מדינת ישראל נמצאת תחת תנופת בנייה, ובכל רחבי הארץ אפשר לראות פרויקטים חדשים של בנייה רוויה, שכונות חדשות הנבנות בקצב מהיר, פרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית, גשרים, מחלפים, כבישים מהירים ועוד. ענף הבנייה מהווה את אחד מעמודי התווך של המשק הישראלי, הוא מעשיר את קופת האוצר ומסייע בשמירה על יציבות הכלכלה.
ישראל היא מדינה צעירה המתפתחת במהירות, וקצב הילודה בה גבוה, לכן יש ביקוש עצום לדירות חדשות ויד 2. בגלל היקף הפעילות הנרחב בתחום הבנייה יש ביקוש גבוה לאנשי מקצוע מיומנים, ובהם גם הנדסאים המתמחים בניהול פרויקטים בבנייה ולתכנון מבנים חדשים.
מה לומדים במסלול הלימודים להכשרת הנדסאי בניין?
כדי לקבל תעודה יוקרתית של הנדסאי בניין יש ללמוד את המקצוע, וניתן לבחור במסלול ללימודי יום (שנתיים) או במסלול ערב (שלוש שנים). תוכנית הלימודים כוללת קורסי בסיס כמו מתמטיקה, פיזיקה ואנגלית טכנית, קורסי יסוד כמו מבוא להנדסה תיאורית, שרטוט טכני, דיני תכנון ובנייה, תורת הבנייה והמבנים, יישומי מחשב, גיאודזיה, חומר בנייה, עקרונות הבנייה הירוקה, וקורסים מתקדמים כמו הנדסת קרקע וביסוס, תכנון הנדסי, קונסטרוקציות מסוגים שונים, ארגון וניהול בנייה, בטיחות בבנייה, ניהול סיכונים בבנייה ועוד.
האם יש התמחות מקצועית בלימודי הנדסאי בניין?
בהחלט כן. סטודנטים וסטודנטים במחלקה נדרשים לבחור התמחות מקצועית. יש שתי התמחויות לבחירה:
- התמחות בניהול בנייה – הכשרת הנדסאים לניהול פרויקטים שונים בענף הבנייה. בוגרי המסלול יכולים לנהל אתרי בנייה, פרויקטים בתחום השיפוצים ועוד.
- התמחות בתכנון מבנים – בוגרי המסלול המתמחים בתכנון מבנים העומדים בכל הדרישות מקבלים זכות חתימה על תוכניות לתכנון והקמת קונסטרוקציות מבנים עד לגובה של 4 קומות (11 מטר). כדי להתמחות בתכנון מבנים יש ללמוד סמסטר נוסף.
כמה זמן נמשכים הלימודים?
מועמדים ומועמדות ללימודי הנדסאי בניין יכולים לבחור בין מסלול בוקר למסלול ערב. הלימודים במסלול יום נמשכים שנתיים, כלומר 4 סמסטרים, ואם מתמחים בתכנון מבנים לומדים סמסטר 5. במסלול ערב הלימודים נמשכים שלוש שנים, המסלול מיועד לאנשים עובדים.
לימודי המשך
כדאי לדעת כי בוגרי ובוגרות המחלקה ללימודי הנדסאי בניין יכולים להמשיך ללמוד באוניברסיטה כדי לקבל תואר ראשון בהנדסת בניין, כאשר רוב הקורסים יוכרו עבורם, בהתאם לציונים. כמו כן, הבוגרים והבוגרות יכולים להמשיך את לימודיהם במסלול הנדסאי – כלכלן או במסלול הרב תחומי מהנדסאי למנהל בפקולטה למדעי החברה.
מה התפקיד של הנדסאי בניין?
באופן כללי הנדסאי בניין מוסמך הוא איש מקצוע האחראי על ניהול פרויקטים בענף הבנייה, ומתוקף תפקידו הוא מלווה את הפרויקט משלב התכנון והרישוי, דרך תכנון כלכלי והכנת מכרזים שונים וכלה בפיקוח על העבודות המתבצעות באתר הבנייה. ההנדסאי שהתמחה בתכנון מבנים יכול לתכנן מבנה פשוט כפי הגדרתו בתקנות, כלומר מבנה עד 4 קומות, ובין היתר הוא אחראי על התכן, חישובי חוזק, בחירת חומרים והכנת כתב כמויות, ולאחר שרטוט והכנת התוכניות לבניית הקונסטרוקציה ההנדסאי מלווה את קבלני הביצוע בשטח.
אפשרויות התעסוקה להנדסאי בניין
כדאי לדעת כי בוגרי מסלול הלימודים להכשרת הנדסאי בניין זוכים לביקוש רב אצל המעסיקים בגלל הידע העדכני, המיומנויות הנדרשות לתכנון ולניהול בנייה, הניסיון הפרקטי ועוד. אפשרויות התעסוקה כוללות תפקידים כמו ניהול אתרי בנייה, פיקוח על פרויקטים בבנייה, ניהול וביצוע עבודות קבלניות כמו שיפוצים, רישוי מבנים, תכנון הנדסי בחברות בנייה ובמשרדי אדריכלים, תפקידי שיווק והדרכה בחברות המשווקות חומרי בנייה ועוד.
הבוגרים והבוגרות יכולים לעבוד כשכירים או כעצמאים, יש שפע אפשרויות תעסוקה ואפשר לעבוד גם בחברות המבצעות פרויקטים גדולים ומורכבים בתחום הבנייה והתשתיות בחו”ל.