משרד הבינוי והשיכון בוחן לאחרונה את פתיחת השוק לגורמים נוספים, אשר תינתן להם האופציה לספק בטוחות חוק מכר בעת רכישת דירה חדשה. היקף עמלות בטוחות חוק מכר נאמד כיום במאות מיליוני שקלים בשנה ומחולק בין בנקים וחברות ביטוח. לראשונה, תיבחן אפשרות לחברות שוק ההון וחברות נוספות להיכנס לתחום.
כיום, כאשר יזם מעוניין לקבל ליווי פיננסי לפרויקט בנייה, מרבית הסיכויים היא שיפנה לאחד הבנקים לצורך ליווי פיננסי של הפרויקט, ובתוך כך – מתן ערבות מטעם הבנק לרוכשי הדירות כנגד תשלומים ששילמו עבור הדירה. לצד הבנקים, יש לציין כי בשנים האחרונות הצטרפו גם חברות הביטוח כנותנות שירות זה.
עמלות שנגבות בגין מתן ערבויות חוק המכר מסתכמות במאות מיליוני שקלים בשנה, אשר מתחלקים בין הבנקים וחברות הביטוח. האלטרנטיבה העיקרית למתן בטוחה מסוג ערבות, היא רישום הערת אזהרה. בהקשר זה יש לציין כי כ-13% מהדירות החדשות בישראל נקנות כאשר הבטוחה הניתנת לרוכש הדירה היא מסוג הערת אזהרה.
לאור תקדים משפטי אשר ביטל הערת אזהרה והובילה לפגיעה ברוכשים, פועל הממונה על חוק המכר להרחיב את האלטרנטיבות הקיימות בשוק, וכעת יוצא בבחינה להכניס שחקנים נוספים שיוכלו להעניק בטוחות חוק מכר בעת רכישת דירה.
בבדיקה אשר נעשתה במשרד ממונה חוק המכר נמצא כי רוכשים רבים אשר להם סופקו הערות אזהרה בתור בטוחת חוק מכר, נפגעו כאשר החברה היזמית התפרקה. לעומת זאת, באותה בדיקה נמצא כי לא נפגעו רוכשי דירות מקריסה של החברה היזמית כאשר הבטוחה הייתה מסוג ערבות בנקאית או פוליסת ביטוח.
על מנת לעשות כן, מתבצעת פנייה לציבור לצורך קבלת מידע בקשר להפעלת אפשרות נוספת למתן בטוחה הקבועה בחוק המכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות), תשל”ה-1974, בה מעולם לא נעשה שימוש.
הפנייה נעשית כחלק ממסמך בקשה לקבלת מידע (RFI) אשר הופץ היום לציבור, בו מבקש הממונה מידע כיצד ניתן לאפיין גופים אשר יכולים לשמש כ-“חברת נאמנות” לעניין מתן בטוחה כפי שקובע החוק.
בנימין דרייפוס, מנכ”ל משרד הבינוי והשיכון: “כבר 46 שנים שחוק המכר מאפשר לספק לרוכשי דירות סוג מצומצם מאד של ערבויות, כאשר לרוב הדבר נעשה באמצעות ליווי בנקאי, ביטוחי או הערות אזהרה. פנייה זו לציבור נעשית על מנת שנוכל ללמוד כיצד להביא לשולחן אפשרות שלישית אשר תהווה אלטרנטיבה לשיטות הנהוגות כיום”.
אלעזר במברגר, היועץ המשפטי למשרד הבינוי והשיכון: “תפקידנו לאפשר לשוק להתנהל ביעילות תוך מתן מגוון רחב ככל הניתן של דרכים חלופיות לספק לרוכשי דירה חדשה מקבלן בטוחה כנגד כספם, במהלך שלבי הבנייה ועד לרישום הדירה על שמם. אנו פונים לציבור במטרה לבחון מגוון כלים רחב ככל האפשר, ולגבש חלופה נוספת של בטוחה הולמת לרוכשי הדירות, העומדת בדרישות החוק”.