברה על ידי הפחתת ההון הבין דורי המועבר באמצעות הירושה. הוא מיושם לרוב כמס פרוגרסיבי באמצעות מדרגות מס הנוגעות לטיב הקשר בין המוריש ליורש, מה שמאפשר מיסוי מותאם ומשתנה עבור כל הכנסה מירושה.
מס ירושה בישראל
בישראל לא חוקק מס ירושה אלא מס עיזבון בשנת 1949, הנוגע למיסוי רכושו של הנפטר גם ללא צוואה תקינה, תוך קביעת פטורים ממיסוי על תרומות למוסדות המדינה השונים כדוגמת העיריות השונות, קק”ל, ומשרדי הממשלה. המס נחשב במשך עשרות שנים כלא אפקטיבי, שכן הכנסות הממשלה ויכולות הגבייה שלו היו נמוכות. בנוסף, הוא עורר התנגדות בשל החסם שהציב כביכול בפני משקיעים זרים שביקשו להעביר כספים לישראל. בניגוד לרוב המדינות, בישראל לא חלו מדרגות מס וכל מיסוי העיזבון היה אחיד וללא התחשבות בקשר שבין היורש לנפטר. בשנת 1964 אושר תיקון לחוק העיזבון הפוטר מיסוי על מס ירושה על דירה ופנסיה, כאשר מס ירושה על דירה חל רק במצב בו היורש מכר את הדירה שקיבל בירושה. מס העיזבון בוטל לבסוף בשנת 1981 בהתאם למדיניות מפלגת הליכוד, וכן משום שההכנסות ממנו לא התעלו בהרבה על הוצאות הגבייה שלו.
מס ירושה על דירה
למס העזבון הישראלי ישנו שארית מסוימת בחוק הבאה לידי ביטוי בחישוב השבח בעת מכירת מקרקעין. במידה ובעלות על הדירה הועברה ליורש מבלי שזה מכר אותה, פעולת הירושה אינה מחויבת במס כפי שנקבע בתיקון לחוק בשנת 1964 ולסעיף 4 בחוק המקרקעין. יחד עם-זאת, מס ירושה על דירה כן מתבצע בעסקאות עתידיות על הנכס שהורש, במצב המקיים דחיית מס בפועל. קרי, דירה שהועברה בירושה לא מחויבת במס עד למועד מכירתה לצד שלישי. מס הירושה על דירה משולם לבסוף כמס שבח על הרווח שנצבר ליורש מפעולת המכירה של הדירה, בהתאם לעליית שוויה של הדירה מעת רכישתה על ידי המוריש ועד לעת המכירה על ידי היורש. המס עצמו הוא לפיכך 25% מההפרש בין שני הסכומים הללו. ניתן עם-זאת לא לשלם מס ירושה על דירה לאחר בקשה רשמית ועמידה במספר קריטריונים. תנאים מקדימים לפטור כוללים בעלות על דירה אחת בלבד של המוריש, היות הדירה דירת מגורים מזכה, וכן פטורים נוספים ממס הנוגעים לדירה.
סיכום
על אף שמס העיזבון נעלם זה זמן רב, מס הירושה על דירה עוד ישנו, ורצוי להיות מודע אליו מבעוד מועד. מס ירושה על דירה עשוי להגיע לסכומים גדולים, במיוחד במצב ירושה של מספר נכסים העומדים בפני מכירות עתידיות. תכנון מס מקדים עשוי לפיכך לסייע מאוד.