את הביטוי “התחדשות עירונית”, סביר להניח ששמעתם לא מעט. למעשה, מדובר על שיקום של מבנים קיימים, כאשר הדגש הוא על שדרוג וכמו כן על פיתוח מחדש וזאת תוך ניצול תשתיות קיימות או החלפתן במידה ומדובר על תשתיות מיושנות. בתהליך של התחדשות עירונית, מתייחסים לא רק למצב הפיזי של המבנים אלא גם למצב החברתי של הדיריים המתגוררים בו.
תהליך כזה יכול להיות מונע באמצעות יוזמה של דיירים בבניין מגורים משותף או באמצעות יוזמה של גוף פרטי שהינו יזם או רשות ציבורית.
בגדול, המטרה העיקרית של כל התהליך הזה היא בסופו של דבר, לצור סביבה איכותית ונעימה ולהפוך את השכונות מישנות למחודשות. במסגרת תהליך כזה, יש הגדלה של מספר הדירות בבניין, שיפור תשתיות של הדירות, שיפור בטיחות הבניין והמבנה עצמו וכו’.
התחדשות עירונית בישראל
בשנים האחרונות, ניתן לראות יותר חקיקה בכנסת המעודדת ביצוע של התחדשות עירונית. הגופים האחראיים על כך הם משרד הבינוי והשיכון וכמו כן משרד הפנים. יש עדיפות לפרויקטים של התחדשות עירונית במסלול של פינוי בינוי. הכוונה היא שיש לבצע הריסה של בניינים ישנים ולבנות בניינים חדשים במקומם. למסלול כזה יש מספר יתרונות בהם, שיפור של תכנון אדריכלי לקוי, שיפור של שכונות ישנות ומוזנחות וכמו כן מענה להתמודדות עם הצפיפות בערים בהן מבוצע הפרויקט.
הרכיב הכלכלי, החברתי והפיזי
כאשר מדברים על פרויקט של התחדשות עירונית, יש שלושה רכיבים עיקריים שיש להתחשב בהם והם שיניעו את הפרויקט בהצלחה. מהם הרכיבים?
הרכיב הכלכלי – סיום פרויקט של התחדשות עירונית, יכול לייצר לא מעט בעיות בהן, קניית דירות על ידי אנשים אמידים, הדרה של הדיירים הקיימים, הגדלת המס העירוני וכו’.
הרכיב הפיזי – יש לתת עדיפות לשדרוג של תשתיות קיימות, לשפר את מערך התחבורה וכמו כן את הנגישות.
הרכיב החברתי – יש לשפר את מערכות החינוך הנמצאות באזור, לחזק את הקהילות המתגוררות באזור וכמו כן להגדיל את הפעילות החברתית תרבותית.
איזה מסלולי התחדשות עירונית קיימים?
בישראל קיימים 2 מסלולים מוכרים ונפוצים בהם:
שיקום שכונות – כאן מבוצע שיפוץ ללא תוספת של דירות וקומות בבניין.
פינוי בינוי – כאן יש הריסה של המבנים, כאשר במקומם מוקמים מבנים חדשים שעומדים בתקן של רעידות אדמה, שבבנייה שלהם יש דגש על בטיחות, תכנון טוב יותר וכו’. במסגרת המסלול הזה, הדיירים הוותיקים מקבלים דירות במבנים החדשים. שאר הדירות שיש בבניין, נמכרות על מנת שהיזם יוכל לממן את הפרויקט בחלקו.
שורה תחתונה
יש לבחור בחברה שיש לה ניסיון בכל הקשור לביצוע של פרויקטים הקשורים להתחדשות עירונית. חברה כזאת תדע להתחשב בכל הפרטים הרלוונטיים, לבצע שיתוף פעולה מלא עם כל הדיירים ובסופו של דבר, המבנה או המבנים יחודשו בצורה המקצועית והטובה ביותר ולשביעות רצון הדיירים.